Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
21.2 C
Athens

Κορονοϊός: Παγκόσμιος συναγερμός λόγω Κίνας – Η μία μετά την άλλη οι χώρες ανακοινώνουν νέα μέτρα

Οι ΗΠΑ γίνεται η τελευταία χώρα που επιβάλλει υποχρεωτικά τεστ κορονοϊού στους Κινέζους τουρίστες, αφού η Κίνα ανακοίνωσε ότι ανοίγει ξανά τα σύνορά της για ταξίδια.

Και δεν είναι η μόνη χώρα. Αυστηρότερα.. μέτρα ήδη έχουν λάβει επίσης η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Μαλαισία, η Ταϊβάν και η Ινδία.
Όπως μετέδωσε το CNN, πλέον οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαιτούν από όλους τους ταξιδιώτες από την Κίνα να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης Covid-19 πριν πετάξουν στη χώρα, καθώς η ταχεία χαλάρωση των περιορισμών του Covid-19 από το Πεκίνο οδηγεί σε αύξηση των κρουσμάτων.
Οι επιβάτες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ από την Κίνα θα πρέπει να κάνουν το τεστ το αργότερο δύο ημέρες πριν από την πτήση, δήλωσαν οι ομοσπονδιακοί υγειονομικοί αξιωματούχοι, και να προσκομίσουν την απόδειξη του αρνητικού τεστ στην αεροπορική τους εταιρεία πριν από την επιβίβαση.

Τα τεστ θα μπορούν να είναι PCR ή Rapid test, διευκρινίζουν οι αμερικανικές αρχές.
Χαλαρώνουν τα μέτρα στην Κίνα



Όπως αναφέρει το BBC μετά από σχεδόν τρία χρόνια περιορισμών, η Κίνα θα επιτρέπει στους πολίτες να ταξιδέψουν πιο εύκολα από τις 8 Ιανουαρίου. Την ίδια στιγμή, η χώρα αντιμετωπίζει μια αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, γεγονός που οδηγεί σε επιφυλακτικότητα ορισμένες χώρες.

Ωστόσο, το Πεκίνο δήλωσε ότι οι κανόνες για τον κορονοϊό θα πρέπει να τεθούν σε «επιστημονική» βάση και κατηγόρησε ορισμένες χώρες και μέσα ενημέρωσης ότι «υπερβάλλουν» για την κατάσταση. Τη Δευτέρα και την Τρίτη, η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα χαλαρώσει τους περιορισμούς της στα ταξίδια από και προς τη χώρα.

Από τις 8 Ιανουαρίου, η καραντίνα για τους ταξιδιώτες που εισέρχονται στην Κίνα θα λήξει και οι αιτήσεις διαβατηρίων για τους Κινέζους πολίτες θα συνεχιστούν, δήλωσαν οι αρχές. Οι ταξιδιωτικοί ιστότοποι ανέφεραν αύξηση της επισκεψιμότητας μετά τις ανακοινώσεις – και ορισμένες χώρες αναθεώρησαν τους ταξιδιωτικούς τους κανόνες.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι από τις 5 Ιανουαρίου όλοι οι επιβάτες που ταξιδεύουν από την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ Covid για να εισέλθουν στη χώρα, προκειμένου να «επιβραδυνθεί η εξάπλωση» του ιού. Μια ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι επιβάτες αεροπλάνων θα πρέπει να κάνουν το τεστ Covid το αργότερο δύο ημέρες πριν από την αναχώρηση. Πρόσθεσε ότι όσοι υποβλήθηκαν σε θετικό τεστ περισσότερο από 10 ημέρες πριν από την πτήση θα μπορούσαν να προσκομίσουν έγγραφα ανάρρωσης από το Covid αντί για αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ.

Τα μέτρα ίσχυαν για τα άτομα που πετούσαν μέσω τρίτης χώρας και για τους επιβάτες που έπαιρναν πτήσεις με ανταπόκριση μέσω των ΗΠΑ προς άλλους προορισμούς, ανέφερε. Είπε ότι θα «συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση» και θα προσαρμόσει την προσέγγισή της «ανάλογα με τις ανάγκες».

Κατηγόρησε επίσης την Κίνα ότι δεν παρείχε «επαρκή και διαφανή» δεδομένα για το Covid, τα οποία, όπως είπε, ήταν «κρίσιμα» για την «αποτελεσματική» παρακολούθηση της έξαρσης των λοιμώξεων, καθώς και για τη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης νέων παραλλαγών.

Νωρίτερα, ο Wang Wenbin, εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών της Κίνας, κατηγόρησε τις δυτικές χώρες και τα μέσα ενημέρωσης ότι «υπερβάλλουν» και «διαστρεβλώνουν τις προσαρμογές της πολιτικής Covid της Κίνας».

Είπε ότι η Κίνα πιστεύει ότι οι αντιδράσεις όλων των χωρών στον κορονοϊό πρέπει να είναι «επιστημονικά τεκμηριωμένες και αναλογικές». Ο κ. Wang κάλεσε σε «κοινές προσπάθειες για τη διασφάλιση ασφαλών διασυνοριακών ταξιδιών, τη διατήρηση της σταθερότητας των παγκόσμιων βιομηχανικών αλυσίδων εφοδιασμού και την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης και ανάπτυξης».

Η Ιταλία – κάποτε το παγκόσμιο επίκεντρο του ιού μετά την εξάπλωσή του από την Κίνα στα τέλη του 2019 και το 2020 – δήλωσε επίσης ότι εισάγει υποχρεωτικές εξετάσεις Covid για όλους τους επιβάτες που έρχονται από την Κίνα. Ο υπουργός Υγείας Orazio Schillaci δήλωσε ότι αυτό είναι «απαραίτητο για να διασφαλιστεί η παρακολούθηση και ο εντοπισμός τυχόν νέων παραλλαγών του ιού και για να προστατευθεί ο ιταλικός πληθυσμός».

Πριν από την ανακοίνωσή του, οι πτήσεις που έφταναν στο Μιλάνο εξέταζαν ήδη τους επιβάτες που ταξίδευαν από την Κίνα. Σε μια πτήση, η οποία προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Μαλπένσα της πόλης στις 26 Δεκεμβρίου, το 52% των επιβατών βρέθηκε θετικό στο Covid, αναφέρει η La Repubblica.
Ποιες άλλες χώρες λαμβάνουν μέτρα



Άλλες χώρες είχαν ήδη επιβάλει ορισμένους περιορισμούς στους ταξιδιώτες που προέρχονταν από την Κίνα:Στην Ιαπωνία, από την Παρασκευή όλοι οι ταξιδιώτες από την Κίνα και όσοι την επισκέφθηκαν εντός επτά ημερών θα υποβάλλονται σε έλεγχο για το Covid κατά την άφιξη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Fumio Kishida. Όσοι βρεθούν θετικοί θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα για επτά ημέρες αν έχουν συμπτώματα ή για πέντε ημέρες αν είναι ασυμπτωματικοί. Ο αριθμός των πτήσεων από και προς την Κίνα θα περιοριστεί επίσης
Στην Ινδία, οι άνθρωποι που ταξιδεύουν από την Κίνα και τέσσερις άλλες ασιατικές χώρες πρέπει να προσκομίσουν αρνητικό τεστ Covid πριν από την άφιξη. Οι επιβάτες θα τεθούν σε καραντίνα εάν έχουν συμπτώματα ή το τεστ είναι θετικό.
Η Ταϊβάν λέει ότι οι άνθρωποι που φθάνουν με πτήσεις από την Κίνα, καθώς και με πλοίο σε δύο νησιά, θα πρέπει να κάνουν τεστ Covid κατά την άφιξη από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Ιανουαρίου. Όσοι έχουν θετικό αποτέλεσμα θα μπορούν να απομονωθούν στο σπίτι τους, δήλωσε το Κεντρικό Κέντρο Διοίκησης Επιδημιών της Ταϊβάν
Η Μαλαισία έχει επίσης θέσει σε εφαρμογή πρόσθετα μέτρα εντοπισμού και επιτήρησης.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία δήλωσαν ότι παρακολουθούν στενά την κατάσταση, αλλά δεν εξετάζουν νέους περιορισμούς για τους Κινέζους ταξιδιώτες.
Στο Βέλγιο, ο δήμαρχος του τουριστικού κόμβου της Μπριζ ζήτησε οι Κινέζοι επισκέπτες να υποβάλλονται σε εξέταση ή να έχουν εμβολιαστεί.

