Πέμπτη, 20 Μαρτίου, 2025
8.6 C
Athens

Κυκλάδες: Η σεισμικότητα της περιοχής και η προϊστορία της

Από τα τέλη Ιανουαρίου 2025, η περιοχή των Κυκλάδων, ιδιαίτερα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, παρουσιάζει έντονη σεισμική δραστηριότητα. Σύμφωνα με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 8 Φεβρουαρίου 2025, καταγράφηκαν πάνω από 12.800 σεισμοί στη ζώνη αυτή.

Από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα, έχουν σημειωθεί 183 σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ και 1.100 σεισμοί άνω των 3 Ρίχτερ. Ειδικά, από τα μεσάνυχτα έως το μεσημέρι της 11ης Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν δέκα σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης και της Αμοργού.

Η ισχυρότερη δόνηση έως τώρα σημειώθηκε στις 22:16 της 10ης Φεβρουαρίου, με μέγεθος 5,3 Ρίχτερ.

Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν το φαινόμενο ως “σμηνοσειρά”, δηλαδή μια ακολουθία πολλών μικρών ή μεσαίων σεισμών χωρίς σαφή κύριο σεισμό. Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας διευκρινίζει ότι αυτή η δραστηριότητα δεν σχετίζεται με ηφαιστειακές διεργασίες, όπως το ηφαίστειο του Κολούμπου.

Οι αρχές και οι επιστήμονες βρίσκονται σε επιφυλακή, παρακολουθώντας στενά την εξέλιξη του φαινομένου. Συνεδριάζουν τακτικά για να αξιολογήσουν την κατάσταση και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των κατοίκων.

Παρά την έντονη σεισμική δραστηριότητα, δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές ή τραυματισμοί. Οι κάτοικοι των Κυκλάδων καλούνται να παραμένουν ψύχραιμοι, να ενημερώνονται από επίσημες πηγές και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων.

Αμοργός: Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στηρίζει τη μουσική παράδοση

Οι Κυκλάδες βρίσκονται σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στη ζώνη σύγκλισης της αφρικανικής και της ευρασιατικής λιθοσφαιρικής πλάκας. Η περιοχή έχει πλούσια σεισμική προϊστορία, με αρκετούς ισχυρούς σεισμούς που έχουν καταγραφεί από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Ιστορικοί Σεισμοί στις Κυκλάδες

  1. Σεισμός Σαντορίνης (1645 π.Χ.) – Οφείλεται στην έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας, μία από τις μεγαλύτερες ηφαιστειακές εκρήξεις στην ιστορία. Προκάλεσε τσουνάμι και επηρέασε τον μινωικό πολιτισμό.
  2. Σεισμός Αμοργού (9 Ιουλίου 1956) – Ο ισχυρότερος σεισμός του 20ού αιώνα στην Ελλάδα (7,5 Ρίχτερ). Προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές και τσουνάμι ύψους έως 30 μέτρων σε περιοχές της Αμοργού, της Αστυπάλαιας και της Ανάφης.
  3. Σεισμός Μυκόνου – Δήλου (1389) – Καταγράφηκε ως ιδιαίτερα καταστροφικός, με μεγάλες ζημιές στο αρχαιολογικό νησί της Δήλου.
  4. Σεισμός Σαντορίνης (1950) – Μεγέθους 7 Ρίχτερ, προκάλεσε καταρρεύσεις κτιρίων και ζημιές σε όλο το νησί.
  5. Σεισμός Νάξου (1954) – Κατέστρεψε πολλά κτίρια, κυρίως στην ενδοχώρα της Νάξου.

