Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
13.2 C
Athens

Kορωνοιός – Κοντοζαμάνης: Αν χρειαστεί θα επιστρατεύσουμε και ιδιώτες γιατρούς

Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι και η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών αν παραστεί ανάγκη, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας του κορωνοιού.

“Υπάρχει πρόσκληση σε ιδιώτες γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων, αλλά εφόσον χρειαστεί ναι, ο νόμος μας δίνει το δικαίωμα δυνατότητα να προβούμε σε επιστράτευση γιατρών”, είπε ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης.

Μόνο από τα νοσοκομεία της Αθήνας λείπουν 224 υγειονομικοί, οι οποίοι είτε νοσηλεύονται με κορωνοιό, είτε είναι σε κατ’ οίκον νοσηλεία, είτε είναι επαφές κρουσμάτων, με αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη αποδυνάμωση των νοσοκομείων και τη μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας.

Την ίδια στιγμή η επιδημία επιμένει παρά το γεγονός ότι αύριο 21 Νοεμβρίου συμπληρώνονται δύο εβδομάδες lockdown στη χώρα και τρεις εβδομάδες στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε νέα μέτρα με μερικό κλείσιμο των χερσαίων συνόρων, καθώς, όπως τόνισε, οι μετακινήσεις επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό στη διασπορά της πανδημίας, ιδιαίτερα δε στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία συνορεύει με χώρες των Βαλκανίων, όπου η Covid-19 βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση.

Όπως ανακοίνωσε, η είσοδος από τα χερσαία σύνορα θα επιτρέπεται μόνο σε Έλληνες πολίτες, ή σε όσους έχουν άδεια παραμονής στη χώρα, από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ, καθώς και στις μεταφορές (φορτηγά), καθ’ όλη τη διάρκεια.

Καθυστέρηση στην ύφεση

“Αν έπεφταν σφαίρες έξω από το σπίτι μας δεν θα χαλαρώναμε”, δήλωσε με έμφαση η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του Νοσοκομείου «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου στην σημερινή ενημέρωση για την πορεία του κορωνοιού.
Η κα Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι παρατηρείται καθυστέρηση στην ύφεση του νέου πανδημικού κύματος και τόνισε για μια ακόμη φορά την ανάγκη τήρησης των περιοριστικών μέτρων.

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε πως η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι πλέον τα 45 έτη, ενώ το κύριο χαρακτηριστικό του δεύτερου κύματος είναι η αύξηση των θανάτων.

Επισήμανε πως καταβάλλεται προσπάθεια να αυξηθούν τα τεστ για κορονοϊό, προκειμένου να σχηματίζεται πιο πλήρης εικόνα για την επιδημία.

Παρατηρείται – είπε – μία σταθεροποίηση στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, αλλά υπάρχει αύξηση κρουσμάτων στη Θεσσαλία.

“Η κούραση των περιορισμών ή οι ευκαιριακές απολαύσεις υπερτερούν δυστυχώς και δεν τηρούμε τα μέτρα. Είναι λάθος να χαλαρώνουμε γιατί κάποιος στο περιβάλλον μας νόσησε ελαφριά και δεν είναι δικαιολογία, ούτε εφησυχασμός η ύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων. Όσοι πέθαναν έφυγαν από κορωνοιό. Άλλωστε βλέπουμε 90ρηδες εντελώς ασυμπτωματικούς και κάποιους 40ρηδες να χαροπαλεύουν στην εντατική”, είπε η κα. Παπαευαγγέλου.

Αύξηση σε όλη την Ευρώπη εκτός από τη Νότια Ελλάδα

Ο επίκουρος καθηγητής και τον Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε πως ο ρυθμός νέων διαγνώσεων παραμένει εξαιρετικά υψηλός σε όλη την Ευρώπη, με εξαίρεση κάποιες περιοχές της νότιας Ελλάδας.

Στη χώρα μας, τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, η οποία ωστόσο έχει υπερπενταπλάσιο ρυθμό αύξησης σε σχέση με το Λεκανοπέδιο.

Συρρικνώνεται, είπε,  ο δείκτης Rt στην Αττική ενώ και η Θεσσαλονίκη πλησιάζει τις τιμές της Αττικής. Ο ιός συντηρείται μέσα στις οικογένειες ανέφερε επίσης ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ υπογραμμίζοντας ότι από τους 20άρηδες πέρασε στους γονείς.

