Την ετοιμότητα της ΕΕ να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό εξέφρασε σε επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ενώ εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία του για την κατάσταση στα Βαρώσια και δηλώνοντας ότι η ΕΕ θεωρεί την κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για το status quo.
Στην επιστολή του επίσης επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ΕΕ για ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ και σημειώνει ότι η ΕΕ αναμένει το ίδιο από την Τουρκία.
Επί της ουσίας η Ε.Ε πήρε ξεκάθαρη θέση έναντι της επιχείρησης προώθησης λύσης δύο κρατών στο Κυπριακό, που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό η Τουρκία αλλά και ο νέος τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ. Οι ανησυχίες εντάθηκαν και μετά την πρόσφατη δήλωση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος υποστήριξε ότι παρά τις δεσμεύσεις που του επιβάλλουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας ο ίδιος είναι πρόθυμος να ακούσει όλες τις προτάσεις.
Στη Λευκωσία ο πρωθυπουργός
Στο μεταξύ, στη Λευκωσία θα μεταβεί το αμέσως προσεχές διάστημα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα συναντηθεί με τον κ Αναστασιάδη όπως συμφώνησαν κατά τη χθεσινή τηλεφωνική τους επικοινωνία, αντικείμενο της οποίας υπήρξε η προοπτική σύγκλησης μιας νέας Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Η άτυπη Πενταμερής προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαρτίου σε θέρετρο του Λονγκ Άϊλαντ στη Νέα Υόρκη.
Το Κυπριακό στις συνομιλίες Δένδια στο Λονδίνο
Η προοπτική της σύγκλησης μιας νέας Πενταμερούς Διάσκεψης θα είναι άλλωστε ένα από τα θέματα που θα συζητήσει και ο Νίκος Δένδιας με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντόμινικ Ράαμπ σήμερα, στο Λονδινο.
Η Βρετανία ως εγγυήτρια δύναμη στην Κυπριακή Δημοκρατία έχει λόγο στις επικείμενες συνομιλίες για το Κυπριακό.
Στα Κατεχόμενα ο Τσαβούσογλου
Τον Βρετανό ΥΠΕΞ αναμένεται να δει στις 4 Φεβρουαρίου και ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος από χθες πραγματοποιεί επίσκεψη στα Κατεχόμενα.
Σε δηλώσεις του πριν από την αναχώρησή του για την Κύπρο, ο Τσαβούσογλου, μιλώντας στο ΑΚΡ, επέμεινε στο κομματικό του ακροατήριο στις εμπρηστικές δηλώσεις, προχωρώντας και σε επίθεση στην ΕΕ.
Υποστήριξε ότι η Αγκυρα τάσσεται υπέρ της δίκαιης κατανομής στην Ανατολική Μεσόγειο και όταν η ΕΕ τάχθηκε υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου η Τουρκία κατέβηκε «στο πεδίο της μάχης και κάναμε τη σημαία μας να κυματίζει στην Ανατολική Μεσόγειο. Και τώρα όλοι έχουν μάθει πώς να συνεργάζονται με την Τουρκία». Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, η ΕΕ είχε επιλέξει τη γλώσσα των απειλών, την οποία η Αγκυρα απέρριψε, με αποτέλεσμα τον Δεκέμβριο να υπάρξουν θετικά μηνύματα από τις Βρυξέλλες. Τάχθηκε, τέλος, υπέρ του διαλόγου, λέγοντας ότι η διαπραγμάτευση δεν συνιστά συμβιβασμό.
Ο τούρκος ΥΠΕΞ φτάνοντας στα κατεχόμενα ξεκαθάρισε από τις πρώτες συναντήσεις του ότι για την Αγκυρα «δεν υπάρχει νόημα να διαπραγματευτούμε για μια ομοσπονδία». Αυτό που πρέπει σύμφωνα με τον ίδιο να γίνει σε μία άτυπη συνάντηση είναι «να δούμε πρώτα τι θα διαπραγματευτούμε» και να φανεί αν υπάρχει έδαφος για συνομιλίες.