Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
15.9 C
Athens

Κορωνοϊός: Στις 14 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την 3η δόση εμβολίου

Την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την 3η δόση εμβολίου και αρχικά θα είναι ανοικτή για μεταμοσχευμένους ασθενείς, καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση και άτομα με χρόνια προβλήματα που προκαλούν ανοσοανεπάρκεια.

Αυτό ανακοίνωσε ο γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους προσθέτοντας ότι τα άτομα που δικαιούνται να εμβολιαστούν για 3η φορά θα λάβουν sms υπενθύμισης προκειμένου να κλείσουν εγκαίρως το ραντεβού τους.
Στη συνέχεια και ανάλογα με τις συστάσεις της Επιτροπής Εμβολιασμών θα εμβολιαστούν με την 3η δόση, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και όσοι είναι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Θεοδωρίδου: Η επάρκεια των εμβολίων και η ετοιμότητα του συστήματος θα βοηθήσει το σχέδιο

Όπως είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μάρια Θεοδωρίδου «θα ακολουθήσουν επαγγελματίες με αυξημένη έκθεση στον ιό και ασθενείς με άλλα χρόνια νοσήματα. Η επάρκεια των εμβολίων και η ετοιμότητα του συστήματος θα βοηθήσει το σχέδιο», πρόσθεσε.

Στόχος, είπε, είναι να δοθεί η 3η δόση σε άτομα που δεν ανταποκρίθηκαν στον πρωτογενή εμβολιασμό, καθώς και σε άτομα που λόγω της χρονικής απόστασης από τις πρώτες δόσεις χρειάζεται ανανέωση του επιπέδου των αντισωμάτων τους.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής αναφερόμενη στους εμβολιασμούς των παιδιών και εφήβων άνω των 12 ετών, σημείωσε ότι παρατηρείται ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στα ανεμβολίαστα παιδιά, πριν ακόμη ανοίξουν τα σχολεία.

Ο εμβολιασμός των παιδιών

Η κα. Θεοδωρίδου απαντώντας σε προβληματισμούς για τον εμβολιασμό των παιδιών και αν αυτός γίνεται για την προστασία των ενήλικων, επεσήμανε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει και το εμβόλιο χορηγείται στα παιδιά:

– για την ατομική τους προστασία
– τη ωράκιση των παιδιών για το σχολείο και τις εξωσχολικές δραστηριότητες
– τη μείωση της διασποράς ώστε να προστατευθούν τα ευάλωτα άτομα
– τη μείωση των πιθανοτήτων δημιουργίας νέων μεταλλάξεων

«Οι ανεμβολίαστοι έφηβοι έχουν δεκαπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά σε σχέση με τους εμβολιασμένους», είπε χαρακτηριστικά.

Η πανδημία μείωσε τις γεννήσεις

Η ανάγκη εμβολιασμού των εγκύων

Παράλληλα, η κ. Θεοδωρίδου μίλησε για την ανάγκη εμβολιασμού των εγκύων και αναφέρθηκε σε σχετικές μελέτες που αναδεικνύουν την ασφάλεια των εμβολίων κατά τη διάρκεια της κύησης.

“Η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα υπαγορεύει τον εμβολιασμό των εγκύων. Από την αρχή της πανδημίας, 29 έγκυες έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 25 μέσα στο 2021. Δύο έχουν καταλήξει”, τόνισε.

Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, πρέπει να γίνεται κανονικά ο εμβολιασμούς των εγκύων, όπως υπαγορεύουν οι διεθνείς επιστημονικές μελέτες, όπως αυτή του CDC.

Από την πλευρά του ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους επεσήμανε πως σήμερα αναμένεται να γίνουν 29.000 εμβολιασμοί, ενώ μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 5.780.000 πολίτες (το 55% του γενικού πληθυσμού και το 64,2% του ενήλικου πληθυσμού).

«Θα ξεκινήσουμε με αναμνηστική δόση του εμβολίου με τους ανασοκατασταλμένους και για τους 285.000 πολίτες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία η σχετική πλατφόρμα θα ανοίξει την επόμενη Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου», ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφερόμενος στο περιστατικό με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμών στον Παλαμά Καρδίτσας είπε προσθέτοντας τα εξής:

«Μιλάμε για έναν πολύ περιορισμένο αριθμό ατόμων που φέρεται να έχουν λάβει πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, ενώ δεν έχουν εμβολιαστεί από εσκεμμένες ενέργειες συγκεκριμένου ατόμου. Παράλληλα, εξετάζεται η συμμετοχή κι άλλων ατόμων στη διαδικασία αυτή. Δεν υπάρχουν ενδείξεις για εκτεταμένη ενέργεια εικονικών εμβολιασμών».

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, «υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας στην Επιχείρηση “Ελευθερία” που καθιστούν δύσκολη έως εξαιρετικά δύσκολη την καταχώρηση εμβολιασμού που δεν έχει γίνει. Είναι μια έκνομη διοικητική πράξη αυτή που συνέβη, η οποία επισύρει ποινικές αλλά και διοικητικές ευθύνες, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει περαιτέρω αυστηροποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου».

Τέλος, ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε και τα ποσοστά εμβολιασμού σε παιδιά και εφήβους:

-Στις ηλικίες 18 έως 24 ετών: Έχει εμβολιαστεί το 45,4% και με τα ραντεβού το ποσοστό θα φτάσει στο 47%.
-Στις ηλικίες 15 έως 17 ετών: Έχει εμβολιαστεί το 20% και με τα ραντεβού το ποσοστό θα φτάσει στο 23,1% (74.000 έφηβοι).
-Στις ηλικίες 12 έως 14 ετών: Έχει εμβολιαστεί το 9,6% και με τα ραντεβού θα φτάσει στο 11,5% (36.500 παιδιά).

Σε ότι αφορά τους υγειονομικούς, τόνισε πως η εικόνα είναι δυναμική και το ποσοστό κάλυψης αυξάνεται. “Υπάρχουν μονάδες που ήταν στο 42% και τώρα είναι στο 90% και πάνω”, είπε χαρακτηριστικά

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κακοκαιρία "Ιανός": Νύχτα αγωνίας σε Αλμυρό Βόλου και Καρδίτσα

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων – Η επικινδυνότητα ανά περιοχή

Βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από επικίνδυνα μέτωπα προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, από σήμερα νωρίς το απόγευμα μέχρι αύριο...

Στις 198 οι “απαγορευμένες” παραλίες στην Ελλάδα για τουριστική αξιοποίηση

Υπεγράφη από τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την...

Μέσω gov.gr η υποβολή αναφοράς ή καταγγελίας για μέτρα πυροπροστασίας 

Τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr αναφορά ή καταγγελία για μέτρα πυροπροστασίας επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων έχουν από σήμερα οι πολίτες, ύστερα από...

Η φωτογραφία της ημέρας

Θρύλος και πάσης Ευρώπης! 19 Απριλίου 2024

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Φιλίππα, Φιλιππία, Φιλιώ.

Τροχαίο στη Σταδίου: Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται ο οδηγός μηχανής που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ο οδηγός της μοτοσικλέτας που τραυματίστηκε σε τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής (19/04) στο...

Μεσσηνία: Συνελήφθη επ΄αυτοφώρω 57χρονος για γενετήσιες πράξεις

Δικογραφία για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας σχηματίστηκε σε βάρος ενός 57χρονου, ο οποίος κατέβασε το παντελόνι του και προέβη σε γενετήσιες πράξεις μπροστά σε ανήλικες...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Έκθεση ΕΟΔΥ: Σαφής υποχώρηση του κορωνοϊού

Σαφής είναι η υποχώρηση όλων των δεικτών της πανδημίας, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση...

Καρκίνος: Ξεκινά η χορήγηση πρωτοποριακού εμβολίου mRNA σε καρκινοπαθείς

Καρκινοπαθείς στο Ηνωμένο Βασίλειο θα λάβουν ένα πρωτοποριακό εμβόλιο mRNA το οποίο, σύμφωνα με τους ερευνητές, βοηθά...

Έκθεση ΕΟΔΥ: 65 θάνατοι από κορωνοϊό και 5 από γρίπη σε μία εβδομάδα

Άλλοι 65 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό και 5 από γρίπη, την...

Βρετανία: Ξεκινά η χορήγηση πρωτοποριακού εμβολίου σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου

Ένα πρωτοποριακό εμβόλιο κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου πρόκειται να λάβουν ασθενείς στη...