Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
20.5 C
Athens

Κρίσιμη εβδομάδα για τη διαπραγμάτευση

Παρατείνεται το θρίλερ της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης με το χρόνο, να μετράει αντίστροφα για το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Έτσι η εβδομάδα αυτή εξελίσσετε σε «Γολγοθάς» για την κυβέρνηση.

Ο υπουργού Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκαθάρισε χθες, ότι θα δεχτεί λύση «πακέτο», η οποία θα περιλαμβάνει μέτρα για το χρέος, μεταρρυθμίσεις και πλεονάσματα και κυρίως όχι εκ των προτέρων ψήφιση μέτρων, όπως ζητεί το ΔΝΤ. Το Ταμείο ζητεί αφενός λήψη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, επιμένει σε μείωση συντάξεων και μισθών – όπως διέρρευσε μετά τη συνάντηση που έγινε στις Βρυξέλλες την περασμένη Παρασκευή – καθώς και μείωση του αφορολόγητου.

Την ίδια ώρα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες που θα έχει νέα καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, σημειώνει ότι, η μείωση των συντάξεων είναι προτιμότερη από την μείωση του αφορολόγητου.

«Παράθυρο ευκαιρίας» για συμφωνία σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, «βλέπει» ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιέρ Μοσκοβισί.

Μιλώντας στο Euronews, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι «οι ελληνικές αρχές αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις. Υπάρχουν ακόμη προσπάθειες που πρέπει να γίνουν, αλλά τις ευθύνες τους οφείλουν να αναλάβουν και οι εταίροι της Ελλάδας».

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο κ. Μοσκοβισί επεσήμανε πως πρόκειται για έναν σημαντικό εταίρο, με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να συμπορευθεί.

Ωστόσο, όπως είπε, οι αριθμοί είναι στο τραπέζι «και δείχνουν ότι μέχρι τώρα (…) υπάρχει μια υπεραπόδοση της Ελλάδας ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε δηλώσεις που έκανε λίγο μετά τον Ευρωπαίο Επίτροπο Αρμόδιο για τις Οικονομικές Υποθέσεις, κάλεσε το ΔΝΤ να μην παραβλέπει την πραγματικότητα, τονίζοντας ότι οι στόχοι του ελληνικού προγράμματος υπεραποδίδουν. Ανέφερε επίσης ότι, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται υπό συζήτηση.

Πάντως, τόσο ο Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος έρχεται αύριο στην Αθήνα, για να συναντήσει τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών, όσο και ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, εξέφρασαν την πεποίθηση ότι, διαβλέπεται λύση για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Σε σκληρή γραμμή η Λαγκάρντ

Συμφωνία χωρίς… υποχωρήσεις αρχών επιδιώκει με την Ελλάδα το ΔΝΤ, υποστήριξε η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας πως δεν μπορούν να παραβιαστούν οι όροι του καταστατικού του.

Όπως σημειώνει μιλώντας στο Reuters, το ΔΝΤ δεν μπορεί να κάνει συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά τις αρχές του και να κλείσει μια υπερβολικά ευνοϊκή συμφωνία για τη χώρα.  Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ έκρινε το Σαββατοκύριακο ότι το πρόγραμμα βρίσκεται «σε επισφαλές έδαφος» διότι το ΔΝΤ δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποιον ρόλο θα παίξει, ενώ ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε το ΔΝΤ ότι εγείρει «νέες απαιτήσεις».

Απαντώντας στις επικρίσεις, η  Λαγκάρντ σημείωσε ότι το ΔΝΤ προσπαθεί εντατικά να διευθετήσει τις διαφωνίες που υπάρχουν, «αλλά έχει περιορισμένα περιθώρια ελιγμών. Μας ζητήθηκε να βοηθήσουμε, αλλά μπορούμε να βοηθήσουμε μόνο με όρους και προϋποθέσεις που έχουν ισορροπία. Με άλλα λόγια δεν μπορούμε να κλείσουμε μια υπερβολικά ευνοϊκή συμφωνία με μια χώρα απλά και μόνο επειδή είναι αυτή η χώρα», υποστήριξε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Παράλογες οι απαιτήσεις των δανειστών

Η κυβέρνηση, όπως είχε γράψει το newpsot  χαρακτηρίζει παράλογες τις απαιτήσεις των δανειστών. Κυβερνητικά στελέχη δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό με τέσσερα βασικά επιχειρήματα:

Οι δανειστές ζητάνε μέτρα που δεν περιλαμβάνονται στη μνημονιακή συμφωνία του 2015.
Τα μέτρα απορρέουν από εκτιμήσεις του ΔΝΤ οι οποίες όμως ανατρέπονται από τις πραγματικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Η έκθεση της Κομισιόν ήρθε σήμερα να επιβεβαιώσει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, αφού οι υπολογισμοί της σχεδόν συμπίπτουν με τους αντίστοιχους της κυβέρνησης.

