Σε περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι ζημιές τις οποίες προκάλεσε η πρωτοφανής κακοκαιρία που έπληξε την Κρήτη, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Λεονταράκη.
Οι νομοί Χανίων και Ρεθύμνου έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα, ακολουθεί το Ηράκλειο ενώ το Λασίθι είχε τις μικρότερες συνέπειες από την κακοκαιρία Συνεργεία της περιφέρειας και των δήμων έχουν ξεκινήσει εργασίες αποκατάστασης. Με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων θα τοποθετηθούν, για αρχή, δύο συναρμολογούμενες μεταλλικές γέφυρες ενώ αναμένονται και άλλες για την διασύνδεση των περιοχών που έχουν αποκοπεί.
«Οι ζημιές είναι τεράστιες» τονίζει στον Αθήνα 9.84 ο κ. Λεονταράκης, σε υποδομές στο επαρχιακό δίκτυο αγροτική οδοποιία δεν υπάρχει πλέον Μεγάλες είναι και οι καταστροφές στις καλλιέργειες αλλά και όσες δεν έχουν υποστεί ζημιές κινδυνεύουν με ασθένειες λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού που δέχτηκαν. Περιμένουμε τα 10 εκατ. ευρώ κατά τα λεγόμενα του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη για τις πρώτες ανάγκες αποκατάστασης. Τρία χρόνια είχε το νησί να δεχθεί βροχές. Τα φαινόμενα της λειψυδρίας και της ερημοποίησης ήταν προ των πυλών και τώρα περάσαμε στο άλλο άκρο. Υπηρξαν σημεία στα Χανιά που δέχτηκαν σε 24 ώρες 500 χιλιοστά νερού.
Για επιτακτική ανάγκη γρήγορων διαδικασιών, αποφυγή της γραφειοκρατίας και σύγχυσης αρμοδιοτήτων, καθώς τον Μάρτιο ξεκινά η τουριστική περίοδος στο νησί έκανε λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Λεονταράκης.
«Δήμοι όπως ο Πλατανιάς Χανίων, που σε μεγάλο ποσοστό έχει διαλυθεί σε θέματα υποδομών, από τον επόμενο μήνα θα αρχίσει να υποδέχεται κόσμο. Πρέπει να τρέξουμε χθες και κυρίως η πολιτεία να μη ξεχάσει τις δεσμεύσεις της όταν θα έχουν σβήσει τα φώτα της δημοσιότητας».