Όταν ο Άντονι Φάουτσι έλεγε πως σε αυτή τη πανδημία πρέπει να περιμένουμε το… απρόβλεπτο, σίγουρα ούτε ο ίδιος θα περίμενε πως δύο χρόνια μετά θα μιλούσαμε για τόσες πολλές μολύνσεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Η παραλλαγή Όμικρον δεν ήταν κάτι που οι ειδικοί δεν περίμεναν, καθώς γνώριζαν πως ο ιός έχει την ικανότητα να μεταλλάσσεται επίμονα.
Ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο μεταδίδεται η συγκεκριμένη μετάλλαξη φαίνεται πως είναι τόσο ραγδαία που καταρρίπτει όλα τα μοντέλα.
Τραγική ειρωνεία άλλωστε αποτελεί το γεγονός πως ενώ στις προηγούμενες μεταλλάξεις οι ειδικοί έκαναν προβλέψεις για αύξηση κρουσμάτων, στις περισσότερες των περιπτώσεων είτε την άγγιζαν, είτε εν τέλει ο αριθμός ήταν μικρότερος εξαιτίας των μέτρων που λαμβάνονταν.
Αυτή τη φορά όμως είναι εντελώς διαφορετικά, καθώς πολλά μοντέλα έχουν πέσει έξω επειδή ακριβώς έχουν «δείξει» λιγότερα κρούσματα απ΄ότι εν τέλει καταγράφηκαν.
Οι προβλέψεις για… 20.000 κρούσματα τον Γενάρη
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως οι ειδικοί έβλεπαν μέχρι 12.000 κρούσματα στις αρχές του Ιανουαρίου και περίπου 20.000 κρούσματα στα τέλη του ίδιου μήνα, ωστόσο η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, καθώς σήμερα καταγράφηκε «μαύρο ρεκόρ» με 50.126 κρούσματα.
Την ίδια ώρα, ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, τόνισε χτες πως η κορύφωση του πανδημικού κύματος αναμένεται μεταξύ 18 και 25 Ιανουαρίου με 52.000 κρούσματα κοροναϊού, ωστόσο με βάση το σημερινό αριθμό κρουσμάτων… ο αριθμός αυτός δεν αποκλείεται να έρθει πολύ νωρίτερα.
Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί έχουν στρέψει τη προσοχή τους στο αποτύπωμα που θα αφήσει αυτή η πρωτόγνωρη φούσκα μολύνσεων στο σύστημα Υγείας.
Στο «κόκκινο» για το αποτύπωμα των κρουσμάτων στο σύστημα Υγείας
Παρά το γεγονός πως οι τελευταίες επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στη βαριά νόσηση για όσους κολλάνε την Όμικρον, ενώ ο ΠΟΥ ανέφερε σήμερα πως τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα, ωστόσο οι ειδικοί θεωρούν πως θα αυξηθούν και οι νοσηλείες, αλλά και οι θάνατοι.
Ήδη ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε πως από το σύνολο των κρουσμάτων που καταγράφονται στη χώρα τα τελευταία 24ωρα, η μετάλλαξη Όμικρον εντοπίζεται σε ποσοστό περίπου 70%. Παράλληλα, τόνισε ότι το 70% των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία της Αττικής οφείλονται στην «Όμικρον».
Τον προβληματισμό του τον εξέφρασε και ο ίδιος ο Φάουτσι
Ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι δήλωσε ότι υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος για μια αύξηση στις νοσηλείες, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των κρουσμάτων μόλυνσης, ακόμη και αν τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η παραλλαγή Όμικρον της COVID-19 είναι λιγότερο επώδυνη.
«Η μόνη δυσκολία είναι ότι όταν έχεις τόσες πολλές μολύνσεις, ακόμη και αν ο ρυθμός των νοσηλειών είναι χαμηλός με την Όμικρον, σε σύγκριση με την Δέλτα, υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος να υπάρξει μια αύξηση στις νοσηλείες, η οποία μπορεί να πιέσει το σύστημα υγείας», δήλωσε σήμερα ο Φάουτσι, σε συνέντευξή του στο CNN.
Λάθος να λέμε ότι η Όμικρον δεν δίνει βαριές νοσηλείες
Από την πλευρά του ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ανέφερε σήμερα πως είναι λάθος να λέμε ότι η μετάλλαξη Όμικρον δεν δίνει βαριές νοσηλείες.
Ο καθηγητής επεσήμανε ότι η όποια πίεση προκληθεί από τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων θα οφείλεται μόνο σε ανεμβολίαστους πολίτες και τόνισε ότι αυτοί πρέπει να είναι ο στόχος των όποιων περιοριστικών μέτρων προκειμένου και οι εκείνοι να προστατευτούν αλλά και να μην ξεπεράσει τα όριά του το ΕΣΥ. Ο ίδιος μάλιστα τάχθηκε υπέρ του να εφαρμοστεί ένα σκληρό lockdown μόνο για ανεμβολίαστους γιατί αυτοί είναι που κινδυνεύουν.
Οι άνθρωποι που νοσηλεύονται με Όμιρκον είναι ανεμβολίαστοι
Για το γεγονός ότι το 70% των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία οφείλεται στην Όμικρον, όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα στην καθιερωμένη ενημέρωση, ο καθηγητής επεσήμανε ότι «είναι προφανές πως η Όμικρον θα φέρει και αύξηση των νοσηλειών αλλά και των θανάτων, αλλά ποιοι θα το προκαλέσουν αυτό; Οι ανεμβολίαστοι».
Επεσήμανε στη συνέχεια ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων έχουν εισαχθεί στα νοσοκομεία με Όμικρον είναι ανεμβολίαστοι.