Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Κορωνοϊός: Λόγω ΕΣΥ αργεί η άρση του lockdown

Το σχέδιο για σταδιακή άρση των μέτρων και το στοίχημα του Πάσχα

Μπορεί να αποφασίστηκε παράταση του lockdown στην Αττική έως τις 8 Μαρτίου, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επέτρεπαν προς το παρόν καμία χαλάρωση, όμως η κυβέρνηση προετοιμάζεται και βρίσκεται σε συζητήσεις με τους επιστήμονες για τη σταδιακή επανεκκίνηση οικονομικών δραστηριοτήτων, με προσεκτικά βήματα φυσικά.

Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να δοθεί προτεραιότητα στο άνοιγμα του λιανεμπορίου στο Λεκανοπέδιο, αυτό θα γίνει όμως όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν, με πολύ αυστηρά μέτρα προστασίας και με τη χρήση του νέου αριθμού SMS στο 13032 που θα αφορά σε μετακινήσεις για ψώνια και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μάλλον τριών ωρών. Δύο είναι τα σενάρια. Τα μαγαζιά να ανεβάσουν ρολά είτε στις 8 είτε στις 16 Μαρτίου, με την πρώτη ημερομηνία να θεωρείται λιγότερο πιθανή. Αυτό προφανώς θα κριθεί από τα στοιχεία της επόμενης εβδομάδας, τα οποία θα εξετάσουν οι επιστήμονες πριν εισηγηθούν στην κυβέρνηση που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Αυτή τη στιγμή πάντως τα δεδομένα είναι αποθαρρυντικά για άρση των περιοριστικών μέτρων, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού είναι πολλά, η πίεση στο σύστημα υγείας είναι αφόρητη ενώ έντονη είναι η ανησυχία για τη μεγάλη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών. Έτσι, όλα δείχνουν πως το lockdown στην Αττική θα πάρει παράταση έως την Καθαρά Δευτέρα. Αυτό εξάλλου προτείνουν εδώ και μέρες οι περισσότεροι ειδικοί, ενώ πληθαίνουν οι φωνές που λένε πως ακόμη και αυτές οι δύο εβδομάδες ίσως να μην είναι αρκετές για να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και να μην υπάρξει πισωγύρισμα.

Κορωνοϊός: 1.630 νέα κρούσματα - 379 οι διασωληνωμένοι - 29 νεκροί

Καταγράφεται ρεκόρ εισαγωγών ασθενών

Οι εφημερίες στα νοσοκομεία της Αττικής τα τελευταία 24ωρα βγαίνουν με υπερπροσπάθεια, ενώ καταγράφεται ρεκόρ εισαγωγών ασθενών, φτάνοντας τις 274. Οι εισαγωγές από 100 ημερησίως που ήταν την προπερασμένη εβδομάδα, ανέβηκαν σε 150 την περασμένη εβδομάδα και σχεδόν τριπλασιάστηκαν την Παρασκευή, αγγίζοντας τις 274. Επίσης, μεγάλη είναι η πίεση στο ΕΚΑΒ, καθώς από την προπερασμένη εβδομάδα διπλασιάστηκαν οι διακομιδές με περιστατικά ή ύποπτα περιστατικά Covid. Συγκεκριμένα, από τις 80 έφτασαν τις 160 και μάλιστα το 90% των ασθενών χρειάστηκε νοσηλεία.

Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και πνευμονολόγος στο νοσοκομείο Αττικόν, Στέλιος Λουκίδης, ο οποίος μιλώντας το Σάββατο στον ΣΚΑΪ είπε ότι “ίσως είναι η πιο μεγάλη πίεση, από την άποψη εισαγωγών, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Αττική από την αρχή της πανδημίας”.

Η κατάσταση θεωρείται ακόμα ελεγχόμενη, ωστόσο η αγωνία είναι μεγάλη. Αυτό ήταν και το αντικείμενο της έκτακτης σύσκεψης της επιτροπής επιχειρησιακής διαχείρισης της πανδημίας που έγινε το Σάββατο το πρωί στο κέντρο επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ. Η σύσκεψη έγινε με σκοπό τον έλεγχο αλλά και τον βέλτιστο συντονισμό των σημερινών εφημεριών των υγειονομικών σχηματισμών του λεκανοπεδίου Αττικής, γι’ αυτόν τον λόγο πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονη τηλεδιάσκεψη με όλους τους διοικητές των Νοσοκομείων της 1ης και 2ης ΥΠΕ.