Μέτρα στις πύλες εισόδου

Ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι η είσοδος από τα χερσαία σύνορα θα επιτρέπεται μόνο σε Έλληνες πολίτες, ή σε όσους έχουν άδεια παραμονής στη χώρα, από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ, καθώς και στις μεταφορές (φορτηγά), καθ’ όλη τη διάρκεια.

Συγκεκριμένα ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε ότι τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι το επιδημιολογικό φορτίο δεν έχει μειωθεί. Οι μετακινήσεις συμβάλλουν σημαντικά και θα ισχύουν τα εξής:

1) Από τον Προμαχώνα η διέλευση από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ.

20 Από Κακαβιά, μόνο Έλληνες από τις 7 το πρωί, έως τις 11 το βράδυ. Οι εισερχόμενοι σε 7ήμερη καραντίνα.

3) Από Ευζώνους και Κήπους μόνο σε Έλληνες πολίτες, από τις 7 έως τις 11 το βράδυ.

4) Νυμφαίο, Ορμένιο μόνο Έλληνες πολίτες και για μεταφορές.

5) Η Κρυσταλλοπηγή είναι ήδη από σήμερα κλειστή.

Επιπλέον για όλες τις ελεύσεις χρειάζεται αρνητικό τεστ, το οποίο τα τεστάρεται από τις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε:

«Με βάση τα δεδομένα της επόμενης εβδομάδας, θα ξεκινήσουμε τη σταδιακή άρση του lockdown. Η πρόθεση είναι να πάμε σε μία σταδιακή καθολική άρση. Όμως θα πρέπει να περιμένουμε τα δεδομένα της επόμενης εβδομάδας. Δεν πρέπει να κάνουμε ούτε βήμα πίσω».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Φωτιά στο Μάτι: Ευθύνες στην ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκύπτουν μετά από νέες καταθέσεις

Μάτι: Δύο χρόνια φυλάκισης με αναστολή στον τότε διοικητή του Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων

Η πρώτη καταδίκη για έναν εκ των κατηγορουμένων στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 104 νεκρούς, ήρθε σήμερα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της...

Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία – Έκτακτη σύσκεψη στη Θεσσαλία με τον Κικίλια 

Σε ετοιμότητα έχει τεθεί η Πολιτική Προστασία ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να επηρεάσουν πολλές περιοχές της χώρας. Το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της...
Κακοκαιρία "Ιανός": Νύχτα αγωνίας σε Αλμυρό Βόλου και Καρδίτσα

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων – Η επικινδυνότητα ανά περιοχή

Βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από επικίνδυνα μέτωπα προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, από σήμερα νωρίς το απόγευμα μέχρι αύριο...

Στις 198 οι “απαγορευμένες” παραλίες στην Ελλάδα για τουριστική αξιοποίηση

Υπεγράφη από τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την...

Μέσω gov.gr η υποβολή αναφοράς ή καταγγελίας για μέτρα πυροπροστασίας 

Τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr αναφορά ή καταγγελία για μέτρα πυροπροστασίας επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων έχουν από σήμερα οι πολίτες, ύστερα από...

Η φωτογραφία της ημέρας

Θρύλος και πάσης Ευρώπης! 19 Απριλίου 2024

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Φιλίππα, Φιλιππία, Φιλιώ.

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Βουλή: Αποσύρθηκε προσωρινά η ρύθμιση για την παροχή έργου από ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ

Υπό το βάρος των σφοδρών αντιδράσεων της αντιπολίτευσης ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης απέσυρε...

Βουλή: Στα νοσοκομεία του ΕΣΥ οι ιδιώτες γιατροί – Κατατέθηκε η ρύθμιση

Ανοίγει ο δρόμος για να ασκούν έργο στο ΕΣΥ και ιδιώτες γιατροί, με ρύθμιση...

Έκθεση ΕΟΔΥ: Σαφής υποχώρηση του κορωνοϊού

Σαφής είναι η υποχώρηση όλων των δεικτών της πανδημίας, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση...

Στους δρόμους και οι γιατροί

Μετά τους αγρότες και τους φοιτητές, και οι γιατροί ετοιμάζονται να βγουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για...