Κορυφώνεται η σύγκρουση για τον νέο εκλογικό νόμο,τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία

28
«Βαριές» κουβέντες στο εντευκτήριο της Βουλής μεταξύ Βαγενά- Γάκη και στελεχών της ΝΔ!

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, κορυφώνεται σήμερα, Πέμπτη, η σύγκρουση για τον νέο εκλογικό νόμο.

Αν και ο στόχος των 200 ψήφων έχει χαθεί, η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα αδράξει την ευκαιρία να εξαπολύσει πυρά κατά του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, καταγγέλλοντας σύμπραξη με τη συντηρητική ΝΔ, κόντρα στο πάγιο αίτημα του προοδευτικού χώρου για απλή αναλογική.

Ενδεικτικός είναι ο κεντρικός τίτλος από το πρωτοσέλιδο της Αυγής σήμερα: «Απόψε στη Βουλή το ιστορικό ραντεβού με την απλή αναλογική: Το ΠΑΣΟΚ είναι αλλού». Η εφημερίδα σημειώνει ακόμη: «Δέσμιοι εσωτερικών αντιθέσεων και του πρόσφατου παρελθόντος τους, Φ.Γεννηματά και Στ.Θεδοωράκης ευνοούν τη στρατηγική Μητσοτάκη, ερχόμενοι σε σύγκρουση με ένα διαχρονικό αίτημα του προοδευτικού κόσμου και -σήμερα- της πλειονότητας του ελληνικού λαού».

Ανάλογο κλίμα υπήρχε και χθες στις τοποθετήσεις υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια της Βουλής, καθώς υπογράμμιζαν ότι η κυβέρνηση εκπληρώνει μία ιστορική δέσμευση της Αριστεράς.

Από την άλλη οι βουλευτές της ΝΔ κατηγορούσαν την κυβέρνηση ότι έχει στρατηγική ήττας και ότι θέλει να οδηγήσει τη χώρα στην ακυβερνησία. Βέλη προς στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν και οι βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Την ίδια ώρα, το Μέγαρο Μαξίμου έστελνε νέα πρόσκληση στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι να ψηφίσουν τον εκλογικό νόμο -μια ύστατη προσπάθεια συγκέντρωσης των 200 ψήφων, μετά την απόφαση της Χρυσής Αυγής να απέχει από την ψηφοφορία.

Διαβάστε επίσης:  πΓΔΜ - Κοτζιάς: Κάναμε θετικά βήματα και ελπίζουμε και για τα πιο δύσκολα

«Το δίλημμα αφορά πλέον το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Εχουν ακόμα 24 ώρες να σκεφτούν τι τελικά θα επιλέξουν. Εάν θα συμβάλουν στο να γυρίσει σελίδα ο τόπος ή εάν θα συρθούν πίσω από τη ΝΔ, διακυβεύοντας ακόμα και την πολιτική ύπαρξή τους», τόνιζαν χθες το βράδυ στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου.

«Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα άγχος για το εάν οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το ισχύον εκλογικό σύστημα. Αντιθέτως, εάν την ενδιέφερε αποκλειστικά το πολιτικό συμφέρον της, θα έπρεπε να επιδιώκει μια τέτοια εξέλιξη. Καταθέτει την πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου από θέση αρχής, πιστεύοντας ότι οι αυτοδύναμες μονοκομματικές κυβερνήσεις έχουν κλείσει πλέον τον κύκλο τους, αφού, προηγουμένως, έστησαν το πελατειακό κράτος και λεηλάτησαν το δημόσιο συμφέρον με υποθέσεις τύπου Siemens, συσσωρεύοντας τεράστια αδιέξοδα στη χώρα», τόνιζαν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, υπενθυμίζοντας πρόσφατες αναφορές υπέρ της απλής αναλογικής από τη Φώφη Γεννηματά.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής απόψε έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις 17:30 και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα με την ψηφοφορία.