Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
23 C
Athens

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για ασθενείς, εκπαιδευτικούς και τους άνω των 50 ετών

Την προσεχή Παρασκευή 16 Απριλίου και έως την Δευτέρα 19/4 ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου της ομάδας Β, ηλικίας 18-59 ετών. Το άνοιγμα θα γίνει σταδιακά ανάλογα με τα νοσήματα.

Ακολουθεί το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους εκπαιδευτικούς και τα άτομα ηλικίας 55-59 ετών, ενώ το Σάββατο 24/4 ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού για τις ηλικίες 50-54 ετών.

Αυτό ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, προσθέτοντας ότι την Τετάρτη (14/4) παραλαμβάνουμε στην Ευρώπη 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson και οι εμβολιασμοί με αυτό το σκεύασμα ξεκινούν την Δευτέρα 19 Απριλίου.

1.428.000 άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί με μια δόση

Στην Ελλάδα έως σήμερα έχουν χορηγηθεί 2.212.000 δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19, σημειώνοντας ότι με μια δόση έχουν εμβολιαστεί 1.428.000 άνθρωποι (14% εμβολιαστική κάλυψη).

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις θρομβώσεων και θρομβοπενίας που έχουν συσχετισθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca: «Παρατηρούμε προσεκτικά όλα τα τρέχοντα δεδομένα», είπε, σημειώνοντας ότι είναι «πολύ σπάνιες οι περιπτώσεις θρομβώσεων μετά από εμβολιασμό».

Η κα. Θεοδωρίδου είπε ότι δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση με προηγούμενο ιστορικό θρόμβωσης, καθώς και με άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες. Πρόκειται για μία περίπτωση ανά 100.000. Το ενθαρρυντικό είναι ότι δεν υπάρχουν αναφορές για περιστατικά θρομβώσεων με την δεύτερη δόση του εμβολίου.

«Είναι πολύ σπάνιες οι ενδεχόμενες ανεπιθύμητες συνέπειες του εμβολίου της ΑstraZeneca», τόνισε και πρόσθεσε πως «η πιθανότητα παγκοσμίως να συμβεί κάτι τέτοιο είναι μία προς 100.000 δόσεις εμβολίου, ενώ η πιθανότητα θανάτου αντιστοιχεί σε 2 στο εκατομμύριο».

Πάνω από 380.000 δόσεις AstraZeneca έχουν γίνει στη χώρα μας και μόνο μία περίπτωση έχει αναφερθεί στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και στον Ευερωπαικό Οργανισμό, σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου.

«Είναι πολύ πρόωρο να μιλάμε για συστάσεις εμβολιασμού» προς τα παιδιά», απάντησε σε σχετική ερώτηση ενώ επανέλαβε την απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών για χορήγηση του εμβολίου σε άτομα άνω των 30 ετών.
Η κα. Θεοδωρίδου είπε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος όσοι κάνουν το εμβόλιο έναντι του κορονοιού να παίρνουν αντιπηκτική αγωγή ή να κάνουν εξετάσεις αίματος.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μεταξουργείο: Νεκρός 15χρονος που έπεσε από τον 3ο όροφο

Αττικό Νοσοκομείο: ΕΔΕ για τις συνθήκες νοσηλείας του Δημήτρη Καλλιάνου διέταξε η διοίκηση

Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τις συνθήκες νοσηλείας του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου από την ημέρα της εισαγωγής του διέταξε η διοίκηση του Αττικού Νοσοκομείου,...

Από τις αρχές του Μαΐου θα ενεργοποιηθούν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Από 1 Μαΐου θα ισχύσει η παρέμβαση για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας, όπως γνωστοποίησε ο Υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης. Σχετικά με το άνοιγμα της...

Επιχείρηση “Ασπίδες”: Η Φρεγάτα Ύδρα κατέρριψε με πυροβόλο δύο UAV στον κόλπο Άντεν

H φρεγάτα Ύδρα που βρίσκεται στον κόλπο του Άντεν για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας έβαλε με πυροβόλο κατά δύο UAVs που απειλούσαν εμπορικό...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ντρέπεται και η ντροπή... 25 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα 25 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1719: Ο Ροβινσώνας Κρούσος παίρνει «σάρκα και οστά» μέσα από την πένα του...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Νίκη.

Πάσχα: Αρχίζει το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων

Αρχίζει σήμερα, Πέμπτη, 25 Απριλίου το εορταστικό ωράριο λειτουργίας για το Πάσχα στα εμπορικά καταστήματα, ενώ την Κυριακή, 28 Απριλίου τα μαγαζιά θα είναι...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Aκτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια: Εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς για το Πάσχα

Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν...

Μεταθέσεις εκπαιδευτικών: Ανακοινώθηκαν τα ονόματα από το υπ. Παιδείας

Τις μεταθέσεις εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γενικής Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής έτους 2024, ανακοίνωσε το...

Έκθεση ΕΟΔΥ: Σαφής υποχώρηση του κορωνοϊού

Σαφής είναι η υποχώρηση όλων των δεικτών της πανδημίας, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση...

Έκθεση ΕΟΔΥ: 65 θάνατοι από κορωνοϊό και 5 από γρίπη σε μία εβδομάδα

Άλλοι 65 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό και 5 από γρίπη, την...