Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, 2021
14.1 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 25 Ιανουαρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1836.... Θεμελιώνεται το κτίριο των Ανακτόρων στο λόφο της Mπουμπουνίστρας, σε σχέδια του βαυαρού αρχιτέκτονα, Φρίντριχ φον Γκέρτνερ. Πρόκειται για το σημερινό κτίριο...

Κράτος και πολίτες βάζουν τις πυρκαγιές

 

Τι είναι αυτό που κάνει έναν νομικά και πολιτικά υπεύθυνο παράγοντα να ρίχνει τις ευθύνες για τις πυρκαγιές σε εμπρηστές χωρίς να έχει καμιά απόδειξη στα χέρια του; Και τι είναι αυτό που κάνει ΜΜΕ και πολίτες να συμπορεύονται μ αυτές τις ατεκμηρίωτες καταγγελίες; Μα, η κοινή γνώση ότι οι πολιτικοί αιρετοί, οι ανεύθυνοι δημοσιογράφοι και οι κάτοικοι είναι οι υπεύθυνοι για τις πυρκαγιές. Αυτοί καίνε τα δάση!

Για να το πω μπακάλικα: Όταν είσαι περιφερειάρχης ή γραμματέας Πολιτικής προστασίας ή υπουργός και δηλώνεις χωρίς ίχνος υπευθυνότητας ότι οι πυρκαγιές είναι έργο εμπρηστών, χωρίς να έχεις αποδείξεις, είσαι ανεύθυνος. Αν είσαι ανεύθυνος σ’ αυτό είσαι ανεύθυνος σε όλα. Είσαι ανίκανος να οργανώσεις με υπευθυνότητα ένα σχέδιο πολιτικής προστασίας και ανίκανος να το βάλεις σε εφαρμογή.

Οι πυρκαγιές δεν σβήνονται από την πυροσβεστική. Σβήνονται κατ αρχήν από τους εθελοντές κατοίκους και πυροσβέστες σε κάθε χωριό, σε κάθε δάσος, σε κάθε τόπο. Η πυροσβεστική έπεται. Όταν δεν είναι οργανωμένοι όλοι οι κάτοικοι της επαρχίας σε ομάδες εθελοντών που συμμετέχουν με τα μέσα τους, περιπολούν, ειδοποιούν, επεμβαίνουν, τροφοδοτούν, η μάχη με τη φωτιά είναι χαμένη.

Η φωτιά σβήνει στο πρώτο πεντάλεπτο με ένα ποτήρι νερό, στο πρώτο τέταρτο με δέκα κουβάδες και μετά από μια ώρα με αεροπλάνα. Οι φωτιές που κυνηγάμε δεν αρπάζουν στο Γράμμο και στο Βίτσι. Αρπάζουν κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Σε απόσταση δεκάλεπτου ή τέταρτου. Η χώρα είναι σχεδόν παντού χτισμένη.

Την εικόνα κατοίκων που καίγεται μια έκταση στο βουνό τους και παρακολουθούν την τηλεόραση στο καφενείο ή στο σπίτι περιμένοντας τον αγά να έρθει να σβήσει τη φωτιά τη βλέπω εδώ και πάνω από 45 χρόνια σαν αυτόπτης μάρτυρας αδιάκοπα.

Μετά, αρχίζει η κατακραυγή: Δεν ήρθε έγκαιρα η πυροσβεστική, τα αεροπλάνα καθυστέρησαν, οι υδροφόρες δεν είχαν νερό, οι πυροσβέστες ήταν ασυντόνιστοι, και το βουνό κάηκε.

Ποιος θα οργανώσει τους κατοίκους αν όχι η τοπική αυτοδιοίκηση, ο δήμος και η περιφέρεια; Αν όλοι αυτοί είναι ανίκανοι γιατί οι ίδιοι οι κάτοικοι σε όλη τη χώρα δεν αυτοοργανώνονται σε ομάδες πυροπροστασίας και πυρόσβεσης; Έχουν ανάγκη ντε και καλά καθοδηγητή ή μήπως «πού να τρέχεις τώρα», «δεν είναι δική μου δουλειά», «να πάνε αυτοί που πληρώνονται», «τι κάνει το κράτος» και άλλες δικαιολογίες για να μη χαλάσει η ζαχαρένια;

Στην αρχή του καλοκαιριού κάηκε ένα κομμάτι της Μάνης γιατί από μια απλή φωτιά κοντά σε οικισμό που μισοσβήστηκε, οι κάτοικοι, αντί να είναι αξιόμαχοι περίμεναν το δήμο που αποδείχτηκε ανοργάνωτος και ανέτοιμος! Όλοι μαζί περίμεναν την πυροσβεστική που ξεχαρβαλωμένη από το κεντρικό κράτος δεν είχε ιδέα από τον τόπο και τις συνθήκες του! Από θαύμα γλίτωσε το Σκουτάρι!

