Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
19.7 C
Athens

Κορωνοϊός: Πότε θα πέσουμε κάτω από τα 1.000 κρούσματα

Πότε θα σημειωθεί έκρηξη στον αριθμό των διασωληνωμένων

H μεγαλύτερη αγωνία όλων των πολιτών, κυρίως όμως των ειδικών, είναι πότε θα σταθεροποιηθεί η κατάσταση με τα κρούσματα κορωνοϊού και πότε θα έχουμε τάσεις μείωσης. Επί της ουσίας αυτό που μελετούν είναι πότε θα ξεκινήσει η επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης έτσι ώστε να σχεδιαστεί ένα πιο οργανωμένο άνοιγμα της αγοράς αλλά και απελευθέρωσης των μετακινήσεων.

Βεβαίως, όλα κρίνονται ημέρα με την ημέρα, αν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, αν κλειστές δομές ή «κόκκινες» περιοχές σημειώνουν έξαρση, τι θα δείξουν τα ατομικά τεστ που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, αν δηλαδή θα «αποκαλυφθούν» κι άλλοι ασθενείς με κορωνοϊό που τώρα είναι ασυμπτωματικοί.

Πότε θα φτάσουν στο peak οι διασωληνωμένοι

Η γενική εικόνα και άποψη είναι πως ο αριθμός των διασωληνωμένων δεν έχει φτάσει ακόμη στο peak του. Αυτό αναμένεται να γίνει όπως αναφέρει ο καθηγητής Πνευμονολογίας, κύριος Τζανάκης, σε 10 ημέρες που θα φτάσουμε τους 710-750 διασωληνωμένους.

Ωστόσο όπως αναφέρουν οι ειδικοί μόλις συμβεί αυτό ο αριθμός των κρουσμάτων θα αρχίσει να πέφτει σημαντικά.

Οι ειδικοί τονίζουν πως δεν αποκλείεται η σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων να αρχίσει να φαίνεται και από αυτή την εβδομάδα, ωστόσο το πιο πιθανό είναι να γίνει αυτό την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.

Κορωνοϊός: "Εκτόξευση" στα 2.702 νέα κρούσματα και 40 – Στους 431 οι διασωληνωμένοι

Ανησυχία για την αύξηση των νεκρών λόγω των αυξημένων κρουσμάτων

Ακόμη ένα ερώτημα που απασχολεί τους ειδικούς είναι αν θα αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών ως απόρροια τω αυξημένων κρουσμάτων.

Σε ερώτηση του in.gr στην τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, μας απάντησε πως «οι θάνατοι δεν έχουν αυξηθεί σημαντικά και ούτε προβλέπεται να αυξηθούν σημαντικά. Και μία εξήγηση για αυτό, είναι γιατί νοσούν λιγότεροι άνθρωποι άνω των 75, ενώ αρκετοί από τους νοσηλευόμενους είναι νεότερες ηλικίες με καλύτερη πρόγνωση.

Ωστόσο την ίδια ώρα ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, προχώρησε σε μία ανησυχητική πρόβλεψη.

Ο κ. Παυλάκης ανέφερε πως τον επόμενο μήνα η Ελλάδα θα έχει απώλειες 3.000 ανθρώπων από κορωνοϊό.

«Από την αρχής της επιδημίας έλεγα ότι το σωστότερο είναι σκληρά μέτρα όσο πιο γρήγορα γίνεται ώστε να χτυπηθεί ο ιός. Αυτό έχει αποδώσει στο ¼ της ανθρωπότητας που τα έχει πάει μια χαρά με την πανδημία. Δυστυχώς Αμερική και Ευρώπη δεν το έκαναν αυτό. Η Ελλάδα τα πήγε καλύτερα από τους χειρότερους της Ευρώπης και της Αμερικής, όμως είναι στο μέσο ενός τρίτου κύματος που είναι πολύ επικίνδυνο και μπορεί να εκτροχιαστεί ανά πάσα στιγμή» δήλωσε.

«Για τις επόμενες 2 εβδομάδες θα υπάρχει αύξηση θανάτων. Μέχρι τον επόμενο μήνα θα υπάρξουν 3000 νεκροί, λόγω της διάδοσης του ιού τις προηγούμενες εβδομάδες. Ελπίζω να μη φθάσουμε πάλι τους 100 νεκρούς ημερησίως. Αν δεν υπάρξει καλύτερη συμμόρφωση στα μέτρα, το τρίτο κύμα μπορεί να επεκταθεί πολύ μέσα στον Απρίλιο» πρόσθεσε.

Θα συνεχιστεί η πίεση στα νοσοκομεία – Μέτρα γρήγορα

Ο κ. Παυλάκης λοιπόν ουσιαστικά τόνισε πως η πίεση στα νοσοκομεία όχι μόνο δεν έχει τελειώσει, αλλά θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Φαίνεται δηλαδή πως μετά και το ναυάγιο στις συναντήσεις μεταξύ του υπουργείου Υγείας και των ιδιωτών γιατρών, θα πρέπει να εξευρεθούν γρήγορα έξυπνες λύσεις, καθώς όχι μόνο τα νοσοκομεία της Αττικής δέχονται ασφυκτικές πιέσεις, αλλά και γιατί ασθενείς διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ.

Η εφημερία στα νοσοκομεία αναφοράς ξεκινά καθημερινά με αρνητικό ρεκόρ, ενώ οι διακομιδές σε αυτά όχι μόνο δεν έχουν μειωθεί αλλά συνεχώς αυξάνονται.

Ειδικότερα το περασμένο 24ωρο έγιναν 513 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας, με τις 291 σε εκείνα της Αττικής.

Σημειώνεται πως στα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονται πλέον 2.353 ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη Covid-19, περίπου οι μισοί από τους συνολικά νοσηλευόμενους στην επικράτεια.

Σε 10 ημέρες στις ΜΕΘ θα νοσηλεύονται 710-750 διασωληνωμένοι

Πάντως φαίνεται πως η «μάχη των μαχών» δεν έχει δοθεί ακόμη στις Εντατικές.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, σε 10 μέρες στις ΜΕΘ θα νοσηλεύονται 710- 750 διασωληνωμένοι κι εκεί θα τερματίσει, καθώς η αποσυμπίεση των μονάδων είναι ακόμα πιο αργή από ότι όταν γεμίζουν.

«Στα μέσα Απριλίου θα είμαστε ακόμα ψηλά, σε τετραψήφιο νούμερο, κάτω από 2.000 κρούσματα σίγουρα, γύρω στα 1.000-1.200 κρούσματα και από το τέλος Απριλίου ευελπιστούμε ότι θα έχουμε μια σαφή πτώση κάτω από 1.000 κρούσματα και ίσως μέσα στο Πάσχα θα είμαστε όπως ήμασταν και στις γιορτές των Χριστουγέννων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης.

Με την προϋπόθεση βέβαια ότι όλα θα εξελιχθούν κανονικά, οι εμβολιασμοί συνεχιστούν σε αυτό το ρυθμό ή αυξηθούν και δε θα υπάρξει κάποιος δυναμικός παράγοντας, όπως μια νέα μετάλλαξη.

Σε ό,τι αφορά στην Αθήνα, που όπως είπε δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, θα έχει αποκλιμακωθεί προς το τέλος Απριλίου.

Σαν βασικές εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού, ο καθηγητής έδειξε πρωτίστως τα μέσα μαζικής μεταφοράς στα αστικά κέντρα, δεδομένου ότι τα μέτρα είναι δύσκολο να τηρηθούν, ακολουθεί η υπερσυγκέντρωση ατόμων οποιασδήποτε μορφής, όπως οι πορείες και τρίτον οι οικογένειες, όπου η μετάδοση είναι δύσκολο να καταπολεμηθεί.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Χαϊδάρι Καιρός ήταν. Εγκαινιάστηκε η πεζογέφυρα στο Παλατάκι

«Η πεζογέφυρα που παραδίδεται προς χρήση στο Παλατάκι είναι ένα αναγκαίο έργο για την ασφαλή διέλευση των πεζών από τη Λεωφόρο Αθηνών», δήλωσε ο...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ψάχνοντας από κάπου τη δικαίωση... 28 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα 28 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 845: Οι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο έχει την τιμητική του ο Απόστολος και Μάρτυρας...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Από την Όψη κι απ’ την Κόψη…

Όταν ξεσηκώθηκαν οι Έλληνες στο Μωρηά και τη Ρούμελη, εκεί στις αρχές του 19ου...

Μητσοτάκης: Καμία συμφωνία Ελλάδας – Ουκρανίας – Δεν θα υπέγραφα εν κρυπτώ – Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη...

Δημοσκόπηση Ipsos/ Euronews για ευρωεκλογές: Κυριαρχία ΝΔ στην Ελλάδα, ανεβαίνει η ακροδεξιά στην Ε.Ε.

Το 63% των εδρών θα συνεχίσουν να κατέχουν τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, σύμφωνα με δημοσκόπηση...

Η βαριά ήττα από την Moody’s δεν θα είναι η μόνη, έρχονται σκληρά αρνητικά νέα για την Ελλάδα

Η βαριά ήττα από την Moody’s αποτελεί ένα σκληρό σοκ για τους θεατρινισμούς που...