Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
31.2 C
Athens

Κρήτη: Σταδιακή και σημαντική υποχώρηση της στάθμης των υδάτων σε διάφορες περιοχές

Σταδιακή και ταυτόχρονα σημαντική υποχώρηση της στάθμης των υδάτων, παρατηρήθηκε στην Κρήτη από επιστήμονες του Εργαστηρίου Παράκτιας και Θαλάσσιας Έρευνας του ΙΤΕ.

Το φαινόμενο σύμφωνα με το διευθυντή του Εργαστηρίου Νίκο Καμπάνη παρατηρήθηκε από τις 16/02/2023 και έγινε ιδιαίτερα αισθητό στο ενετικό λιμάνι του Ηρακλείου, όπου αποκαλύφθηκε μια μικρή αμμουδιά λίγα μέτρα από τον Κούλε. Μάλιστα όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καμπάνης ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου ήδη έχει ζητήσει τη διερεύνηση των αιτιών του φαινομένου.

«Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε έντονο στις ακτές του Λιβάνου, της Μάλτας και της Ν. Ιταλίας, ενώ στενός συνεργάτης μας από την Κύπρο, μας πληροφόρησε ότι το φαινόμενο σε μεγάλη ένταση, παρατηρήθηκε και στο λιμάνι της κατεχόμενης Κερύνειας» ανέφερε ο κ. Καμπάνης που πρόσθεσε ότι το εργαστήριο Παράκτιας και Θαλάσσιας Έρευνας του ΙΤΕ, χρησιμοποίησε το επιχειρησιακό σύστημα θαλάσσιας πρόγνωσης CoastalCrete, που έχει δημιουργήσει και λειτουργεί από το 2020, για να παρακολουθήσει την εξέλιξη του φαινομένου για την παράκτια περιοχή της Κρήτης.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του εργαστηρίου η παρακολούθηση έγινε αναλύοντας τις ωριαίες προγνώσεις (μετεωρολογικές και θαλάσσιας κυκλοφορίας) τριών ημερών που παράγει καθημερινά σε χωρική ανάλυση 1 km (έναντι της συνήθους ανάλυσης 5 km που παρέχουν οι θαλάσσιες προγνωστικές υπηρεσίες του Copernicus).

«Η επιφάνεια της θάλασσας τη περίοδο αυτή κυμάνθηκε στα 30 έως 50 cm κάτω από τη μέση στάθμη στη περιοχή γύρω από το λιμάνι του Ηρακλείου», ανέφερε ο κ. Καμπάνης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Εργαστηρίου Παράκτιας και Θαλάσσιας Έρευνας του ΙΤΕ ανέφερε ότι «η συνολική παλίρροια είναι γενικά ο συνδυασμός αστρονομικής και μετεωρολογικής παλίρροιας» και πως με τον όρο μετεωρολογική παλίρροια εννοούμε τη μεταβολή της στάθμης της θάλασσας (μέση στάθμη) που οφείλεται στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία και τη διακύμανση της βαρομετρικής πίεσης.

«Το μετεωρολογικό μοντέλο του CoastalCrete (WRF-ARW) έδειξε ένα παρατεταμένο υψηλό βαρομετρικό στην περιοχή τις τελευταίες μέρες. Αυτή η διακύμανση της βαρομετρικής πίεσης, η οποία υπήρξε πολύ αυξημένη αυτήν την περίοδο πάνω από τη περιοχή, είναι ο λόγος της “υποχώρησης” των υδάτων που παρατηρήθηκε μιας και παράλληλα ο άνεμος ήταν πολύ χαμηλός και παροδικός. Είναι ένα τελείως πρόσκαιρο φαινόμενο. Το Coastal Crete θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί το φαινόμενο και να προβλέπει τη συμπεριφορά της μέσης στάθμης της θάλασσας, για τις επόμενες μέρες ήδη έχουμε αρχίσει να βλέπουμε ελαφρά υποχώρηση του φαινομένου συνδεμένη με την ελαφρά υποχώρηση του υψηλού βαρομετρικού στη περιοχή. Και να μη ξεχνάμε ότι όπως η εμφάνιση του φαινομένου έχει μια υστέρηση χρονικά από την έναρξη του ψηλού βαρομετρικού έτσι και η απόσβεσή του έχει μια καθυστέρηση από την υποχώρησή του» επισήμανε ο κ. Καμπάνης, προσθέτοντας ότι κατά προσέγγιση, αύξηση στην ατμοσφαιρική πίεση κατά 1hPa οδηγεί σε μείωση της στάθμης της θάλασσας κατά 1cm, εφόσον αυτή επιδράσει για ικανό χρονικό διάστημα.

Σε ό,τι αφορά πάντως τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, σύμφωνα με τον κ. Καμπάνη, η συμβολή της αστρονομικής παλίρροιας είναι μόνο η πολύ μικρή ημερήσια διακύμανση «μιας και βρισκόμαστε αρκετά μακριά από την εαρινή ισημερία που αυτή παίρνει τα μέγιστά της».

Το φαινόμενο της υποχώρησης των υδάτων αποτυπώθηκε έντονο και στη περιοχή της Παχειάς Άμμου στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου.

Στη συγκεκριμένη, μάλιστα, περιοχή όπως τόνισε ο διευθυντής του Εργαστηρίου Παράκτιας και Θαλάσσιας Έρευνας του ΙΤΕ η υψομετρική υποχώρηση υπολογίστηκε γύρω στα 35 cm, κάτι που οριζόντια αποτυπώθηκε στη διεύρυνση της παραλίας μέχρι και 5 μέτρα τοπικά.

