Κρήτη: Έκτακτο βοήθημα 2.000 ευρώ στους φοιτητές που διέμεναν στην εστία του Πανεπιστημίου

33
Κρήτη: Έκτακτο βοήθημα 2.000 ευρώ στους φοιτητές που διέμεναν στην εστία του Πανεπιστημίου

Έκτακτο βοήθημα 2.000 ευρώ στους φοιτητές που διέμεναν στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Κρήτης, άμεση στέγασή τους σε ξενοδοχεία της πόλης και μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου που επισκέπτεται σήμερα το Ηράκλειο Κρήτης, μετά  τη φωτιά που κατέστρεψε εργαστήρια και εγκαταστάσεις εντός του πανεπιστημιακού ιδρύματος χθες Κυριακή.

Συγκεκριμένα, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 16:00 στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη, του Δημάρχου, του Πρύτανη, βουλευτών των κομμάτων και φορέων της πόλης, ο κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε τα εξής μέτρα:

• Σε πρώτη φάση, χορήγηση έκτακτου βοηθήματος ύψους 2.000 ευρώ ανά φοιτητή που διέμενε στη Φοιτητική Εστία για την κάλυψη των πρώτων αναγκών. Το ποσό θα δοθεί στους  φοιτητές τις επόμενες μέρες από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ) και το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ)

• Ήδη έχει γίνει δεκτή προσφορά ξενοδόχου του Ηρακλείου Κρήτης για τη στέγαση από απόψε και για τις επόμενες μέρες των φοιτητών της Εστίας με ένα συμβολικό ελάχιστο τίμημα το οποίο θα καλυφθεί από το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ

• Παράλληλα, ξεκινούν οι διαδικασίες για την στέγαση των φοιτητών καθ’ όλη τη διάρκεια της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς σε ξενοδοχείο ή ξενοδοχεία της πόλης. Το κόστος θα καλυφθεί από κονδύλια του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ

• Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων θα αναμένει τη κτηριολογική μελέτη του Πανεπιστημίου Κρήτης ώστε να συμβάλλει οικονομικά στην κατασκευή του νέου κτηρίου της Φοιτητικής Εστίας

• Το Υπουργείο προτίθεται να συμβάλει -εφόσον κριθεί αναγκαίο από τις πρυτανικές αρχές- στη μεταστέγαση του Εργαστηρίου Φυσικής Ιστορίας

• Ήδη βρίσκεται στο Ηράκλειο κλιμάκιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για μετρήσεις της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα αναφορικά με τα επίπεδα των συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων, με έμφαση σε όμορα σχολεία και στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο

• Μεταβαίνει, επίσης, κλιμάκιο του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» για την εκτίμηση πιθανών επιπτώσεων από την καύση ινών αμιάντου.

Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου μετέβη το μεσημέρι στο Ηράκλειο Κρήτης και συναντήθηκε στις 15:00 στο χώρο της Πρυτανείας με τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου, ενώ αμέσως μετά επισκέφθηκε τους χώρους που επλήγησαν από την πυρκαγιά.

Μετά τη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου ανακοίνωσε τα μέτρα και δήλωσε:

«Τόσο η οργάνωση των έκτακτων μέτρων για την αποκατάσταση των καταστροφών όσο και η έκτακτη οικονομική βοήθεια προς τους φοιτητές που διέμεναν στην Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου της Κρήτης, είναι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται με αποκλειστική ευθύνη και συντονισμό της Πολιτείας. Είναι χρέος της Πολιτείας και σε αυτό το χρέος ανταποκρινόμαστε άμεσα. Η βούληση της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού προσωπικά είναι να αντιμετωπισθούν άμεσα οι καταστροφικές συνέπειες της πυρκαγιάς, να στεγαστούν οι φοιτητές και να αποκατασταθεί η ακαδημαϊκή λειτουργία στο Πανεπιστήμιο. Και χαίρομαι που όλοι οι φορείς της Κρήτης συστρατεύονται μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια. Άμεσα ο κάθε ένας από τους φοιτητές της Εστίας θα λάβει 2.000 ευρώ για να καλύψει τις πρώτες ανάγκες του. Επίσης, από απόψε οι φοιτητές θα στεγαστούν σε ξενοδοχείο της πόλης και ταυτόχρονα θα γίνουν όλες οι ενέργειες για την μονιμότερη στέγασή τους μέχρι τη λήξη της ακαδημαϊκής χρονιάς. Η Πολιτεία θα συμβάλλει στην αποκατάσταση των ζημιών ώστε το Πανεπιστήμιο Κρήτης να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του».

Η συνάντηση του Υπουργού Παιδείας με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης και με φοιτητές

Σε πλήρη ετοιμότητα και συγχρονισμό όλες οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και του Πανεπιστημίου Κρήτης, με στόχο την πλήρη και ταχεία αποκατάσταση των ζημιών, για όσες γίνονται και για έναν νέο προγραμματισμό, για όλα όσα πρέπει να φτιαχτούν από την αρχή, μετά από τη φωτιά που κατέστρεψε εργαστήρια και εγκαταστάσεις εντός του πανεπιστημιακού ιδρύματος χθες Κυριακή.

Αυτά τόνισαν ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και ο πρύτανης του πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Ζώρρας στη συνάντηση που είχαν.

Ο υπουργός βρέθηκε εκτάκτως στο Ηράκλειο και συναντήθηκε το μεσημέρι με τον Πρύτανη, αντιπρυτάνεις και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, ώστε να συντονιστούν οι ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών αλλά και την πλήρη κάλυψη των αναγκών πέρα του συνόλου των φοιτητών των σχολών Ηρακλείου κυρίως των 69 φοιτητών που στεγάζονταν μέχρι χθες στις εστίες που καταστράφηκαν.

«Ήρθα σήμερα και ολοκληρώσαμε τη συζήτηση με τις Πανεπιστημιακές αρχές αλλά και με τους φοιτητές για μία σειρά ρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν άμεσα. Τις αποφάσεις μας θα τις ανακοινώσω το απόγευμα μετά και από τις συναντήσεις με το δήμαρχο τον περιφερειάρχη και όλους τους υπόλοιπους. Αυτό όμως που επισημαίνω είναι ότι όλα θα επιλυθούν και άμεσα», είπε ο κ. Γαβρόγλου.

2000 ευρώ ανά φοιτητή που έχασε όλα τα υπάρχοντά του από ειδικό λογαριασμό κονδυλίων έρευνας

Μετά τη συνάντηση, φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν στον υπουργό για τη μη άμεση επίλυση κυρίως θεμάτων οικονομικών δεδομένου ότι στη φωτιά κάηκαν το σύνολο των υπαρχόντων τους. «Δεν υπάρχει περίπτωση τα παιδιά να μην ικανοποιηθούν και οι ανάγκες τους από τη βοήθεια που θα δώσουμε. Υπάρχει πάντα και ένα θέμα γραφειοκρατίας και δεν θέλουμε την γραφειοκρατία να μπει εμπόδιο στο να μπορέσουν άμεσα να λύσουν τα προβλήματά τους οι φοιτητές μας με την ουσιαστική μας βοήθεια. Το σίγουρο είναι ότι άμεσα θα λάβουν 2.000 ευρώ για να εξοπλιστούν εκ νέου και για τις πρώτες τους ανάγκες», ανέφερε ο υπουργός

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Πρύτανης Αχιλλέας Ζώρρας, το κτίριο του πανεπιστημίου έχει καταστραφεί ολοσχερώς και ένα άλλο μεγάλο κομμάτι του είναι ακατοίκητο διότι έχει επηρεαστεί η στατικότητα. «Μπορεί να μην έχει καεί αλλά έχει λειτουργικά επηρεαστεί από τις ψηλές θερμοκρασίες και έτσι δεν είναι δυνατόν μέσα εκεί να λειτουργήσουμε. Νομίζω ότι αυτά τα κτίρια πρέπει οριστικά να εγκαταλειφθούν και να βρούμε τρόπους μεταστέγασης των υπηρεσιών και προφανώς και των φοιτητών και αυτό είναι τη στιγμή αυτή το πλέον οξύ έχουμε πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως πανεπιστήμιο», είπε ο κ. Ζώρρας τονίζοντας ότι με τον κ. Γαβρόγλου συζήτησαν τις δυνατότητες χρηματοδότησης.