Στόχος είναι να αυξηθούν οι κλίνες για ασθενείς με κορωνοϊό, κάτι που σημαίνει ότι θα αφαιρεθούν από τα γενικά περιστατικά. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να υπάρξει διεύρυνση συνεργασίας μεταξύ Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα ώστε να μεταφέρονται εκεί γενικά περιστατικά και να μην δημιουργηθούν λίστες αναμονής. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η παραχώρηση ακόμη 70 κλινών ΜΕΘ για κορωνοϊό που θα δίδονται σταδιακά τις επόμενες ημέρες. Για την ακρίβεια, θα παραχωρηθούν για τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό, 12 κλίνες ΜΕΘ από τον Ευαγγελισμό, 9 από την Αγία Όλγα, 14 από τον Ερυθρό Σταυρό και από το ΚΑΤ, καθώς επίσης από το Αττικόν και το Τζάνειο. Συνολικά, οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με Covid-19 στην Αττική, θα ανέλθουν στις 340. Παράλληλα, και κατ’ εξαίρεση αυτό το Σαββατοκύριακο, θα γίνουν εξιτήρια ασθενών με κορωνοϊό από τα νοσοκομεία, βάσει όλων των πρωτοκόλλων ώστε να απελευθερωθούν κλίνες και να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος. Τέλος, άλλο ένα μέτρο που προέκυψε από τη συγκεκριμένη σύσκεψη της συντονιστικής επιτροπής είναι και η ένταξη του ΝΙΜΤΣ στον σχεδιασμό, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι στο νοσοκομείο θα αναπτυχθούν επιπλέον κλίνες με σκοπό να λαμβάνει περιστατικά από τα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής, ώστε αυτά να επικεντρώσουν όλη τους την προσοχή στους ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ COVID.

“Είμαστε όλοι σε εγρήγορση και υλοποιούμε τον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό. Τις επόμενες ημέρες θα ενταχθούν στο σύστημα Υγείας επιπλέον 70 κλίνες σε ΜΕΘ” είπε ο γενικός γραμματέας των Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος. “Το ΕΚΑΒ βρίσκεται σε μέγιστη ετοιμότητα να ανταποκριθεί σε κλήσεις που είναι ιδιαίτερα αυξημένες” ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου.

Η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων προτείνει να ανοίξουν πρώτα τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά στις 11 Ιανουαρίου

Ορόσημο τα μέσα Μαρτίου

Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι μέχρι τις 16 Μαρτίου να μπορέσει να ανοίξει το λιανεμπόριο, καθώς εκτιμάται πως δεν αποτελεί βασική πηγή μετάδοσης του ιού, ενώ παράλληλα κάθε εβδομάδα που περνάει με κλειστή οικονομία κοστίζει περίπου 300-400 ευρώ. Πρόθεση είναι, μια εβδομάδα αργότερα να ανοίξουν τα σχολεία, ξεκινώντας από τα δημοτικά. Τα παραπάνω επιβεβαίωσαν εμμέσως πλην σαφώς με δηλώσεις κυβερνητικά στελέχη, όπως ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών που χαρακτήρισε “χρονικό ορόσημο” τα μέσα Μαρτίου. Ο Στέλιος Πέτσας όταν ρωτήθηκε, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, σχετικά με τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός επιθυμεί η αγορά να ανοίξει πάση θυσία στις 16 Μαρτίου, είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης ναι μεν είναι πολύ κοντά στην αγορά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα ανοίξει χωρίς μέτρα ασφαλείας.

“Ακόμα και τώρα βλέπουμε μια πολύ υψηλή κίνηση, ενώ η αγορά είναι κλειστή. Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι πολύ κρίσιμες για να μπορέσουμε να ρίξουμε το επιδημιολογικό φορτίο για να ανοίξει η αγορά. Πιστεύω ότι οι επόμενες 10 μέρες δεδομένου ότι αρκετές περιοχές πλέον έχουν αρκετά κρούσματα θα δημιουργήσουν ένα κλίμα που θα είναι αντίθετο στον εφησυχασμό που είδαμε το προηγούμενο διάστημα και θα μαζευτούν τα κρούσματα. Άρα τα μέσα Μαρτίου είναι ένα χρονικό ορόσημο πολύ σημαντικό και δεν πρέπει να το χάσουμε. Εκτιμάμε πως μέσα Μαρτίου θα μπορέσει να ανοίξει η αγορά”, τόνισε ο κ. Πέτσας, αναφερόμενος στο λιανεμπόριο.