«Στην περιοχή γύρω από τη Παχειά Άμμο το CoastalCrete(μέσω των προγνώσεων του στη συγκεκριμένη περιοχή)κατέγραψε τη μεταβολή της στάθμης της θάλασσας, που κυμαίνεται στα 35 έως 55 cm κάτω από τη μέση στάθμη», ανέφερε ο κ. Καμπάνης που διευκρίνισε ότι το CoastalCrete αναβαθμίζεται στη τρέχουσα φάση σε ψηφιακό δίδυμο της θάλασσας γύρω από την Κρήτη, με την εγκατάσταση ρευματογράφων και κυματογράφων στην είσοδο του λιμανιού του Ηρακλείου, σε συνεργασία με τον ΟΛΗ.

«Η αναβάθμιση εντάσσεται στο έργο H2020 ILIAD, που δημιουργεί το πρώτο ψηφιακό δίδυμο της θάλασσας για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και το εργαστήριο συμμετέχει. Οι αισθητήρες που τοποθετούνται παρέχονται από το Πολυτεχνειο του Ταλίν στην Εσθονία. Η αξιοποίηση της πληροφορίας από τη συνεχή καταγραφή των κυμάτων και των ρευμάτων στην περιοχή του λιμανιού βελτιώνει πολύ την αξιοπιστία της ωκεανογραφικής πρόγνωσης στην περιοχή γύρω από την Κρήτη και δίνει επίσης τη δυνατότητα να αποκλιμακωθεί σε πολύ πιο λεπτό πλέγμα στην περιοχή γύρω και εντός του λιμανιού του Ηρακλείου. Αυτό είναι η βάση για την ανάπτυξη ψηφιακών προγνωστικών υπηρεσιών για τη ναυσιπλοΐα στη περιοχή, όπως πχ. διαδρομές με ελαχιστοποιημένο αποτύπωμα άνθρακα», κατέληξε ο κ. Καμπάνης.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Άκαρπες παραμένουν οι προσπάθειες εντοπισμού του “δράκου” της Ομονοίας

Μέχρι στιγμής οι αστυνομικοί που τον αναζητούν δεν έχουν καταφέρει να τον ταυτοποιήσουν. Ωστόσο έχουν καταφέρει να σκιαγραφήσουν ένα προφίλ για τον «δράκο» της Αθηνών, αφού...

Βούλα: Με σιδερένιο λοστό σκότωσε γάτα επειδή ήταν στην αυλή του 

Συνελήφθη 37χρονος αλλοδαπός που θανάτωσε αδέσποτο τετράποδο στην αυλή της οικίας του. Στον συλληφθέντα επιβλήθηκε το διοικητικό πρόστιμο των 30.000 ευρώ Συνελήφθη, μεσημβρινές ώρες της 20-7-2024, από αστυνομικούς...

Πατησίων: 36χρονος οδηγός παρέσυρε γυναίκα Παραολυμπιονίκη και την εγκατέλειψε

Συνελήφθη 36χρονος αλλοδαπός οδηγός Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, για επικίνδυνη οδήγηση, σωματική βλάβη, στέρηση άδειας οδήγησης και για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής...
Κορονοϊός: Η εξομολόγηση 26χρονης στην Κρήτη που έμαθε ότι νόσησε!

Αυλώνα: Τροχαίο με φορτηγά – Τρεις τραυματίες και διακοπή της κυκλοφορίας

Τρεις τραυματίες- από τους οποίους ο ένας σοβαρά– είναι ο απολογισμός τροχαίου ατυχήματος που σημειώθηκε νωρίτερα στον παράδρομο τη Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας, στο ύψος της εξόδου...

AirBnB: “Φρένο” από Σεπτέμβριο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Πρόσθετα φορολογικά μέτρα και πλαφόν διανυκτερεύσεων Στην επιβολή αυστηρότερων φορολογικών μέτρων σε συνδυασμό με πλαφόν στον αριθμό των ετήσιων διανυκτερεύσεων αλλά και στη χορήγηση, από...

Αθήνα: Intercity με εκατοντάδες επιβάτες, προσέκρουσε σε βράχια

Πρόσκρουση τρένου Intercity πάνω σε βράχια σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στο Πολυδένδρι, 45 χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα. προσέκρουσε σε βράχια Τρένο Intercity προσέκρουσε σε βράχια...

Παράδειγμα για την Ελλάδα: Το πρωτοποριακό σχέδιο της Αγγλίας για να ρίξει τις τιμές...

Αν υποθέσουμε ότι αύριο είχαμε εκλογές για νέα κυβέρνηση, το πρώτο πράγμα που θα ήθελαν να ακούσουν όλοι και που θα ήταν και ξεχωριστή...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κρήτη: Σεισμός 4,5 Ρίχτερ

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης (2/7) νότια της Κρήτης. Σύμφωνα με την...

Ομαδική Εικαστική Έκθεση: Όλες οι θάλασσες του κόσμου είναι ΕΛΛΑΔΑ

Όλες οι θάλασσες του κόσμου είναι ΕΛΛΑΔΑ Ομαδική Εικαστική Έκθεση Εγκαίνια: Δευτέρα, 1 Ιουλίου και ώρα...

Απελευθερωθείτε άνετα: 7 παραλίες γυμνιστών στην Αττική

Ήταν τη δεκαετία του '50, όταν οι πρώτοι γυμνιστές τουρίστες «έσκασαν» μύτη στην Ελλάδα, απολαμβάνοντας...

Κρήτη – Τραγωδία: Αγοράκι 6 ετών πνίγηκε στη θάλασσα

Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία στην Κρήτη μετά από την τραγωδία που σημειώθηκε το...