Ζητούνται νέα σκληρά μέτρα λιτότητας χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψη η, κατά γενική ομολογία, πρωτοφανής δημοσιονομική προσαρμογή που έχει πετύχει η Ελλάδα από το 2010.
Τα μέτρα που απαιτούν οι δανειστές (όπως η μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων) στρέφονται εναντίον των πιο αδύναμων οικονομικά.

Αν και δεν ομολογείται ούτε από τους Ευρωπαίους ούτε από τους Έλληνες αξιωματούχους, η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ευρωπαϊκή χώρα δεύτερης κατηγορίας. Η βασική δικαιολογία που προτάσσεται για την επιβολή των νέων μέτρων είναι ότι πρέπει να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διότι σε περίπτωσης αποχώρησής του θα υπάρξει πολιτικό κόστος για τις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Για το ανθρώπινο κόστος που θα καταβάλει η ελληνική κοινωνία, επιδεικνύεται όμως αδιαφορία. Διακεκριμένος Ευρωπαίος οικονομολόγος είπε στο newpost ότι η συμπεριφορά των δανειστών έναντι της Ελλάδας «θυμίζει τη στάση των συμμάχων της Αντάντ απέναντι στην ηττημένη Γερμανία μετά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο.»

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Τσίπρας: Στη Μ. Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Γάζα και την επιστροφή όλων των ομήρων πρέπει να ζητήσει με πολύ ξεκάθαρο τρόπο η Ευρώπη τόνισε από...

Δημοσκόπηση Metron: Αυξάνεται η συσπείρωση της ΝΔ και ανεβαίνει στο 32,3% – Μειώνονται οι...

Πλησιάζουν οι ευρεωκλογές και η ΝΔ εμφανίζει αυξημένη συσπείρωση και σημαντικά κέρδη καθώς περιορίζει τις διαρροέρς προς τα δεξιά, οι οποίες όσο πλησιάζουν οι...

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, γνωστοποίησε ότι θα μεταβεί στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου...

Μητσοτάκης για επίδομα μητρότητας σε μη μισθωτές: Ακόμα μία δέσμευσή μας γίνεται πραγματικότητα

Για «ακόμα μία δέσμευση» της κυβέρνησης που «γίνεται πραγματικότητα» κάνει λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του σχετικά με το άνοιγμα της πλατφόρμας...

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός του ευρωψηφοδελτίου ο Δ. Παπανώτας

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε ότι ο Δημήτρη Παπανώτας βγαίνει από το Ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Σέβομαι απόλυτα τις αποφάσεις των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ που...

Την Παρασκευή η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ – Θα παραστεί και ο Αλέξης...

Αύριο το απόγευμα θα γίνει η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στον «Ελληνικό Κόσμο» όπου θα ανακοινωθούν εκτός από τους υποψηφίους που προέκυψαν από...

Μητσοτάκης: Η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην λάβει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης...

«Στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα μας απασχολήσουν πρωτίστως ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και θέματα τα οποία αφορούν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαικής οικονομίας» ανέφερε ο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ισραήλ-Ιράν: Τα σενάρια της επόμενης μέρας μετά το ισραηλινό χτύπημα, ενώ έρχεται στην επιφάνεια ο σκιώδης πόλεμος δεκαετιών

Παρά τις προσπάθειες και των δύο πλευρών να υποβαθμίσουν το γεγονός, το ισραηλινό χτύπημα σήμερα...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων – Η επικινδυνότητα ανά περιοχή

Βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από επικίνδυνα μέτωπα προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο...

Πρόστιμα ύψους 1.480.000 ευρώ σε 11 επιχειρήσεις – Κ. Σκρέκας: Αδιαπραγμάτευτη η τήρηση της νομιμότητας απ’ όλους

Πρόστιμα συνολικού ύψους 1.480.000 ευρώ επιβλήθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης σε 11 επιχειρήσεις μετά από ελέγχους που πραγματοποίησαν η...

Στις 198 οι “απαγορευμένες” παραλίες στην Ελλάδα για τουριστική αξιοποίηση

Υπεγράφη από τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος και...