Κουμουτσάκος: Ανησυχία για τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας

85
Κουμουτσάκος: Έξι νέα μέτρα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας - Γαλλίας στη διαχείριση του προσφυγικού

Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο «να μείνει μετέωρη» η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας,προειδοποιώντας ότι η πρόβλεψη για εθελοντική αποδοχή προσφύγων «μετά τις νέες τρομοκρατικές επιθέσεις μπορεί να αποδειχθεί αχίλλειος πτέρνα της συμφωνίας».

Ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι μετά τα αποτρόπαια δολοφονικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες «αναδεικνύεται, πιο πολύ από ποτέ, το θέμα της ασφάλειας, που είναι «προϋπόθεση ελευθερίας» και άφησε αιχμές για τη στάση του κυβερνώντος κόμματος λέγοντας πως στην αντίληψη της ΝΔ «έτσι ήταν πάντα, αλλά δυστυχώς δεν ήταν ποτέ υψηλή προτεραιότητα στο πρόγραμμα και την ιδεολογική αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα, εξέφρασε ανησυχίες για «τον παραγκωνισμό βασικών αρχών, αν όχι του συνόλου, της Συνθήκης Σένγκεν», ενώ υπογράμμισε ότι «μονομερείς αποφάσεις για λιγότερη Ευρώπη μπορεί να εξασθενίσουν ακόμη περισσότερο την ΕΕ, αλλά και κάθε κράτος – μέλος χωριστά, ενώ κοινές αποφάσεις για περισσότερη Ευρώπη μπορεί να κάνουν την πρόκληση ευκαιρία». Υποστήριξε εξάλλου ότι «δικαιώνονται οι επιφυλάξεις που είχε εκφράσει η ΝΔ τόσο για τις συμφωνίες του Αλ. Τσίπρα με την Τουρκία, όσο και για τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας», ενώ επέκρινε τον Πρωθυπουργό για τις «θριαμβολογίες», υποστηρίζοντας ότι εξέρχεται πάντα από τις Συνόδους θριαμβολογώντας για κάτι που θεωρεί νίκη ενώ αποδεικνύεται ότι είναι «οδυνηρή ήττα».

Διαβάστε επίσης:  Έρχεται ο Προσωπικός Αριθμός του πολίτη – Πως και που θα χρησιμοποιείται

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ άσκησε συνολική κριτική στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι «τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα εκπέμπουν εικόνες τριτοκοσμικής χώρας». Και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην κατάσταση στην Ειδομένη και στο λιμάνι του Πειραιά, στον κίνδυνο εγκλωβισμού δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών κάτω από προβληματικές προοπτικές μετεγκατάστασης και επαναπροώθησης, στην κατάσταση της πραγματικής οικονομίας, στις επιλογές της Κυβέρνησης για την αξιολόγηση, αλλά και στη συνεχή αναβολή στη διαδικασία αξιολόγησης που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί προ πολλού, στις καθεστωτικές αντιλήψεις σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των Θεσμών, στην ανυπαρξία της Κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στην εικόνα της Ειδομένης και του λιμανιού του Πειραιά όπου, όπως είπε, «δημιουργούνται καταστάσεις, που δεν μπορεί να συνεχίζονται άλλο», ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε ότι «δεν μπορεί να παραμείνουν εκεί οι πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι για το δικό τους καλό και την εικόνα της χώρας είναι ανάγκη να μεταφερθούν σε οργανωμένους χώρους φιλοξενίας».

Σε ό,τι αφορά την πορεία της αξιολόγησης ο κ. Κουμουτσάκος, αφού επισήμανε την καθυστέρηση, υποστήριξε πως η κατάσταση θυμίζει τις δραματικές ημέρες του 2015 και χαρακτήρισε «ασφυκτικό» το πλαίσιο που διαμορφώνεται μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο, ενώ επέκρινε την αναβολή της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών χαρακτηρίζοντας «αστείες» τις δικαιολογίες και καταλογίζοντας στην κυβερνητική πλειοψηφία «μη αποκρυπτόμενη πια πολιτική αγωνία».