Διαβάστε επίσης:  Εύβοια: 14 άτομα διακομίσθηκαν στο Γ.Ν. Χαλκίδας άλλα μόνο ένα παρέμεινε για νοσηλεία

«’Ολες οι λύσεις απαιτούν και μία χρηματοδότηση και με το δεδομένου ότι η φωτιά είναι ένα έκτακτο γεγονός και σαν έκτακτο γεγονός πρέπει να αντιμετωπισθεί. Το βασικό που αφορά στη στέγαση αντιμετωπίζεται, βρήκαμε τρόπο για να μεταφερθούν να μεταστεγαστούν οι πρώτοι φοιτητές σε ξενοδοχείο στην περιοχή Αμμουδάρα. Το ότι χθες διέμειναν στο κλειστό γυμναστήριο 35 φοιτητές μας αφορά στο ότι αυτός είναι ο κανονισμός του πανεπιστημίου μας. Δηλαδή σε έκτακτες περιπτώσεις μεταφέρονται οι φοιτητές το ασφαλέστερο σημείο του πανεπιστημίου το οποίο είναι το κλειστό γυμναστήριο και το οποίο διαθέτει ιατρείο, γιατρό, λουτρά και ήταν το πλέον ασφαλές σημείο του πανεπιστημίου για να μεταφερθούν», εξήγησε ο Πρύτανης. Σχετικά με το ξενοδοχείο που θα μεταφερθούν ελέγξαμε την ασφάλεια του, κάναμε μία προσωρινή συμφωνία και οι φοιτητές μεταφέρονται σήμερα και θα εξυπηρετούνται με 3 ή 4 δρομολόγια ημερησίως με το πούλμαν του πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με τον Πρύτανη παραμένει ένα πρόβλημα με τους 60 πρωτοετείς φοιτητές οι οποίοι δικαιούνται στέγασης. «Προτείναμε στον Υπουργό και νομίζω ότι το δέχτηκε να κάνουμε μία πρόταση για επιδότηση ενοικίου η οποία πιστεύω ότι θα κυμανθεί μεταξύ 200 και 250 ευρώ ανά φοιτητή το μήνα. Είναι μία λύση που οικονομικά συμφέρει και τις δύο πλευρές πανεπιστήμιο και φοιτητές παρόλο που όπως ξέρετε προκειμένου να υπάρχει ασφάλεια των φοιτητών το πανεπιστήμιο δεν φείδεται χρημάτων. Επίσης συμφωνήσαμε μέσω του ειδικού λογαριασμού κονδυλίων έρευνας να δοθούν 2.000 ανά φοιτητή οι οποίοι βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς τίποτα. Ζητάμε από τους φοιτητές μας να κάνουν υπομονή, διότι αυτές τις κινήσεις λογαριασμών έχουνε μία γραφειοκρατική η διαδικασία η οποία όπως ξέρετε είναι χρονοβόρα. Όμως η παρουσία του υπουργού εξασφαλίζει την μείωση των χρόνων και τη διευκόλυνση των διαδικασιών και πιστεύω ότι θα μπούμε σιγά-σιγά σε μία ομαλότητα», είπε ο κ. Ζώρρας.

Μετά τη σύσκεψη με τον Πρύτανη και τα μέλη της Πρυτανείας ο υπουργός επισκέφθηκε την πληγείσα περιοχή. Ενώ συναντήθηκε και με τους φοιτητές που διαμαρτύρονται για τα αντανακλαστικά της Πρυτανείας σχετικά με τα άμεσα αιτήματα τους, λόγω του ότι φλόγες κατέστρεψαν το σύνολο των υπαρχόντων τους. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο φοιτητής Ιατρικής Βαγγέλης Μαρούλης οι φοιτητές βρέθηκαν μπροστά στον κίνδυνο αλλά και στην απόλυτη έκπληξη του να μην έχουν τίποτα. Ούτε χρήματα ούτε υπολογιστές, ούτε ρούχα. Εξέφρασαν μάλιστα στον υπουργό τη δυσαρέσκεια τους για τη μη άμεση οικονομική ανταπόκριση από πλευράς της πρυτανείας δεδομένου ότι δεν είχαν ούτε ένα ευρώ, όπως χαρακτηριστικά είπαν.

