Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
17.6 C
Athens

Κρέας: Οδηγίες ψησίματος για να μη κινδυνεύει η υγεία σας

Τα τελευταία χρόνια εντείνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις από την κατανάλωση κρέατος ψημένου στη σχάρα.

Ο λόγος είναι ότι όταν τα κρέατα (βοδινό, χοιρινό, πουλερικά και ψάρια) ψήνονται πάνω σε ανοιχτή φλόγα και γενικά σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, δημιουργούνται χημικές ενώσεις που προκαλούν αλλαγές στο DNA και αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Σύμφωνα με την Catherine Carpenter, καθηγήτρια κλινικής διατροφής και μέλος του Πανεπιστημιακού Κέντρου Jonsson για τον Καρκίνο στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, μπορείτε να ψήνετε το κρέας στο γκριλ, αλλά πρέπει να γνωρίζετε υπό ποιες συνθήκες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου.

Κάνοντας τις κατάλληλες αλλαγές, θα μπορείτε να τρώτε κρέας χωρίς να κινδυνεύετε.

Η Carpenter δίνει τέσσερις συμβουλές για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου από την κατανάλωση ψητών κρεάτων:

– Μην ψήνετε το κρέας ακριβώς πάνω από την ανοιχτή φλόγα. Ανάψτε τη φλόγα σε ένα μέρος της σχάρας και βάλτε το κρέας σε κοντινό μέρος που δεν έχει φλόγα.

– Γυρίζετε το κρέας συχνά. Εάν εκτίθεται σε άμεση στη φλόγα, φροντίστε να το γυρίζετε συχνά για να μειώσετε την έκθεση στις επιβλαβείς χημικές ουσίες.

– Αν τμήμα του κρέατος έχει καεί κατά το ψήσιμο, κόψτε το και πετάξτε το. Έτσι θα μειώσετε την έκθεση στα βλαβερά χημικά.

– Βάλτε χρώμα στο πιάτο σας. Να καταναλώνετε πάντα λαχανικά και φρούτα με το ψημένο κρέας, καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία εξουδετερώνουν τις επιπτώσεις των χημικών ουσιών που δημιουργούνται από το ψήσιμο και προκαλούν καρκίνο.

Πηγή: healthday.com

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Το αντικαρκινικό φρούτο που προστατεύει την καρδιά και βοηθά στην απώλεια βάρους

Οι περισσότεροι τα προτιμούν για την δροσερή, ήπια και γλυκιά γεύση τους. Είτε ανήκετε σ’ εκείνους που αγαπούν τα αχλάδια, είτε σ’ αυτούς που τα αποφεύγουν,...
Ποιοι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο του προστάτη;

Ποιο είδος καρκίνου αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια;

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί ήδη σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως και προβλέπεται ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων θα διπλασιαστεί μεταξύ 2020-2040. Ο...

Μελέτη: Η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη μέση ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο...

Οι μεσήλικες με υψηλή αρτηριακή πίεση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από το Καρδιαγγειακό Ινστιτούτο του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή. Σήμερα, περίπου 1,28 δισεκατομμύρια ενήλικες μεταξύ...

Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον : «Μη μένεις OFF. Δήλωσε ‘παρΟΝ’»

Η Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου του Πάρκινσον (11 Απριλίου), φέρνει στο προσκήνιο τη νόσο και τα εκατομμύρια των ατόμων σε όλο τον κόσμο που...

Υγεία: Το παθητικό κάπνισμα συνδέεται με την εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής

Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, ακόμη και σε περιορισμένο βαθμό, συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, μιας σοβαρής διαταραχής του καρδιακού ρυθμού, σύμφωνα...

Η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να έχει εκπληκτικά οφέλη στην υγεία

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι προτιμούν τον καφέ, και το τσάι έχει φανατικούς οπαδούς. Και μάλιστα αυτοί κερδίζουν περισσότερα οφέλη για την υγεία...

Πονοκέφαλος: Οι αιτίες που τον προκαλούν

Ποιος έχει αναζητήσει τη βοήθεια ενός γιατρού για τους πονοκεφάλους που μπορεί να έχει; Η απάντηση είναι ελάχιστοι από εμάς. Αντ' αυτού, οι περισσότεροι...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αλτσχάιμερ: Συνδέεται με το κρέας και τις επεξεργασμένες τροφές

Μια μελέτη βρήκε μια ισχυρή σχέση μεταξύ της νόσου του Αλτσχάιμερ και της καθημερινής...

ΕΟΔΥ: Συμβουλές για το κρέας του χριστουγεννιάτικου γεύματος

Τα δεδομένα του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι πολύ συχνά παθαίνουμε “τροφική δηλητηρίαση”, εμφανίζουμε δηλαδή συμπτώματα...

Lidl Ελλάς: Το “ατόπημα” με την 70χρονη που έκλεψε κρέας και τυρί

Τη λύπη της για το περιστατικό με τη 70χρονη και τη μήνυση που υποβλήθηκε...

Τα μυστικά για το ψήσιμο του οβελία

Τα μυστικά του ψησίματος του οβελία μοιράστηκε ο Νίκος Φωτιάδης, executive chef, βραβευμένος με...