Κοτζιάς – Καμμένος για το όνομα της πΓΔΜ

Καμμένος: Θα βρούμε κοινή πολιτική θέση

73
Δε με ξέρεις δε σε ξέρω, υποφέρεις και υποφέρω...

Το θέμα του ονόματος της πΓΔΜ και αναμενόμενη έναρξη των συνομιλιών απασχόλησε το μίνι υπουργικό συμβούλιο που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κοτζιάς: Είμαι αισιόδοξος για λύση στο Σκοπιανό

«Η χρονιά αυτή θα είναι χρονιά που θα λύσουμε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που έχουν βαλτώσει εδώ και δεκαετίες. Κουβεντιάσαμε για τα ζητήματα των Βαλκανίων αλλά και την συνεργασία μεταξύ των χωρών», είπε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά την πολύωρη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό

«Όσον αφορά το Σκοπιανό το θέμα που συζητήσαμε αφορούσε το ονοματολογικό. Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται για σύνθετη και ενιαία ονομασία για όλες τις χρήσεις, κάτι που είχε προβάλει και η Ελλάδα στη σύνοδο στο Βουκουρέστι. Είμαστε σε επικοινωνία και συνομιλία με τα κόμματα και την αντιπολίτευση για μία κοινή συζήτηση», πρόσθεσε ο Νίκος Κοτζιάς.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν είναι αισιόδοξος για μία λύση ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι είναι πάντα αισιόδοξος.

Καμμένος: Θα βρούμε κοινή πολιτική θέση

Στο ίδιος μήκος κύματος εμφανίστηκε και ο Υπουργός Άμυνας και Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος που μίλησε για κοινή συμφωνία και ενιαία, κάνοντας στην άκρη τη θέση να μην συμπεριληφθεί καθόλου ο όρος Μακεδονία.

Διαβάστε επίσης:  Η τελευταία κυβέρνηση Τσίπρα – Όλες οι αλλαγές

Στην αρχή, ο κ. Καμμένος εμφανίστηκε ειρωνικός προς τη ΝΔ λέγοντας ότι «σήμερα είναι μία σημαντική μέρα, σήμερα ο Καραμανλής ίδρυσε την ΕΡΕ, θέλω να ευχαριστήσω τον Μητσοτάκη που με έκανε εκφραστή της παράταξης. Θέλω να πω στον κ. Μητσοτάκη ότι θα πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στον Υπουργό Εξωτερικών που διαπραγματεύεται την κοινή θέση», είπε ο κ. Καμμένος.

«Στο Σκοπιανό για μας υπάρχουν δύο αποφάσεις μία είναι προκύπτει από την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών τον Απρίλιο του 1992 υπό τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή και μία η σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και το βέτο της τότε ελληνικής κυβέρνησης το 2007», τόνισε ο Υπουργός Άμυνας.

«Έχω εμπιστοσύνη στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών. Ο Νίκος Κοτζιάς δεν είναι Αντώνης Σαμαράς, ούτε Ντόρα Μπακογιάννη. Η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Αυτό σημαίνει ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή και όταν έρθει η ώρα θα βρούμε μία κοινή πολιτική θέση», πρόσθεσε ο κ. Καμμένος

«Η λύση θα είναι ενιαία που θα συμφωνηθεί από την πλειοψηφία του πολιτικού σκηνικού της χώρας», κατέληξε ο Πάνος Καμμένος.