Ο πραγματικός απολογισμός των καθημερινών κρουσμάτων και των θανάτων στην Κίνα είναι άγνωστος επειδή οι αρχές έχουν σταματήσει να δημοσιοποιούν τα στοιχεία. Οι αναφορές λένε ότι τα νοσοκομεία έχουν υπερφορτωθεί και ηλικιωμένοι πεθαίνουν.
Την περασμένη εβδομάδα, το Πεκίνο ανέφερε περίπου 4.000 νέες μολύνσεις από το Covid κάθε μέρα και λίγους θανάτους.

Παρά την αύξηση των λοιμώξεων, η Κίνα συνέχισε το πρόγραμμα χαλάρωσης των αυστηρών μέτρων για το Covid.

Εν τω μεταξύ, το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι καταργεί και τους τελευταίους κανόνες του για τον κορονοϊό- εκτός από τη χρήση μάσκας προσώπου, η οποία παραμένει υποχρεωτική.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η ΕΕ μπλοκάρει το ΤikTok – Η νέα λειτουργία «εθιστική όσο το τσιγάρο»

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει μια νέα υπηρεσία που εγκαινίασε η TikTok στην Ευρώπη, η οποία πιστεύει ότι μπορεί να προκαλέσει «εθισμό όπως...

Δεκάδες σεισμοί σε διάστημα λίγων ωρών

Περισσότερες από 80 σεισμικές δονήσεις, εκ των οποίων η μεγαλύτερη είχε μέγεθος 6,3 βαθμών, έχουν καταγραφεί τις τελευταίες οκτώ ώρες στην Ταϊβάν από τη...

ΔΝΤ: Ανησυχία για την αυξητική τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους – Η πρόβλεψη για...

Ανησυχητικές εξελίξεις και προοπτικές για το παγκόσμιο δημόσιο χρέος καταγράφει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (crisis monitor), σημειώνοντας ότι θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας. Την...

Μαλαισία: 10 νεκροί σε σύγκρουση ελικοπτέρων σε πρόβα στρατιωτικής παρέλασης ( βίντεο)

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τη σύγκρουση δύο ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού στον αέρα κατά τη διάρκεια στρατιωτικής πρόβας για την παρέλαση...

Το Έβερεστ έχει γεμίσει σκουπίδια και πτώματα

Κάθε χρόνο ο στρατός του Νεπάλ μαζεύει τόνους σκουπιδιών που αφήνουν πίσω τους οι ορειβάτες. Φέτος έχει στόχο να κατεβάσει και πέντε πτώματα που...

ΗΠΑ: Εννέα μήνες διορία για την πώληση του Tiktok, πριν την απαγόρευσή του

Το TikTok επανέλαβε την Κυριακή 21/4 τις ανησυχίες του για την ελευθερία του λόγου σχετικά με ένα νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή των...

Ιαπωνία: Συνετρίβησαν δύο ελικόπτερα – 1 νεκρός, 7 αγνοούμενοι

Δύο ελικόπτερα του ιαπωνικού πολεμικού ναυτικού συνετρίβησαν χθες Σάββατο ανατολικά της νήσου Τορισίμα, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Μινόρου Κιχάρα. Τα ελικόπτερα SH-60K, έκαστο με τέσσερα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Έφτασαν στην Αθήνα τα πρώτα 140 ηλεκτρικά λεωφορεία

Αντίστροφα άρχισε να μετράει ο χρόνος για την κυκλοφορία των πρώτων 140 Ytong ηλεκτρικών...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 Δεκεμβρίου ξεκινά η δυναστεία Γιουάν στην Κίνα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1271.... Ο Κουμπλάι Χαν ονομάζει το βασίλειό του Γιουάν και ξεκινά τη δυναστεία Γιουάν...

Ρωσία-Κίνα: Μυστική συνάντηση για υποθαλάσσια σήραγγα στην Κριμαία

Τα σχέδια κατασκευής υποθαλάσσιας σήραγγας που θα ενώνει την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας με...

Μητσοτάκης: Ελλάδα και Κίνα μπορούν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση παγκόσμιων ζητημάτων

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας- Κίνας "βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο", τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος...