Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου, 2020
12.8 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 2 Δεκεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1956...Ο Φιντέλ Κάστρο, ο Τσε Γκεβάρα και 80 μέλη του Κινήματος της 26ης Ιουλίου αποβιβάζονται στις ακτές της Κούβας με το πλοίο «Γκράνμα» για...

Κορυφώνει την ένταση μια βδομάδα πριν το δημοψήφισμα ο Ερντογάν

 Σε μια βδομάδα θα πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για την αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος. Οι Τούρκοι θα αποφασίσουν αν θέλουν να συμπαραταχθούν με τον πρόεδρό τους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που φιλοδοξεί να μετατρέψει τη χώρα σε προεδρική δημοκρατία, αποκτώντας έτσι υπερεξουσίες. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν σχεδόν ισοψηφία ανάμεσα στο “Ναι” και το “Όχι”.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να ανεβάζει τους τόνους χρησιμοποιώντας για άλλη μια φορά την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος οχι μόνο αναφέρθηκε στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ως παράδειγμα προς αποφυγήν αλλα η θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου βρέθηκε και πάλι στο στόχαστρο της Τουρκίας αυτο το Σαββατοκύριακο.
Επιπλέον έδειξαν αύξηση οι παραβιάσεις και οι παραβάσεις του Ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου την προγούμενη βδομάδα με την γειτονική χώρα να πραγματοποιεί μπαράζ παραβιάσεων με αεροσκάφη F-16,F-4,CN-235 αλλα και με ένα ελικόπτερο SH-70.

Εκτός τουτου ο πρόεδρος της Τουρκίας διαβεβαίωσε σήμερα (09.04.2017) ότι το ζήτημα της ένταξης της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια διαδικασία που έχει «παγώσει» εδώ και χρόνια, θα επανέλθει «στο τραπέζι», μετά το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για τη συνταγματική αναθεώρηση και την ενίσχυση των εξουσιών του.
Σε μια ομιλία που εκφώνησε στη Σμύρνη ο Τούρκος ηγέτης καταφέρθηκε για μία ακόμη φορά εναντίον της Ευρώπης, οι σχέσεις με την οποία βρίσκονται «στο κόκκινο» μετά την απαγόρευση εκδηλώσεων υπέρ του «ναι» σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

«Η Ευρώπη θα πληρώσει για ό,τι έκανε. Θεού θέλοντος, το ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα τεθεί εκ νέου στο τραπέζι μετά την 16η Απριλίου» σημείωσε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τί ακριβώς προτίθεται να κάνει.

Η σημασία της διασποράς – Άνοιξαν οι κάλπες για 10,000 Τούρκους στην Ελλάδα

Χθες και σήμερα τα τουρκικά προξενεία στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, την Κομοτηνή και τη Ρόδο αποτελούν τα εκλογικά κέντρα για τους Τούρκους πολίτες που ζουν στην Ελλάδα και διατηρούν δικαίωμα ψήφου.

Η Τουρκία έχει δώσει το δικαίωμα ψήφου σε τούρκους πολίτες της διασποράς από το 2014, ωστόσο αν κρίνει κανείς απο το παρελθόν η συμμετοχή των κατοίκων της Ελλάδας αναμένεται αρκετά χαμηλή. Στις εκλογές του 2015 από τους 10.487 εγγεγραμμένους στις κάλπες προσήλθε μόλις το 5,73%.

Αυτο που έχει ενδιαφέρον όμως ειναι το πώς ψήφισε το μικρό αυτό ποσοστό στις τελευταίες εκλογές, πριν δύο χρόνια δηλαδή, σε αντίθεση με τα συνολικά αποτελέσματα: Το φιλοκουρδικό HDP (Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών), όπως και το κεμαλικό και σοσιαλδημοκρατικό CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) έλαβαν με πλήρη ισοψηφία από 174 ψήφους που αντιστοιχούσε στο 29.39%, ενώ το AKP του Ερντογάν ήταν στην τρίτη θέση με 161 ψήφους.
Κατά πόσο η ελληνική κάλπη θα ταχθεί τελικά υπέρ του «όχι», όπως προμηνύεται τουλάχιστον από το προηγούμενο εκλογικό αποτέλεσμα, θα το μάθουμε μετά το δημοψήφισμα τις 16 Απριλίου.

