27.3 C
Athens
Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2020

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 22 Σεπτεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1915... Αγγλογαλλικά στρατεύματα της Αντάντ αποβιβάζονται στη Θεσσαλονίκη, λίγες ώρες μετά την παραίτηση Βενιζέλου, ακυρώνοντας την ουδετερότητα της Ελλάδας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κοτζιάς και Σταϊνμάγιερ τάχθηκαν υπέρ μιας Ευρωπαϊκής Τουρκίας

Οι προκλήσεις της Ευρώπης, εν μέσω των δύο κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων σε Ιταλία και Αυστρία, οι ευρωτουρκικές και ελληνοτουρκικές σχέσεις με ζητήματα αιχμής το Κυπριακό και το προσφυγικό, η ενίσχυση των διμερών σχέσεων αποτέλεσαν τα βασικά ζητήματα στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Γερμανίας σήμερα στην Αθήνα.

Για Αυστρία – Ιταλία – Ευρώπη:

«Αυτό που γνωρίζω είναι ότι ο φαν ντερ Μπέλεν είναι μπροστά στα προγνωστικά στις σημερινές εκλογές στην Αυστρία. Μια επικράτησή του θα ήταν καλό σημάδι για την Ευρώπη κατά του λαϊκισμού. Χαίρομαι ιδιαίτερα που μαθαίνω αυτά τα νέα σήμερα εδώ από το λίκνο της δημοκρατίας» τόνισε ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ σχολιάζοντας τα πρώτα exit polls στην Αυστρία. Από την πλευρά του ο Νίκος Κοτζιάς ανέφερε ότι «σήμερα θα ήθελα εάν δεν ήμουν στην Αθήνα με τον Φρανκ Βάλτερ θα ήθελα να είμαι μαζί του στη Βιέννη να χορεύαμε ένα βαλς. Για την Ιταλία η σταθερότητα της μόνο καλό θα μπορούσε να φέρει τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας είχε σημειώσει νωρίτερα τη σημασία να βρει η Ευρώπη έναν κοινό βηματισμό της στον 21ο αιώνα και εν μέσω των δυσκολιών, που έχουν προκύψει λόγω Brexit και προσφυγικής κρίσης ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε παράλληλα ότι «χρειάζεται πλέον να δώσουμε έμφαση στην Ευρώπη της αλληλεγγύης, να δώσουμε οραματα στην νεολαία του 21ου αιώνα». Ο κ. Στάινμαγερ είχε κάνει λόγο για την ανάγκη να «δώσουμε ένα θετικό μήνυμα στην Ευρώπη μετά το Brexit». «Υπάρχει μια διπλή πρόκληση πλέον: το πώς θα διαχειριστούμε τη Βρετανία εκτός Ευρώπης και τις σχέσεις των 27 μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε» δήλωσε, ενώ προσέθεσε ότι «χρειάζεται επιτακτική λύση από την Ευρώπη κυρίως σε θέματα ασφάλειας και της ανάπτυξης και απασχόλησης».

Τουρκία:

«Δεν υπάρχει χώρα που να ήθελε περισσότερο από την Ελλάδα τον εκδημοκρατικσμό της γείτονος και τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό. Όμως για να έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό η Τουρκία θα πρέπει να πέσουν οι τόνοι, να περιοριστεί η νευρικότητα στο εσωτερικό και να εφαρμόζεται το διεθνές δίκαιο» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας. «Θέλουμε μια ευρωπαϊκή Τουρκία που να συμπεριφέρται όμως στη βάση του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου. Εάν δεν το κάνει, τότε είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε αξίες και οράματα του 21ου αιώνα» το μήνυμα του Νίκου Κοτζιά προς την Άγκυρα.  Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι «κανείς δεν αμφισβητεί ότι υπάρχουν τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ε.Ε – Τουρκίας». Στηρίξαμε την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση με το πραξικόπημα, αλλά δεν μπορούμε να στρέφουμε αλλού το βλέμμα, όταν γίνονται μαζικές συλλήψεις δημοσιογράφων και άλλων ανθρώπων, προσέθεσε ο κ. Στάινμαγερ. «Τα δημόσια παιχνίδια με τη συνθήκη της Λωζάννης δεν μπορούν να γίνουν δεκτά. Δεν συνεισφέρουν στην επικτακτική ανάγκη για σταθερότητα η διαρκής αμφισβήτηση των συνόρων» είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών. «Πάγια θέση μου είναι ότι «η συνθήκη της Λωζάννης δεν μπορεί να αμφισβητείται από κανέναν» τόνισε ο κ. Στάινμαγερ.