Την αισιοδοξία του ότι από τις 16 Μαρτίου ενδέχεται να ανοίξει σταδιακά η αγορά εξέφρασε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο MEGA. “Αυτό είναι συνάρτηση των επιδημιολογικών στοιχείων. Αλλά πιστεύω ότι έχουμε πλησιάσει πια την κορύφωση αυτής της υπόθεσης και θα έχουμε σιγά-σιγά ελπίζω μια αποκλιμάκωση για να είναι εφικτό αυτό” δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά την εστίαση το άνοιγμά της μετατίθεται για τον Απρίλιο, ενδεχομένως μεταξύ 10 και 20 του μήνα. Αν και ακόμα είναι πολύ νωρίς για τέτοιου είδους εκτιμήσεις, το πιθανότερο είναι να επιτραπεί η λειτουργία της αρχικά μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Ίσως δηλαδή ακόμη και το Πάσχα να μην λειτουργούν κανονικά τα καταστήματα εστίασης.

Αυξημένη ήταν η κίνηση στον εμπορικότερο δρόμο της Πρωτεύουσας

Τέλος το “ακορντεόν”

Την ίδια ώρα, στο κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζονται τρόπους για να μπορέσουμε να ζήσουμε τους επόμενους μήνες μαζί με τον κορωνοϊό, αφήνοντας την οικονομία να δουλέψει περισσότερο. Δηλαδή, στόχος είναι να εγκαταλειφθεί έως το τέλος Μαρτίου το σύστημα “ακορντεόν”, όποια δραστηριότητα ανοίγει να μην ξανακλείνει και να ενταθούν οι ρυθμοί στους εμβολιασμούς. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι μέσα στον Μάρτιο θα δημιουργηθεί ένα πρώτο “τείχος εμβολίου” όπως το περιγράφουν.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρει ο Πρωθυπουργός σε άρθρο του στα “ΝΕΑ” με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το πρώτο κρούσμα που καταγράφηκε στη χώρα, καθώς κάνει λόγο για λίγα βήματα που μας χωρίζουν από την ελευθερία, εφόσον προσέξουμε φυσικά. “Πράγματι, ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται, στον ορίζοντα είναι πλέον ορατή η νίκη. Και θα έλθει νωρίτερα αν φανούμε προσεκτικοί. Αν αντλήσουμε δύναμη απ’ τις πολλές δυσκολίες που βρίσκονται πίσω και διανύσουμε με πειθαρχία τα λίγα βήματα που μας χωρίζουν από την άνοιξη της ελευθερίας. Τηρώντας τα μέτρα προστασίας μέχρι ο θώρακας του εμβολίου να καλύψει ολόκληρη τη χώρα. Γιατί τότε ο στόχος θα έχει επιτευχθεί: Ο πρώτος χρόνος του κορωνοϊού στην Ελλάδα θα περάσει στην Ιστορία ως ο μόνος χρόνος της πανδημίας”, σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης.

Περιοριστικά μέτρα θα είναι πάντως και σε ισχύ απ’ ό,τι φαίνεται και το Πάσχα, παρότι επιστήμονες και κυβέρνηση ευελπιστούν ότι θα εορταστεί λίγο πιο παραδοσιακά σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς θα έχει εμβολιαστεί μεγάλο ποσοστό των ευπαθών ομάδων. Εκτιμάται επίσης ότι έως τότε θα έχει δοθεί το “πράσινο φως” για τις μετακινήσεις εκτός νομού, συνεπώς θα μπορούν οι Έλληνες να γιορτάσουν το Πάσχα στα χωριά τους.