Λίγο μετά, από μια μικρή φωτιά δίπλα στο νοσοκομείο των Κυθήρων κάηκε το μισό νησί γιατί κανείς δεν μπήκε στον κόπο να τη σβήσει εκεί που άναψε παρ όλο που την έβλεπαν!! Περίμεναν την πυροσβεστική και το δήμο!!

Στον Κάλαμο παραλίγο να καούν οικισμοί από μια φωτιά που άναψε δίπλα στον τοπικό σταθμό πυροσβεστικής, μέσα σε κατοικημένη περιοχή και έκαψε το μισό βουνό σχεδόν μέχρι τη θάλασσα!!

Η Ζάκυνθος καίγεται εδώ και κοντά ένα μήνα!! Ο αριθμός του ντόπιου πληθυσμού θα αρκούσε να σβήσει όλα τα Επτάνησα! Οι μικρές φωτιές γίνονται εστίες που αναζωπυρώνονται, χωρίς οι κάτοικοι να ξέρουν τι να κάνουν και πώς να παρέμβουν για να τις σβήσουν. Περιμένουν το κράτος! Μέχρι να έρθει το κράτος οι αναζωπυρωμένες φωτιές γίνονται πυρκαγιές από τους ισχυρούς ανέμους και επεκτείνονται πυροδοτώντας τα έτσι κι αλλιώς πυρόφιλα (ναι με γιώτα) πεύκα. Πάει το ένα πέμπτο του πνεύμονα του νησιού.

Σαν τις φωτιές του 2007, που κάηκε η μισή Πελοπόννησος από ένα τσουκάλι σ ένα πευκοδάσος και από την ανικανότητα της κρατικής μηχανής να οργανώσει και να παρέμβει, αλλά μέχρι πρότινος υπήρχαν ακόμα αφελείς που πίστευαν ότι μας έκαψαν με σχέδιο οι Τούρκοι, οι Αμερικάνοι, οι εχθροί του Καραμανλή και ο … στρατηγός άνεμος!!

Ο λαός πρέπει να καταλάβει ότι από όλα αυτά δεν καίγεται ο πνεύμονας αναπνοής του κράτους. Ο πνεύμονας των κατοίκων καίγεται. Δεν καίγονται τα ζώα και οι περιουσίες του κράτους. Των κατοίκων καίγονται. Οι οποίοι περιμένουν το κράτος!! Το κράτος, στα παλιά του τα παπούτσια. Ψήφους μαζεύει και επιδόματα. Για να αναπαράξει τον εαυτό του.

Ο περιφερειάρχης των Ιονίων φώναζε προχτές ότι τις φωτιές στη Ζάκυνθο τις έχουν βάλει εμπρηστές. Το ίδιο και ο γραμματέας πολιτικής προστασίας. Χωρίς να ξέρουν τίποτε για το έγκλημα! Είναι οι εύκολες φωνές των κρατικών καρεκλοκένταυρων που πίσω απ αυτές φωνάζουν στην πραγματικότητα «δε φταίω εγώ, άλλος φταίει». Οι ανεύθυνοι.

Από κοντά και η κρατικοδίαιτη δημοσιογραφία, που για να πουλήσει σέρβις στο κράτος αβαντάρει τις ανεύθυνες κραυγές για εμπρησμούς, πριν καν αποδειχτεί τίποτε, και τα σκοτεινά σχέδια συνωμοσίας.

Ας το πάρουμε χαμπάρι. Τις πυρκαγιές τις βάζει το κράτος. Σε αγαστή συνεργασία με τους πολίτες. Τις βάζουν οι καρεκλοκένταυροι κρατικοδίαιτοι αιρετοί που είναι ανίκανοι ή απρόθυμοι να οργανώσουν τους δημότες τους σε ομάδες πρόβλεψης και πυρόσβεσης. Τις βάζει η ΔΕΗ με τα καλώδια μέσα στα δάση. Τις βάζουν οι ντόπιοι σκουπιδότοποι δήμων και κατοίκων. Τις βάζουν οι ίδιοι οι κάτοικοι που περιμένουν σαν ραγιάδες τον πασά να σώσει το βιλαέτι.

Τις βάζει το κράτος που αφήνει τους εμπρηστές ακαταδίωκτους όταν τύχει και τους πιάνει και που αφήνει ανενόχλητους όσους από τους καταπατητές και τους κτηνοτρόφους επιβουλεύονται το δάσος. Τους ξέρει όλους έναν έναν. Δεν έχει πιάσει ποτέ ούτε έναν! Οι διαφημιστικές τους πινακίδες και τα χτίσματα είναι μέσα στα καμένα!!

Ας το πάρουμε χαμπάρι. Δεν υπάρχει κράτος. Αν δεν προστατέψουν οι ίδιοι οι πολίτες τη ζωή τους και τις περιουσίες τους με αυτοοργάνωση, θα καίγονται στον αιώνα τον άπαντα. Και θα ψάχνουν εμπρηστές και σκοτεινά σχέδια. Για να καλύψουν τη δική τους ανικανότητα να κυβερνηθούν επιτέλους όπως αξίζει σε πολίτες.

πηγη: gianniotis

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Οι οβιδιακές μεταμορφώσεις του Τσίπρα και το κυνήγι της ψήφου

Ξεπερνά κάθε όριο υποκρισίας και λαϊκισμού ο Αλέξης Τσίπρας στην αγωνιώδη προσπάθεια του να βρει κανέναν ψηφοφόρο τώρα που βλέπει τα ποσοστά του να...

Έσπασαν τα τηλέφωνα του Σαμαρά μετά το «χτύπημα» στον Μητσοτάκη!

Του τηλεφώνησαν ακόμα και στελέχη «υπεράνω υποψίας» για να τον συγχαρούν!Αλυσιδωτές αντιδράσεις φαίνεται ότι προκαλεί η συνέντευξη – χτύπημα του Αντώνη Σαμαρά στην Καθημερινή. Ο...

Αλέξη, όχι πια άλλο κάρβουνο…

Παρακολουθώντας τον τελευταίο καιρό, δηλώσεις ή ομιλίες στη Βουλή, του Αλέξη Τσίπρα, διαπιστώνει κανείς ότι ο… Τέως, πρέπει να πάσχει από «ρευματοπάθεια». Στην πλατεία...

Οι γκρίνιες Του ανασχηματισμού…

Πάντα μετά από έναν ανασχηματισμό υπάρχουν γκρίνιες. Και από αυτούς που βγήκαν από την κυβέρνηση και από αυτούς που περίμεναν και δεν αξιοποιήθηκαν. Κάποιες...
Exit Poll (2ο κύμα): ΝΔ: 32%-34% – ΣΥΡΙΖΑ 24%-26%

Είναι λύση οι πρόωρες εκλογές;

Μία από τις ατάκες του Ευγένιου Ιονέσκο (26 Νοεμβρίου 1909-28 Μαρτίου 1994) που έχουν μείνει στην ιστορία ήταν το «μπορείς πάντα να προβλέψει τα...
Θεοχάρης στο NET24: "Δεν θα είναι προϋπόθεση το εμβόλιο για να ταξιδεύουμε"

Θεοχάρης στο NET24: “Δεν θα είναι προϋπόθεση το εμβόλιο για να ταξιδεύουμε” (βίντεο)

O υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή ΝΕΤ24 με τον Βασίλη Ταλαμάγκα και την Αμαλία Κάτζου.  Ο κ. Θεοχάρης μίλησε για τις συνέπειες της...
Πέντε χρόνια πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίζει την "κούρσα" της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Θεοδωρικάκος σχολιάζει Μητσοτάκη

Πέντε χρόνια πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίζει την "κούρσα" της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας. Ο Τάκης Θεοδωρικάκος με αφορμή την επέτειο των πέντε χρόνων -παρά...

Βρείτε μας

7,717ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Εξοικονομώ: Πώς εξασφαλίζονται έως 76.270 ευρώ – Η διαδικασία και οι δαπάνες που καλύπτει το κράτος

Ανοίγει ξανά για υποβολή αιτήσεων η πλατφόρμα του προγράμματος «Εξοικονομώ –Αυτονομώ» σε τέσσερις Περιφέρειες,...

Κουντουριώτικα: 6 στρέμματα αποδίδονται στους πολίτες από τον Δήμο Αθηναίων

Στον Δήμο Αθηναίων και τους δημότες της πρωτεύουσας πέρασαν, μετά από μεγάλη προσπάθεια και...

Μητσοτάκης: Έχει σημασία οι πολίτες να είναι ενεργοί πρωταγωνιστές στη μάχη εναντίον της Covid-19

Στη σημασία που έχει να γίνουν οι ίδιοι οι πολίτες ενεργοί πρωταγωνιστές στη μάχη...

Χαρδαλιάς: Σχεδόν σίγουρη η διασπορά του κορωνοιού μετά τη συγκέντρωση των 20.000 πολιτών

Την ανησυχία του για τυχόν αύξηση των κρουσμάτων κορωνοιού στην Αττική εξέφρασε ο υφυπουργός...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή