Κυπριακή ΑΟΖ: Σήμερα στην Λεμεσό το ερευνητικό της ExxonMobil

103
Κυπριακή ΑΟΖ: Ανεξέλεγκτη η Τουρκία, παρολίγον σύγκρουση με γεωτρύπανο της ΕΝΙ

Στην Κύπρο αναμένεται σήμερα το ένα απο τα δύο ερευνητικά σκάφη της ExxonMobil, που θα διενεργήσουν περιβαλλοντικές έρευνες στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ», το ερευνητικό σκάφος, που βρισκόταν το τελευταίο δίμηνο στο Λαύριο, θα φτάσει στο λιμάνι Λεμεσού και από εκεί αφού εφοδιαστεί με εξοπλισμό και προσωπικό που θα ασχοληθεί με το ερευνητικό κομμάτι των εργασιών, θα κατευθυνθεί στο ανατολικό μισό του τεμαχίου 10, όπου θα γίνουν οι έρευνες για το διάστημα των επόμενων τεσσάρων περίπου εβδομάδων.

Κανονικά συνεχίζονται οι ενεργειακοί σχεδιασμοί δηλώνει η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενδιαφέρον για το κυπριακό φυσικό αέριο και από την Shell. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόδρομος Προδρόμου, επανέλαβε ότι η Λευκωσία δεν πρόκειται να παρασυρθεί στο κλίμα έντασης που καλλιεργεί η ‘Αγκυρα. Τόνισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την ExxonMobil και το ερευνητικό πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά.

Διαβάστε επίσης:  Πούτιν σε Τσίπρα: «Μας ενώνουν μεγάλες προοπτικές - Ρωσικές εταιρείες θέλουν να βγουν στην ελληνική αγορά

Η γεώτρηση στο τεμάχιο 10 αναμένεται να αρχίσει τον Οκτώβριο. Σχετική NAVTEX της Κύπρου για τις περιβαλλοντικές έρευνες ισχύει μέχρι τις 20 Απριλίου.

Ρότα για τις κυπριακές θάλασσες αναμένεται να θέσει τις επόμενες ώρες και το δεύτερο ερευνητικό Med Surveyor.