Αισιόδοξος ήταν και για το φετινό Πάσχα ο κ. Πέτσας, δηλώνοντας λέγοντας πως σε κάθε περίπτωση δεν θα έχει σχέση με το περσινό. “Είμαστε κοντά στο τέλος ενός πρωτοφανούς δράματος. Νομίζω ότι αν προχωρήσουμε όπως είναι το πρόγραμμά μας για τους εμβολιασμούς, οι οποίοι επιταχύνονται πολύ από τις 15 Μαρτίου και μετά και ο Απρίλιος θα είναι ένας μήνας μαζικών εμβολιασμών, το Πάσχα θα είναι πολύ καλύτερο. Το πόσο κανονικό θα είναι, θα το δούμε στην πορεία, αλλά σίγουρα δεν θα έχει καμία σχέση με την κλειστή κατάσταση που βιώσαμε πέρυσι”, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι στην ενημέρωση της Τετάρτης, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπεία και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Αναστασία Κοτανίδου, αφού παραδέχθηκε ότι “είμαστε όλοι κουρασμένοι” και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να κάνουν λίγη ακόμη υπομονή τηρώντας τα μέτρα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για… κανονικό Πάσχα. “Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα όπλο, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα μας βγάλει στο φως του ήλιου πολύ γρήγορα και ελπίζουμε ότι φέτος θα μπορέσουμε όλοι να κάνουμε ένα Πάσχα στις ιδιαίτερες πατρίδες μας, στα σπίτια μας, όπως ξέρουν όλοι οι Έλληνες να κάνουν Πάσχα” τόνισε.

“Υπό τα δεδομένα αυτά και εφόσον δεν προκύψουν σημαντικές ανατροπές έως το Πάσχα μπορεί να έχει εμβολιαστεί έως και το 30% του πληθυσμού”, δήλωσε η καθηγήτρια στα “ΝΕΑ”. Συνεπώς “εγώ θεωρώ ότι θα γιορτάσουμε το Πάσχα σε πολύ καλύτερες συνθήκες από τις περσινές. Και είμαι αισιόδοξη ότι θα μας δοθεί η δυνατότητα να ταξιδέψουμε στην επαρχία”, πρόσθεσε. Ερωτώμενη, μάλιστα, για το εάν οι παππούδες θα μπορούν να συναντηθούν και πάλι με τα εγγόνια τους, η απάντηση της κ. Κοτανίδου είναι θετική: “Εφόσον ο παππούς και η γιαγιά έχουν εμβολιαστεί, θα μπορούν να συναντηθούν, όμως δεν θα πρέπει να αμελούμε το βασικό μέτρο που δεν είναι άλλο από τη χρήση μάσκας”.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ανακοινώσεις Μητσοτάκης στο υπουργικό: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού. «Από την 1/4/2024 όσοι αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνουν 830 ευρώ το μήνα,...

Ένοχος και για βιασμό ο Μίχος – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Η απόφαση του δικαστηρίου οδήγησε στην κατάρρευση της εισαγγελικής πρότασης για τους βιασμούς της 12χρονης από τον Κολωνό. Σύμφωνα με την απόφαση κρίθηκε ένοχος...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Σαν σήμερα το 1896 ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης 29 Μαρτίου 2024

Απρίλιος στις παραλίες: Με θερμοκρασίες 12 βαθμούς πάνω από το κανονικό ξεκινάει ο μήνας

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωσή του στο Χ, ο καιρός κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να διακρίνεται από θερμοκρασίες υψηλότερες του κανονικού, φτάνοντας...

Σαν σήμερα 29 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1430: Οι δυνάμεις του Οθωμανού σουλτάνου Μουράτ Β’ καταλαμβάνουν την πόλη της Θεσσαλονίκης. 1823: Συνέρχεται...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο, η ορθόδοξη εκκλησία τιμά τη μνήμη των Μάρκου...

Καιρός: Αποπνικτική ατμόσφαιρα με αφρικανική σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες

Γενικά αίθριος αναμένεται να είναι και σήμερα, Παρασκευή 29 Μαρτίου, ο καιρός με τις υψηλές θερμοκρασίες να παραμένουν μέχρι και την Τρίτη, ενώ έντονη...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Έκθεση ΕΟΔΥ: Σαφής υποχώρηση του κορωνοϊού

Σαφής είναι η υποχώρηση όλων των δεικτών της πανδημίας, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση...

Έκθεση ΕΟΔΥ: 65 θάνατοι από κορωνοϊό και 5 από γρίπη σε μία εβδομάδα

Άλλοι 65 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό και 5 από γρίπη, την...

ΕΟΔΥ: Ξεπέρασαν τους 100 οι θάνατοι από κορωνοϊό μέσα σε μία εβδομάδα

Μέσα σε μόνο μία εβδομάδα 103 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό, ενώ...

Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν μεταλλαγμένο στέλεχος κορωνοϊού με 100% θνησιμότητα σε πειραματόζωα

Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν ένα μεταλλαγμένο στέλεχος κορωνοϊού που είναι 100% θανατηφόρο σε ποντίκια. Επιστήμονες στο Πεκίνο –...