Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022
33.1 C
Athens

Κορωνοϊός: Παραδοχή «βόμβα» του επικεφαλής του ΠΟΥ ότι διέρρευσε από εργαστήριο της Ουχάν

Ο κορωνοϊός «διέρρευσε από εργαστήριο» της Ουχάν στην Κίνα. Αυτό πιστεύει off the record ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Δρ. Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους.

Ενώ δημόσια η θέση του ΠΟΥ παραμένει ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά» για την προέλευση του κορωνοϊού, ο γ.γ. του Οργανισμού είχε πρόσφατα εκμυστηρευτεί σε υψηλόβαθμο ευρωπαίο πολιτικό ότι η πιθανότερη εξήγηση είναι από ένα «καταστροφικό ατύχημα σε εργαστήριο στη Γουχάν», όπου ξεκίνησαν οι λοιμώξεις στα τέλη του 2019.

Την αποκάλυψη έκανε η Mail On Sunday, επικαλούμενη κυβερνητική πηγή, όπως και τα υπόλοιπα βρετανικά ΜΜΕ, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι στο παρελθόν ο ΠΟΥ έχει επικριθεί για το ότι θεωρούσε πως η πιθανότητα διαρροής του κορωνοϊού από εργαστήριο ήταν απλώς μια «θεωρία συνωμοσίας».

Πιο ουδέτερη στάση

Ωστόσο, ο οργανισμός παίρνει όλο και περισσότερο μια «ουδέτερη» δημόσια στάση μετά από περιορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι έχει βρεθεί «ζωονοσογόνος» εξάπλωση, δηλαδή η διαδικασία με την οποία ένας ιός μεταπηδά από ένα ζώο σε έναν άνθρωπο.

Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών εξέδωσαν για πρώτη φορά ανησυχίες σχετικά με το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν τον Απρίλιο του 2020, υποδεικνύοντας ότι οι επιστήμονες χειρίζονταν τους κορωνοϊούς από νυχτερίδες σε σπηλιές 1.000 μίλια μακριά από το κέντρο. Αυτές οι σπηλιές μπορεί να είναι εκεί που προήλθε ο Covid-19.

Ο γ.γ. του ΠΟΥ πρόσφατα είχε τονίσει στα κράτη – μέλη σε μια ενημέρωση σχετικά με την ασθένεια πως «δεν έχουμε ακόμη τις απαντήσεις ως προς το από πού προήλθε ή πώς εισήλθε στον ανθρώπινο πληθυσμό. Η κατανόηση της προέλευσης του ιού είναι πολύ σημαντική επιστημονικά για την πρόληψη μελλοντικών επιδημιών και πανδημιών.

» Αλλά ηθικά, το οφείλουμε σε όλους εκείνους που υπέφεραν και πέθαναν και τις οικογένειές τους. Όσο περισσότερο διαρκεί η έρευνα, τόσο πιο δύσκολο γίνεται. Πρέπει να επιταχύνουμε».

Όμως, η αποκάλυψη της ιδιωτικής συνομιλίας των δύο αξιωματούχων προκαλεί νέα ερωτήματα σχετικά με τη στάση του ΠΟΥ και της Κίνας απέναντι στην πανδημία.

Δύο μελέτες ρίχνουν φως στο μυστήριο

Επιστήμονες έδωσαν στη δημοσιότητα, προ μηνών, δύο εκτενείς μελέτες, οι οποίες υποδεικνύουν μια αγορά τροφίμων και ζώων στην Ουχάν της Κίνας, ως το σημείο προέλευσης του κορωνοϊού.

Αναλύοντας ένα μεγάλο αριθμό στοιχείων, όπως γονιδιώματα του ιού, χάρτες από τους πάγκους της αγοράς καθώς και τη δραστηριότητα των πρώτων ασθενών Covid της Γουχάν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι επιστήμονες συμπέραναν ότι ο κορωνοϊός πιθανότατα υπήρχε σε ζωντανά θηλαστικά που πωλούνταν στην αγορά θαλασσινών της Χουανάν στα τέλη του 2019, ενώ αναφέρουν ότι ο ιός είναι πιθανόν να μεταδόθηκε σε ανθρώπους που δούλευαν ή ψώνιζαν εκεί.

Οι δύο μελέτες, οι οποίες αποτελούνται συνολικά από 150 σελίδες, παίζουν σημαντικό ρόλο στο ντιμπέιτ για το πώς ξεκίνησε η πανδημία της Covid. Το ερώτημα σχετικά με το αν το ξέσπασμα άρχισε με τη μετάδοση του ιού από ζώα στον άνθρωπο (spillover), εξαιτίας κάποιας διαρροής από εργαστήριο στην Οουχάν ή από κάποια άλλη αιτία, έχει οδηγήσει σε νέες διαφωνίες σχετικά με το πώς θα μπορούσε να αποφευχθεί πιο αποτελεσματικά η επόμενη πανδημία.

«Όταν κοιτάξουμε όλα αυτά τα στοιχεία μαζί, δημιουργείται μια απίστευτα ξεκάθαρη εικόνα [που δείχνει] ότι η πανδημία άρχισε από την αγορά της Χουανάν» δήλωσε ο Μάικλ Γουόρομπι, εξελικτικός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και ένας από τους συντάκτες των δύο νέων μελετών.

Αρκετοί ανεξάρτητοι επιστήμονες είπαν ότι οι εν λόγω μελέτες αποτελούν μια ενδιαφέρουσα και ενδελεχή νέα ανάλυση των διαθέσιμων δεδομένων. «Είναι πολύ πειστικές», αναφέρει η Δρ. Θέα Φίσερ, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, η οποία δεν συμμετείχε στις νέες μελέτες. Το σενάριο, με βάση το οποίο ο ιός μεταδόθηκε στον άνθρωπο από τα ζώα «έχει πλέον στηριχθεί από στοιχεία σε πολύ μεγάλο βαθμό, άρα είναι και αξιόπιστο».

Τα «κενά» και οι μελέτες Κινέζων ερευνητών

Ωστόσο, κάποιοι άλλοι έκαναν λόγο για ορισμένα κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν. Οι νέες μελέτες, για παράδειγμα, δεν ταυτοποίησαν κάποιο συγκεκριμένο ζώο στην αγορά που να μετέδωσε τον ιό στους ανθρώπους.

«Πιστεύω ότι αυτό που υποστηρίζουν θα μπορούσε να είναι αληθές» αναφέρει ο Τζες Μπλουμ, ιολόγος από το Κέντρο Ερευνών για τον καρκίνο, Fred Hutchison. «Δεν θεωρώ, ωστόσο, ότι η ποιότητα αυτών των στοιχείων είναι επαρκής για να πούμε με βεβαιότητα ότι κάποιο από αυτά τα σενάρια είναι σωστό».

Σε μια ξεχωριστή μελέτη, επιστήμονες από το κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών ανέλυσαν γενετικά ίχνη από τα πρώτα περιβαλλοντικά δείγματα που συνελέγησαν στην αγορά τον Ιανουάριο του 2020.

Μέχρι να μεταβούν στο σημείο οι Κινέζοι ερευνητές προκειμένου να συλλέξουν αυτά τα δείγματα, η αστυνομία είχε κλείσει και είχε απολυμάνει την αγορά, καθώς ένας αριθμός ανθρώπων που συνδέονταν με αυτήν είχαν αρρωστήσει από Covid. Εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχαν πλέον καθόλου ζωντανά ζώα στην αγορά.

Οι ερευνητές πήραν δείγματα από τους τοίχους, τα πατώματα και από άλλες επιφάνειες εντός της αγοράς, καθώς και από κρέας που βρισκόταν σε ψυγεία και καταψύκτες. Επιπλέον, εξέτασαν ποντίκια καθώς και αδέσποτους σκύλους και γάτες που βρίσκονταν γύρω από την αγορά, ενώ πήραν δείγματα και από τους υπονόμους έξω από αυτήν. Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέλυσαν τα δείγματα αυτά για γενετικά ίχνη κορωνοϊών που θα μπορούσαν να προέρχονται από ανθρώπους ή ζώα.

Παρ’ όλο που οι Κινέζοι ερευνητές διεξήγαγαν την εν λόγω μελέτη πάνω από δύο χρόνια πριν, δεν είχαν δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματά της μέχρι την πρόσφατα. Ανέφεραν ότι τα δείγματα από την αγορά της Χουανάν συμπεριελάμβαναν δύο εξελιγμένες μορφές του ιού, γνωστές και ως γενεαλογίες Α και Β, οι οποίες κυκλοφορούσαν κατά τη διάρκεια του εντοπισμού των πρώτων κρουσμάτων στην Κίνα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Διακοπές: Έτσι θα εξασφαλίσετε “επιταγές” από 100 έως 300 ευρώ – Πώς και πού...

«Επιταγές» από 100 ευρώ ως και 300 ευρώ, «μοιράζει» τις επόμενες ημέρες το κράτος σε περισσότερες από 200.000 οικογένειες, για να τις «εξαργυρώσουν» στις...
Σιβηρία, πτώση, μετεωρίτη,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 30 Ιουνίου έκρηξη μετεωρίτη στην Τουνγκούσκα στη Σιβηρία

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1908.... Έκρηξη μετεωρίτη στην Τουνγκούσκα στη Σιβηρία καταστρέφει τα πάντα σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων. Πιθανότερη αιτία για την έκρηξη θεωρείται η εκρηκτική διάλυση στη γήινη...
Μπάιντεν: Ποιες είναι οι θέσεις του για τα ελληνοτουρκικά

Ένα “λάθος” του CNN αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν προετοιμάζεται για το πετρέλαιο στα...

Ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να αλλάξει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί εις βάρος της, παράλληλα προετοιμάζεται για ένα σενάριο που κανείς δεν...
Σε πανικό ο Ερντογάν: Προσέφυγε σε δικηγορική εταιρεία των ΗΠΑ για τα F-35

Επίσημο αίτημα της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ για την αγορά 20 μαχητικών αεροσκαφών F35

Επίσημο αίτημα προς τις ΗΠΑ κατέθεσε η Ελλάδα, προκειμένου να προχωρήσει στην αγορά 20 μαχητικών αεροσκάφων F 35 τύπου Stelth που δεν είναι ορατά...

Παγώνη: Ηλικίες 29-59 ετών χωρίς υποκείμενο νόσημα δεν χρειάζεται να κάνουν τη τέταρτη δόση

«Ήταν αστοχία να δώσουν οδηγία για την τέταρτη δόση ενώ δεν υπάρχουν μελέτες και επιδημιολογικά δεδομένα. Δεν ξέρω γιατί την άνοιξαν. Όσοι είναι από 29 έως...

Δίκη Λιγνάδη: Ενοχή για τρεις βιασμούς προτείνει ο εισαγγελέας

Την ενοχή του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδη για τρεις περιπτώσεις βιασμού σε βάρος ανηλίκων, πρότεινε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου...

ΗΠΑ: Ναι στον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16

Το «υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ υποστηρίζει πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού της Τουρκίας για τον στόλο των F-16», δήλωσε στους δημοσιογράφους η βοηθός υπουργός Άμυνας...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,036ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κορωνοϊός: 16.115 νέα κρούσματα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 16.115 νέα κρούσματα κορωνοϊού (χθες 20.084) και 3.023 επαναλοιμώξεις (χθες 3.664)....

Κορωνοϊός: Πήρε την ανηφόρα – Στις 20.084 τα κρούσματα, 16 θάνατοι

Εκτοξεύθηκαν σήμερα τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 20.084 νέες μολύνσεις,...

Κορωνοϊός: 12 θάνατοι, 7.682 νέα κρούσματα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 7.682 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 1.382 επαναλοιμώξεις. Το τελευταίο 24ωρο έχασαν...

Σαρηγιάννης: Εκτίμηση για 25.000 κρούσματα κορωνοϊού τον Ιούλιο

“Η εξέλιξη της διασποράς συνεχίζεται πανελλαδικά” τονίζει στο enikos.gr, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του...