Η εκλογική διαδικασία για τους Τούρκους του εξωτερικού έχει ξεκινήσει ήδη από τις 27 Μαρτίου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν περίπου 3 εκατομμύρια άτομα τουρκικής υπηκοότητας που ζουν σε 57 χώρες. Ο Ερντογάν γνωρίζει ότι θα πρέπει να κερδίσει την θετική ψήφο της διασποράς που αντιστοιχεί περίπου στο 5% του τουρκικού εκλογικού σώματος για να διασφαλίσει την νίκη του.
Στις προεδρικές εκλογές του 2014 ο Ερντογάν είχε λάβει από το εσωτερικό της χώρας του το 51% των ψήφων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό από τους ψηφοφόρους του εξωτερικού ήταν 65.52%. Και στις εκλογές του 2015 υπήρχε η αντίστοιχη διαφορά, καθώς το ΑΚP έλαβε σχεδόν το 50% των ψήφων (49.88%), ενώ στο εσωτερικό της χώρας το ποσοστό του ήταν 40.86%.

Τι πιστεύουν στην Τουρκία

Στην Άγκυρα λεωφορεία με προεκλογικές αφίσες είναι παρκαρισμένα σε καθημερινή βάση στις γωνίες της πλατείας Κιζιλάι. Οι δύο διαφορετικές απόψεις αντικατοπτρίζονται και στα προεκλογικά δρώμενα στους δρόμους της Τουρκίας αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Στην Τουρκία ο κόσμος δείχνει να είναι διχασμένος με την μάχη να ειναι οριακή. Μερικοί πιστεύουν οτι αυτο ειναι αποδειξη του γεγονότος οτι η Τουρκία ειναι μια δημοκρατική χώρα. ειναι πολλοί αυτοι που θεωρούν οτι ο Ερντογάν ιεναι ο ισχυρός ηγέτης που χράζονται μετα την αποπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Βεβαίως ειναι πολλοί άλλοι που θεωρούν οτι ο Ερντογάν παίζει ενα βρώμικο παιχνίδι για να μπορέσει να κερδίσει το δημοψήφισμα με τους υπέρμαχους του ‘ναι’ να παίρνουν πολύ περισσότερο τηλεοπτικό χρόνο απο τους πολιτικούς αντιπάλους.  Όπως αναφέρει το DW πρόσφατη έρευνα, στην οποία καταγράφηκε η κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου στο κρατικό ειδησεογραφικό κανάλι TRT Haber και καταδείχθηκε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν και το κόμμα του AKP υπερτερούν συντριπτικά των ανταγωνιστών τους.

Η ένταση όμως στην Τουρκία λόγω τους δημοψηφίσματος δεν πηγάζει μόνο απο τα παραπονα των υποστηρικτών του “Όχι”, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της DW “oρισμένοι φοιτητές που τάσσονται υπέρ του προεδρικού συστήματος διακυβέρνησης, καταγγέλλουν ότι δεν μπορούν να εκφραστούν ανοιχτά στο χώρο του Πανεπιστημίου, φοβούμενοι ότι ενδέχεται να υποστούν συνέπειες από συμφοιτητές τους που στηρίζουν το “Όχι””

Ειναι αξιοσημείωτο το γεγονός οτι υπάρχει μια μεγάλη μερίδα του τουρκικού πληθυσμού που ειναι βαθιά θρησκευόμενη και που ένιωθε καταπιεσμένη κάτω από το κοσμικό νομικό σύστημα της χώρας, το οποίο απαγόρευε σε γυναίκες με μαντήλα να παρακολουθούν μαθήματα στο Πανεπιστήμιο ή να εργάζονται στο δημόσιο. Τέτοιου είδους περιορισμοί άρθηκαν σε σημαντικό βαθμό με πρωτοβουλία του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος αφουγκράστηκε τις επιθυμίες των πιστών μουσουλμάνων γράφει η DW.
Ωστόσο δε μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός οτι η μάχη για ψήφους υπέρ του “ναι” ίσως να είναι άδικη.

