Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
13 C
Athens

Κορωνοιός: Πάνω από 9.500 Έλληνες έχουν εμβολιαστεί

Ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε ότι
Μέχρι τώρα στην Ελλάδα έχουν γίνει 9.528 εμβολιασμοί ενώ σήμερα έφτασαν επιπλέον 83.500 εμβόλια της Pfizer, τόνισε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους προσθέτοντας πως στις αποθήκες υπάρχει απόθεμα 152.5870 δόσεων.

«Με βάση τον πληθυσμό μας έχουμε πετύχει εμβολιασμό που μας κατατάσσει στο μέσο όρο των χωρών της ΕΕ», είπε, σημειώνοντας ότι «στα νοσοκομεία είχαμε ανακοινώσει ότι ο εμβολιασμός θα γίνει σε τρεις φάσεις».

Ο ίδιος επισήμανε ότι «μέχρι τις 20 Ιανουαρίου αναμένουμε να έχουν εμβολιαστεί 120.000 άτομα», ενώ έως το τέλος του μήνα εκτίμησε ότι θα έχουν εμβολιαστεί 220.000 άτομα, λαμβάνοντας υπόψη ότι θα έχουν αρχίσει οι εμβολιασμοί των ατόμων άνω των 85 ετών.

Ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αναφερόμενος στο πρόγραμμα των εμβολιασμών στα νοσοκομεία, σημείωσε ότι είχε ξεκαθαριστεί από την πρώτη στιγμή ότι αυτοί θα διενεργηθούν σε τρεις φάσεις.

«Πράγματι, προετοιμάσαμε όλα τα νοσοκομεία να είναι έτοιμα στις 04/01/2021 ως όφειλαν και υπήρξε ενημέρωση προς τα νοσοκομεία για το ποια είναι στην πρώτη, δεύτερη και τρίτη φάση, την Πέμπτη 31/12. Αυτό δεν σημαίνει αλλαγή του επιχειρησιακού μας σχεδίου», επισήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Σήμερα προχώρησαν σε εμβολιασμούς 56 νοσοκομεία, 9 που λειτουργούσαν ήδη, 42 νέα νοσοκομεία του ΕΣΥ και πέντε στρατιωτικά και έγιναν 5.665 εμβολιασμοί.

Στις 8 Ιανουαρίου θα προστεθούν άλλα 55 νοσοκομεία και ο ημερήσιος ρυθμός εμβολιασμών θα φτάσει τους 8.000 εμβολιασμούς την ημέρα.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους εκτίμησε ότι μέχρι τις 20 Ιανουαρίου θα έχουν εμβολιαστεί 100.000 άτομα.

Εξάλλου στις 20 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί σε άτομα άνω των 85 ετών (υπολογίζεται να εμβολιαστούν περίπου 100.000 άτομα).

Άρα μέχρι το τέλος του μήνα ο στόχος είναι να έχουν εμβολιαστεί 220.000 άτομα.

Η διαδικασία εμβολιασμού θα γίνεται με δύο τρόπους:

Από τον ιστότοπο emvolio.gov.gr (το site ξεκινά τη λειτουργία του από την Τρίτη 22/12/2020). Και από φυσικά σημεία (π.χ. με ραντεβού σε φαρμακεία)
Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, η πλατφόρμα των ραντεβού αναμένεται να ανοίξει στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, τόνισε ότι «ο εμβολιασμός εξελίσσεται κανονικά και προγραμματισμένα» και πως «η αποδοχή έχει υπερνικήσει την αρχική διστακτικότητα».

Η ίδια δήλωσε ότι «υπάρχει ελπίδα ότι οι αριθμοί που μας γέμισαν θλίψη και απελπισία θα υποχωρήσουν βαθμιαία».

«Οι λόγοι που οδήγησαν στην ταχεία παραγωγή των εμβολίων», είπε η κ. Θεοδωρίδου, «ήταν η εξέλιξη της βιοτεχνολογίας, η εμπειρία που υπάρχει, η συνεργασία των επιστημονικών κέντρων, η χρηματοδότηση για την παρασκευή των εμβολίων και ο μεγάλος αριθμός των εθελοντών».

«Δεν μας ανησυχεί το στέλεχος του μεταλλαγμένου ιού», δήλωσε η κ. Θεοδωρίδου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Αναφέρθηκε επίσης στην επικείμενη έγκριση των εμβολίων της Moderna και της Astrazeneca. τονίζοντας ότι το εμβόλιο της AstraZeneca φέρεται ότι εμποδίζει και τη μεταδοτικότητα, σε περίπτωση που το εμβολιασμένο άτομο μολυνθεί και νοσήσει.

Σε ότι αφορά την περίπτωση του αναπληρωτή διοικητή του Θριάσιου Νοσοκομείου που νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε ΜΕΘ του Γ. Ν. Νίκαιας μετά από επιπλοκή από λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού και ενώ είχε εμβολιασθεί με το εμβόλιο του κορωνοιού, είπε ότι αν και δεν φαίνεται καμία συσχέτιση του εμβολίου με το πρόβλημα υγείας που έχει παρουσιάσει και ούτε είχε μολυνθεί από τον κορωνοιό, εντούτοις αναφέρουν την περίπτωση αυτή ως παρενέργεια του εμβολιασμού και θα το δηλώσουν στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων μέσω της διαδικασίας της κίτρινης κάρτας.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σαν σήμερα 20 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1841: Κυκλοφορεί το βιβλίο του Έντγκαρ Άλαν Πόε «Οι Φόνοι της Οδού Μοργκ»,...

Ρέθυμνο: Νεκρός 78χρονος που έπεσε από το μπαλκόνι του σπιτιού του

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 78χρονος στο Ρέθυμνο, καθώς βρέθηκε στο κενό από το μπαλκόνι πρώτου ορόφου, με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του. Σύμφωνα με...

Κακοκαιρία: Πυκνή χιονόπτωση στο Περτούλι Τρικάλων (φωτο/βίντεο)

Μπορεί το ημερολόγιο να δείχνει 20 Απριλίου αλλά ο καιρός θυμίζει Χριστούγεννα στα ορεινά των Τρικάλων. Το Περτούλι χαρακτηριστικά ξημέρωσε με ένα λευκό πέπλο...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Σάββατο 20 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Ζακχαίος, Ζάκχος, Ζάχος.

Κακοκαιρία: Οι 6 περιοχές που θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες – Πλημμύρισαν δρόμοι της...

Σε συναγερμό παραμένει ο κρατικός μηχανισμός για την κακοκαιρία-εξπρές που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από το απόγευμα της Παρασκευής (19/04), και αναμένεται, σύμφωνα με...
Στέλιος Κυριακίδης, μαραθώνιος, Βοστώνη,

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Ο θρίαμβος του Στέλιου Κυριακίδη στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, πριν εβδομήντα οκτώ χρόνια!

Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη akontogiannidis@yahoo.gr Πέρασαν εβδομήντα οκτώ χρόνια (1946-2016) από τότε που ο μαραθωνοδρόμος Στέλιος Κυριακίδης, ο λαμπρός αυτός άνθρωπος και αθλητής, που έδειξε στους...
Φωτιά στο Μάτι: Ευθύνες στην ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκύπτουν μετά από νέες καταθέσεις

Μάτι: Δύο χρόνια φυλάκισης με αναστολή στον τότε διοικητή του Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων

Η πρώτη καταδίκη για έναν εκ των κατηγορουμένων στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 104 νεκρούς, ήρθε σήμερα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ποια διάσημη σταρ έφτασε στην Ελλάδα σαν τον “Χουντίνι”;

Με καταγωγή από τη γείτονα χώρα και βρετανική υπηκοότητα, η mega star της ποπ...

ΔΝΤ για Ελλάδα: Μείωση του χρέους στο 158,8% του ΑΕΠ φέτος – Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1%

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ εφέτος και μείωση του δημόσιου χρέους κατά 10 ποσοστιαίες...

Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη: Δεν χρεοκόπησαν την Ελλάδα οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004

Ο προϋπολογισμός για τους Αγώνες ήταν 2 δις, 98 εκατ. 400.000 ευρώ. Επιστρέψαμε στο...

Ενδοοικογενειακή βία: 141 περιστατικά σε όλη την Ελλάδα μέσα σε 24 ώρες

Γεωμετρική αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας. Χαρακτηριστικό είναι πως χθες μέσα σε ένα μόνο...