Σύμφωνα με απόφαση του συντονιστικού των συλλόγων Ιατρικής και Βιολογίας: «Η ευθύνη πέφτει στην πρυτανεία και την κυβέρνηση που κατά συρροή αγνοούν τις ανάγκες των φοιτητών. Και αυτό φαίνεται από την έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης για τις φοιτητικές παροχές… Παράλληλα υπάρχει αμέλεια του πανεπιστημίου για συντήρηση των κτιρίων και αναβάθμιση του συστήματος πυρασφάλεια. Οι φοιτητές δηλώνουν αφενός την αμέριστη αλληλεγγύη προς τους συμφοιτητές τους ζητούν όμως και την έμπρακτη βοήθεια από το υπουργείο και την πρυτανεία, ώστε να αποκατασταθεί άμεσα η δυνατότητα δωρεάν στέγασης τους αλλά και πλήρη κάλυψη από το πανεπιστήμιο όλων των ζημιών που υπέστησαν από τη φωτιά όπως χρήματα, laptop, βιβλία»

Μεταξύ άλλων οι φοιτητές ζητούν να υπάρξει δέσμευση του πανεπιστημίου και όλων των τμημάτων, ότι η όποια απουσία των φοιτητών από τα εργαστήρια δεν θα επηρεάσει τις σπουδές τους.

Στο μεταξύ, για τα απολύτως θετικά αποτελέσματα της συνεργασίας των υπηρεσιών και του σωστού συντονισμού υπηρεσιών και φορέων έκανε λόγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης. «Αυτό που θα βοηθήσει στην εξομάλυνση όλων των προβλημάτων μετά την πυρκαγιά είναι και πάλι η καλή συνεργασία. Αυτό βοήθησε και την Κυριακή. Συνεργασία και επαγγελματική συνέπεια ακόμα και τους ίδιους τους εθελοντές κυρίως των επαγγελματιών όπως είναι η πυροσβεστική που νομίζω ανέβασε το επίπεδο υπηρεσιών σε κατάσταση κρίσης. Παράλληλα η ανταπόκριση της πολιτικής προστασίας που είχαμε με την παράλληλη συμβολή από τα δύο ελικόπτερα από την αρχή ήταν ότι πιο σημαντικό, για να αποφύγουμε τα δυσάρεστα. Επανέρχεται όπως διαπιστώνουν όλοι ότι το ελικόπτερο ΕΡΙΚΣΟΝ πρέπει να σταθμεύει στην Κρήτη, διότι είναι μεγάλη απόσταση που χωρίζει το κέντρο με την περιφέρεια και για αυτό ακριβώς πρέπει να το έχουμε άμεσα στη διάθεση μας. Το ΕΡΙΚΣΟΝ είναι ένα ελικόπτερο με πολύ μεγάλη φέρουσα ικανότητα που μπορεί να κάνει τέσσερις λήψης των 5 τόνων. Οπότε οι αποφάσεις του κέντρου πρέπει να είναι ωφέλιμες για την περιφέρεια» είπε ο κ. Κουκιαδάκης τονίζοντας παράλληλα το ρόλο των πολιτών αλλά και των μέσων ενημέρωσης. «Δεν δυσκολέψανε το έργο της κατάσβεσής. Βλέπουμε λοιπόν ότι η συνεργασία και ο συντονισμός είναι αναγκαία στις κρίσεις και όχι μόνο. Δυστυχώς αυτό που μας επηρέασε θετικά και πάρα πολύ και πρέπει να το κρατήσουμε ζωντανό είναι το δράμα της Αττικής στο ΜΑΤΙ. Αν δεν είχε προηγηθεί αυτό το τραγικό συμβάν για όλους μας, δεν ξέρω πόσο συνεπείς θα είμαστε όλοι μαζί σήμερα. Φαίνεται να διδαχθήκαμε όλοι και όλοι του κεντρικού κράτους και όλοι από την αυτοδιοίκηση και φορείς πολιτών και κοινωνικοί φορείς γενικότερα», δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ακολούθησε η συνάντηση του υπουργού Παιδείας με τον περιφερειάρχη Κρήτης, το δήμαρχο Ηρακλείου και φορείς στην οποία ελήφθησαν αποφάσεις για τα μέτρα που θα ληφθούν ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα από την πυρκαγιά και να επανέλθει σύντομα η κανονικότητα.

Πηγή: Flashnews.gr