Ακόμα όμως και αν δεχτούμε πως υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα μπορούσε να παίξουν τον ρόλο τους, είτε μέσω έντασης στο Αιγαίο, είτε μέσω της εσωτερικής πολιτικής καμπάνιας, είτε μέσω της διασποράς μεταξύ άλλων, το παιχνίδι στην τουρκική πολιτική σκηνή εχει αλλάξει τα τελευταία δυο χρόνια και αυτοί οι παράγοντες μένει να αποδειχτεί κατά πόσο μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα του 2017.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ελληνίδα, η νέα γ.γ. στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η ορκωμοσία της κ. Τσίρλη χθες. Είχε εκλεγεί γραμματέας του ΕΔΔΑ στις 7 Σεπτεμβρίου από την ολομέλεια του δικαστηρίου.

Κορονοϊός: Εγκρίθηκε για χρήση στη Βρετανία το εμβόλιο των Pfizer- BioNTech

Το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer και BioNTech κατά του κορονοϊού έλαβε σήμερα έγκριση για χρήση στη Βρετανία και η χορήγησή του θα...
σαν σήμερα, Φιντέλ Κάστρο, Τσε Γκεβάρα, Κούβα,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 2 Δεκεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1956...Ο Φιντέλ Κάστρο, ο Τσε Γκεβάρα και 80 μέλη του Κινήματος της 26ης Ιουλίου αποβιβάζονται στις ακτές της Κούβας με το πλοίο «Γκράνμα» για...
Γερμανία: Αυτοκίνητο έπεσε με μεγάλη ταχύτητα σε πεζόδρομο - Δυο νεκροί και δέκα τραυματίες

Γερμανία: Αυτοκίνητο έπεσε με μεγάλη ταχύτητα σε πεζόδρομο – 4 νεκροί και δέκα τραυματίες

Αυτοκίνητο έπεσε με μεγάλη ταχύτητα σε πεζόδρομο στην πόλη Τριερ της Γερμανίας. Τουλάχιστον 4 νεκρούς και 15 τραυματίες άφησε...

Τουρκία: Τι ετοιμάζει ο Ερντογάν – Γιατί επιστρέφει στην Αττάλεια το Ορούτς Ρέις

Την όψιμη τακτική της φιλοευρωπαϊκής “στροφής” συνεχίζει η Άγκυρα ενώ παράλληλα συνεχίζει να κλιμακώνει την ένταση και τις προκλήσεις προς την Αθήνα....
φολί μπερζέρ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 30 Νοεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1886.... Ανοίγει το παρισινό μιούζικ-χολ "Φολί Μπερζέρ".
Τουρκία - Κορωνοϊός: Ρεκόρ θανάτων για έβδομη συνεχή ημέρα

Τουρκία – Κορωνοϊός: Ρεκόρ θανάτων για έβδομη συνεχή ημέρα

Ο ημερήσιος απολογισμός των θανάτων στην Τουρκία κατέγραψε νέο ρεκόρ για έβδομη συνεχή ημέρα, με 185 νεκρούς από την Covid-19 κατά το...

Ακολουθήστε μας

7,492ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μπακογιάννης: Ζητά από τη Βουλή ρύθμιση 120 δόσεων για οφειλές από πρόστιμα του 2016-17

Την άμεση ψήφιση στη Βουλή ρύθμισης 120 δόσεων για οφειλές του 2016-17...

Κύρτσος: Θέλω αυστηρό lockdown στην Ελλάδα έως τέλη Ιανουαρίου

Μιλώντας στο Παραπολιτικά Fm, για την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα ο...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή