Κυπριακό: …και οι Τούρκοι το χαβά τους!

44
Ελβετία, πρωθυπουργοί, Κραν Μοντάνα, Κυπριακό,

Σύμφωνα με πληροφορίες , οι προτάσεις του Τούρκου υπουργού  Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κινούνται γύρω από τις παλιές γνωστές του θέσεις και δεν ικανοποιούν την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Αν και οι Τούρκοι δέχονται με καθυστέρηση δύο ετών να ανοίξουν για πρώτη φορά εδώ στην Ελβετία θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας, εντούτοις, δε φαίνεται να προσφέρει κάτι νέο που να αλλάζει τα δεδομένα.

Η τουρκική πρόταση δεν μας ικανοποιεί καθόλου δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, αναχωρώντας αργά απόψε από τον χώρο όπου πραγματοποιείται η Διάσκεψη για την Κύπρο, στο Κρανς Μοντανά.

Συνεχίζονται αύριο οι συζητήσεις

Με το θέμα των εγγυήσεων και με την ίδια διάταξη, θα συνεχιστεί την Πέμπτη η συζήτηση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κρανς Μοντανά.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 11:00 ώρα Ελλάδας και θα ολοκληρωθεί δύο ώρες αργότερα. Ακολούθως από τις 13:00 έως και τις 15:00 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί για τα άλλα θέματα.

Διαβάστε επίσης:  Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Είμαστε παντοδύναμοι και θα γίνουμε ακόμη πιο δυνατοί (φωτό)

Από την πλευρά του, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπάρθ Άιντε, έκανε λόγο για μια καλή συζήτηση ξεκαθαρίζοντας ότι υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει.

Πρώτος δηλώσεις έκανε ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς ο οποίος τόνισε:

«Παλεύουμε συστηματικά να λύσουμε το κυπριακό πρόβλημα, παλεύουμε να ανοίξει ο δρόμος για συζήτηση των σημαντικών θεμάτων της ασφάλειας και των εγγυήσεων και να ανοίξει ο δρόμος να αλλάξει αυτό το παρωχημένο σύστημα εγγυήσεων» και πρόσθεσε: «Εμείς θεωρούμε ότι έχει γίνει ένα σπουδαίο βήμα, ότι όλοι παραδέχονται και αποδέχονται ότι το ζήτημα εγγυήσεων κι ασφάλειας της Κύπρου είναι θεμελιακό θέμα του Κυπριακού», πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την έξοδο του από το συνεδριακό κέντρο, αρκέστηκε να δηλώσει ότι ήταν μια επικοδομητική πρώτη μέρα.

Το πρωί της Τετάρτης είχαν προηγηθεί χωριστές συναντήσεις του Έσπεν Μπάρθ Άιντε με τις εγγυήτριες δυνάμεις τις οποίες ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ χαρακτήρισε διερευνητικές.