Διαβάστε επίσης:  Μητσοτάκης: Φέτος, εκτός από γράμματα, θα μάθουμε και κάτι παραπάνω για το πως θα είμαστε όλοι υπεύθυνοι πολίτες

Κυπριακό:

«Μια λύση στο Κυπριακό θα έχει θετικές επιπτώσεις στην Ευρώπη» τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, αλλά επεσήμανε ότι είναι ανάγκη μια λύση να στηριχθεί στο ευρωπαίκό και διεθνές δίκαιο. «Δεν νομίζω ότι θα ήθελε κάποιο κράτος – μέλος της Ε.Ε να υπάρχει ένα άλλο κράτος – μέλος με στρατό κατοχής και εγγυήσεις» σημείωσε αναφέροντας πως «χρειάζεται μια πιο παραγωγική λύση στο Κυπριακό». Από την πλευρά του ο Φρανκ Βαλτερ Στάινμαγερ τόνισε ότι «γνωρίζω πόσο οδυνηρές είναι οι διαπραγματεύσεις που καλουνται να δώσουν λύση σε εδραιωμένες θέσεις από το παρελθόν. Πάντα όταν υπάρχει ένας μακρύς δρόμος, στο τέλος υπάρχουν εμπόδια που πρέπει όλες οι πλευρές να υπερβούν. Κανένα όμως εμπόδιο δεν είναι αρκετό να τους σταματήσει, όταν υπάρχει θέληση». «Μια λύση στο Κυπριακό θα είναι μήνυμα σταθεροποίησης της Ευρώπης» είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Οι δύο υπουργοί έκαναν εκτενή αναφορά στην αλλαγή κλίματος στις σχέσεις των δύο χωρών, κάτι για το οποίο όπως παραδέχθηκαν από κοινού εργάστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια συστηματικά. Η προσφυγική κρίση έφεραν Γερμανία και Ελλάδα πιο κοντά, δήλωσαν. Ο κ. Στάινμαγερ υπογράμμισε παράλληλα ότι η συμφωνία Ε.Ε – Τουρκίας στην ουσία βοηθάει την Ελλάδα να μην «σηκώνει μόνη της το βάρος της διαχείρισης του προσφυγικού» και υπογράμμισε οτι 500 πρόσφυγες πηγαίνουν κάθε μήνα από την Ελλάδα προς την Γερμανία. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν παράλληλα «ελληνογερμανικό σχέδιο δράσης» το οποίο περιλαμβάνει στην ουσία έναν «οδικό χάρτη» για την ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας σε επίπεδο ΥΠΕΞ αλλά και κυβερνήσεων σε διάφορους τομείς δράσης.

Ο κ. Φρανκ Βαλτερ Στάινμαγερ αύριο στις 10.00 θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό. 

Κοινοποίηση

Διαβάστε επίσης:  Πυρετώδεις διπλωματικές διεργασίες ενόψει των διερευνητικών μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Σε τροχιά… αμερικανικών φρεγατών τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Η επίσκεψη στελεχών του αμερικανικού κρατικού χρηματοδοτικού οργανισμού International Development Finance Corporation...

Πέτσας: Η Αττική βρίσκεται ένα βήμα πριν το κόκκινο

Στην επιδημιολογική πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια...

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην ταχεία υλοποίηση μεγάλων ξένων επενδύσεων

Την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στην ταχεία υλοποίηση μεγάλων ξένων επενδύσεων...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή