Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.5 C
Athens

Κορωνοιός: Τα συμπτώματα και η θεραπεία στην ήπια και μέτριας βαρύτητας λοίμωξης

H λοίμωξη από κορωνοιό, δηλαδή η COVID-19, εκδηλώνεται με πολλά συμπτώματα τα οποία προέρχονται κυρίως από το ανώτερο και κατώτερο αναπνευστικό, αλλά και με ποικίλη βαρύτητα.

Αν και οι ασθενείς με σοβαρή COVID-19 έχουν συχνά κακή πρόγνωση και εξέλιξη, οι περισσότεροι ασθενείς με κορωνοιό θα εμφανίσουν ήπια συμπτώματα ή μέτριας βαρύτητας νόσο.

Στο κορυφαίο Ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine (N Engl J Med 2020;383:1757-66) δημοσιεύθηκε προσφάτως μια ανασκόπηση για την αντιμετώπιση των ασθενών με ήπια ή μέτριας βαρύτητας COVID-19. Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος, συνοψίζουν τα δεδομένα αυτής της ανασκόπησης.

Μεταξύ ασθενών που είναι συμπτωματικοί, η μέση περίοδος επώασης είναι περίπου 4 έως 5 ημέρες και το 97,5% έχει συμπτώματα εντός 11-12 ημερών μετά τη μόλυνση από τον ιό. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, αδιαθεσία και μυαλγίες. 

Μερικοί ασθενείς έχουν γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως ανορεξία, ναυτία και διάρροια. Έχει αναφερθεί ανοσμία και αγευσία  σε έως και 68% των ασθενών και φαίνεται ότι αυτά τα συμπτώματα είναι πιο συχνά στις γυναίκες παρά στους άνδρες. 
Σε ορισμένες σειρές νοσηλευόμενων ασθενών, η  αναπνευστική δυσχέρεια  εμφανίζεται περίπου 5 έως 8 ημέρες μετά την έναρξη των αρχικών συμπτωμάτων.  Η εμφάνισή αναπνευστικής δυσχέρειας  υποδηλώνει επιδείνωση της νόσου. 

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορωνοιό 

Παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές της Covid-19 είναι η μεγαλύτερη ηλικία, καρδιαγγειακές παθήσεις, χρόνια πνευμονική νόσος, διαβήτης και παχυσαρκία. Δεν είναι σαφές εάν άλλες συνοσηρότητες και χρήση φαρμάκων (π.χ. ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων) αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών, αλλά επειδή αυτές οι καταστάσεις μπορεί να σχετίζονται με χειρότερα αποτελέσματα μετά άλλες λοιμώξεις, συνιστάται η στενή παρακολούθηση των ασθενών αυτών ακόμα και με ήπιες ή μέτριας βαρύτητας εκδηλώσεις της COVΙD-19.

Ασθενείς που έχουν ήπια σημεία και συμπτώματα γενικά δεν χρειάζονται πρόσθετη αξιολόγηση. 

Επιδείνωση των συμπτωμάτων 

Ωστόσο, ορισμένοι ασθενείς που έχουν ήπια συμπτώματα αρχικά μπορεί να εμφανίσουν απότομη κλινική επιδείνωση περίπου 1 εβδομάδα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Εάν εμφανιστούν  νέα ή επιδεινούμενα συμπτώματα (π.χ. δύσπνοια) σε ασθενείς με αρχικά ήπια ασθένεια, απαιτείται πρόσθετη αξιολόγηση. Η φυσική εξέταση μπορεί να εκτιμήσει την παρουσία ταχύπνοιας, υποξαιμίας και ακροαστικών ευρημάτων από τους πνεύμονες. Επιπλέον, μπορεί να χρειαστούν διαγνωστικά τεστ και  για άλλα παθογόνα (π.χ. ιός της γρίπης, ανάλογα με την εποχή, και άλλους αναπνευστικούς ιούς) όπως και απεικόνιση (ακτινογραφία θώρακος ή αξονική τομογραφία)

Σημεία της μέτριας βαρύτητας νόσου είναι η παρουσία κλινικών ή ακτινογραφικών στοιχείων από το κατώτερο αναπνευστικό  αλλά με κορεσμό οξυγόνου  του αίματος 94% ή υψηλότερο ενώ ο ο ασθενής αναπνέει ατμοσφαιρικό αέρα. Σημεία σοβαρής νόσου  είναι η  ταχύπνοια (≥30 αναπνοές ανά λεπτό), η υποξαιμία (κορεσμός οξυγόνου ≤93%; αναλογία μερικής πίεσης του  οξυγόνου του  αρτηριακού  αίματος προς το κλάσμα του εμπνευσμένου οξυγόνου <300) και διηθήματα στους πνεύμονες  που καταλαμβάνουν > 50% των πνευμονικών πεδίων μέσα σε 24 έως 48 ώρες).

Ανάρρωση από τον κορωνοιό

Οι ασθενείς με ήπια ασθένεια συνήθως αναρρώνουν σπίτι, με υποστηρικτική φροντίδα και απομόνωση. Μπορεί να είναι χρήσιμο για άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο επιπλοκών να έχουν ένα παλμικό οξύμετρο ώστε να παρακολουθούν τον κορεσμό του οξυγόνου.

Οι ασθενείς που έχουν μέτρια νόσο πρέπει να παρακολουθούνται στενά και συχνά να  νοσηλεύονται. Άτομα με σοβαρή νόσο θα πρέπει να νοσηλεύονται. Εάν υπάρχουν κλινικά στοιχεία βακτηριακής πνευμονίας, η χορήγηση εμπειρικής αντιβακτηριακής θεραπεία είναι λογική αλλά θα πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό. Εμπειρικά μπορεί να εξεταστεί η χορήγηση θεραπείας για  την γρίπη όταν υπάρχει σοβαρή πιθανότητα  τέτοιας λοίμωξης έως ότου γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των ειδικών διαγνωστικών τεστ.

Διάγνωση και θεραπεία της Covid-19;

  • Η διάγνωση της Covid-19 γίνεται συνήθως μέσω της ανίχνευσης του RNA του SARS-CoV-2 με μοριακή τεχνική ( PCR ) από ρινοφαρυγγικό επίχρισμα ή άλλα δείγματα, συμπεριλαμβανομένου του σάλιου. Τα τεστ με ανίχνευση  αντιγόνου είναι γενικά λιγότερο ευαίσθητα από τις μοριακές τεχνικές ανίχνευσης ( PCR ) αλλά είναι πιο φτηνά, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν επιτόπου (π.χ. στο εξωτερικό ιατρείο), χωρίς ανάγκη ειδικού εργαστηρίου, για γρήγορα αποτελέσματα.
  • Το remdesivir και η δεξαμεθαζόνη έχουν δείξει οφέλη σε νοσηλευόμενους  ασθενείς με σοβαρή Covid-19, αλλά σε ασθενείς με μέτριας βαρύτητας  νόσο, η δεξαμεθαζόνη δεν είναι αποτελεσματική (και μπορεί να είναι επιβλαβής) και τα δεδομένα δεν επαρκούν για να προταθεί η χρήση του remdesivir.
  • Η χρήση της υδροξυχλωροκίνης εκτός κλινικών δοκιμών δεν προτείνεται και ασθενείς που λαμβάνουν αντιυπερτασικά της κατηγορίας των αναστολέων του μετατρεπτικού ενζύμου ή αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης δεν θα πρέπει να τα διακόπτουν λόγω της λοίμωξης και μόνο
  • Δεν υπάρχουν  κλινικά δεδομένα που να υποστηρίζουν πιθανή ανησυχία σχετικά με τη χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) σε ασθενείς με Covid-19
  • Οι προσπάθειες ελέγχου των λοιμώξεων επικεντρώνονται στον ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, στην διατήρηση των αποστάσεων και στα πολλαπλά διαγνωστικά τεστ. 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Το Νο1 χόμπι που κρατά τον εγκέφαλό σου «νέο»

Έρευνες βρήκαν ποιο είναι το Νο1 χόμπι που ενώ εσύ μεγαλώνεις μπορεί και διατηρεί τον εγκέφαλό σου «νέο». Κι’ όμως μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International...
Η πανδημία μείωσε τις γεννήσεις

Μελέτη: Η εγκυμοσύνη μπορεί να αυξήσει τη βιολογική ηλικία της γυναίκας κατά 2 χρόνια

Η εγκυμοσύνη είναι μια αρκετά στρεσογόνος διαδικασία για το σώμα και τον ψυχισμό της γυναίκας. Το γυναικείο σώμα υφίσταται σημαντικές μεταμορφώσεις για να υποστηρίξει το έμβρυο που αναπτύσσεται. Ωστόσο, μια...

5 συνήθειες που αποβάλουν το μαγνήσιο από τον οργανισμό μας

Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στο μαγνήσιο και το πόσα οφέλη παρέχει στον οργανισμό μας. Συμμετέχει ενεργά σε περισσότερες από 300 χημικές αντιδράσεις, ρυθμίζοντας επιμελώς...

Βρήκαν τον “διακόπτη” που σταματάει τα αυτοάνοσα νοσήματα

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι καλό στο να διακρίνει μεταξύ της χημείας του σώματός μας και της χημείας ενός παθογόνου “εισβολέα”. Όταν, όμως, δυσλειτουργεί μπορεί...

Αυτά είναι τα τρία ποτά που προκαλούν πρόωρη γήρανση

Η υγεία της επιδερμίδας μας δεν εξαρτάται μόνο από το πόσο την περιποιούμαστε, αλλά και από όσα καταναλώνουμε. Σύμφωνα με τους επιστήμονες υπάρχουν τρία...

Έρχεται το τέλος του AIDS

Μία πολλά υποσχόμενη υπό ανάπτυξη θεραπεία δίνει ελπίδες για την εξάλειψη του AIDS καθώς οι επιστήμονες λένε ότι έχουν καταφέρει να εκριζώσουν επιτυχώς τον...
Οι πρώτες "καμπάνες" σε οίκους ευγηρίας

Ποιο είναι το σύμπτωμα που αποτελεί πρώιμο δείκτη άνοιας

Ένας Βρετανός γιατρός αποκάλυψε ένα νέο σύμπτωμα άνοιας που αποτελεί πρώιμο δείκτη άνοιας, μιας πάθησης που προσβάλλει περισσότερους από 55 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Τα προφανή συμπτώματα της...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ποιο είναι το σύμπτωμα που αποτελεί πρώιμο δείκτη άνοιας

Ένας Βρετανός γιατρός αποκάλυψε ένα νέο σύμπτωμα άνοιας που αποτελεί πρώιμο δείκτη άνοιας, μιας πάθησης που προσβάλλει περισσότερους...

Έκθεση ΕΟΔΥ: Σαφής υποχώρηση του κορωνοϊού

Σαφής είναι η υποχώρηση όλων των δεικτών της πανδημίας, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση...

Στρεπτόκοκκος: Τι είναι, πώς κολλάει – Τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση

Σε επιφυλακή βρίσκονται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι εθνικές υγειονομικές για την αύξηση...

Έκθεση ΕΟΔΥ: 65 θάνατοι από κορωνοϊό και 5 από γρίπη σε μία εβδομάδα

Άλλοι 65 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό και 5 από γρίπη, την...