Σημαντικά Χαρακτηριστικά της Σεισμικότητας στις Κυκλάδες

  • Ηφαιστειακή δραστηριότητα: Το ηφαιστειακό τόξο του Νοτίου Αιγαίου (Σαντορίνη, Μήλος, Νίσυρος) είναι ιδιαίτερα ενεργό και σχετίζεται με σεισμικές δονήσεις.
  • Ρήγματα: Σημαντικά ρήγματα υπάρχουν στην Αμοργό, τη Σαντορίνη, τη Μύκονο και τη Νάξο, όπου οι σεισμοί είναι πιο συχνοί.
  • Σμηνοσειρές: Συχνά παρατηρούνται σειρές μικρών σεισμών, όπως συμβαίνει τώρα στις Κυκλάδες (2025), χωρίς απαραίτητα να καταλήγουν σε έναν μεγάλο κύριο σεισμό.

Η σεισμική ιστορία των Κυκλάδων δείχνει ότι η περιοχή έχει υποστεί καταστροφικούς σεισμούς στο παρελθόν και παραμένει σεισμογενής, κάτι που απαιτεί συνεχή επιστημονική παρακολούθηση και προετοιμασία για μελλοντικά φαινόμενα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σε αναστολή με απόφαση Φλωρίδη οι ιατροδικαστές στην υπόθεση Πισπιρίγκου

Την αναστολή των καθηκόντων των ιατροδικαστών που εμπλέκονται στην υπόθεση Πισπιρίγκου, αποφάσισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Η απόφαση αφορά τους τρεις κρατικούς ιατροδικαστές: Χριστίνα...

Καιρός: Έπεσε ακόμη και στους -10 η θερμοκρασία

Τσουχτερό ήταν το κρύο σε πολλές περιοχές της χώρας σήμερα, Τετάρτη, το πρωί, με τη θερμοκρασία να πέφτει ακόμη και κάτω από τους -10...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Τρίτη 19 Μαρτίου 2025 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν τα εξής ονόματα: Χρύσανθος, Χρυσανθίς, Χρυσάνθη, Δαρεία, Δάρα, Δάρω.

Διακοπή κυκλοφορίας στη λεωφόρο Πάρνηθας λόγω χιονόπτωσης

Σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθας από το ύψος του τελεφερίκ προχώρησε η Αστυνομία λόγω χιονόπτωσης.

Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για το 48ωρο κρύο: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και...

Αλλάζει ραγδαία από σήμερα ο καιρός, με το «μίνι καλοκαιράκι» των τελευταίων ημερών να δίνει τη θέση του σε… βαρυχειμωνιά. Μάλιστα, σήμερα Τρίτη (18/3)...

Ζωγράφου: Φοιτητής βρέθηκε κρεμασμένος σε δέντρο

Ένα πραγματικό θρίλερ εκτυλίχθηκε το πρωί της Τρίτης (18/3) στην Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου, όταν ένας φύλακας εντόπισε το άψυχο σώμα ενός φοιτητή, πιθανότατα ρωσικής...

Δίκη Πισπιρίγκου: Δις ισόβια η ποινή για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας

Με την επιβολή διπλής ποινής ισοβίων στη Ρούλα Πισπιρίγκου έκλεισε η δίκη για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας, όπου με ομόφωνη απόφαση...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κυκλάδες: Ανοίγουν τα σχολεία

Η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης του Σεισμικού Κίνδυνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης...

Η ιστορία πίσω από το κόκκινο κραγιόν: Από την Κλεοπάτρα, στην Κοκό Σανέλ και την Τέιλορ Σουίφτ

Σύμβολο απόλυτης θηλυκότητας αλλά και χειραφέτησης. Το κόκκινο κραγιόν είναι must have στο μακιγιάζ....

Σαντορίνη – Η ανακοίνωση των δύο επιτροπών: Συνδυασμός τεκτονικών αιτιών και μαγματισμού η σεισμική δραστηριότητα

Σε συνδυασμό τεκτονικών αιτιών και βαθύτερου μαγματισμού, οφείλεται, βάσει των διαθεσίμων στοιχείων, η σεισμική δραστηριότητα...

Σεισμοί στις Κυκλάδες: Ο Συνολάκης επιμένει ότι υπάρχει θέμα με το ηφαίστειο της Σαντορίνης

«Πρέπει να περιμένουμε για να γίνει αξιολόγηση του φαινομένου» στην περιοχή της Σαντορίνης υποστήριξε...