Κυπριακό: Νέα Γενεύη τον Ιούνιο ανακοίνωσε ο Γκουτέρες

44
Κυπριακό, Γκουτέρες, ΟΗΕ,

Τη συμφωνία για νέα συνάντηση για το Κυπριακό στην Γενεύη εντός Ιουνίου, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, μετά το δείπνο διάρκειας περίπου τεσσάρων ωρών, που είχε στην έδρα του Οργανισμού, στη Νέα Υόρκη, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Διαβάζοντας κοινή δήλωση ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε ότι η συνάντηση θα καθοριστεί ύστερα από συνεννόηση με τις εγγυήτριες δυνάμεις και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που συμμετέχει στη Διάσκεψη με καθεστώς παρατηρητή.

Στην κοινή δήλωση υπογραμμίζεται ότι, το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι ζωτικής σημασίας για τις δύο κοινότητες και ότι πρόοδος σε αυτό το θέμα είναι απαραίτητο στοιχείο για την κατάληξη σε συνολική συμφωνία και αποκατάσταση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, σε σχέση με τη μελλοντική τους ασφάλεια.

Διαβάστε επίσης:  Συνεδριάζει στις 11:00 το υπουργικό συμβούλιο με πλούσια ατζέντα

Ο Έσπεν Μπαρθ Άϊντε, προστίθεται στη δήλωση, θα έχει επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους για να ετοιμαστεί κοινό έγγραφο, που θα αποτελέσει οδηγό στις συζητήσεις για τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, στη βάση των αποτελεσμάτων της Διάσκεψης για την Κύπρο, στη Γενεύη και το Μον Πελερέν.

Παράλληλα, θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις σε όλα τα άλλα σημαντικά ζητήματα, αρχίζοντας από το εδαφικό, το περιουσιακό και τα θέματα της διακυβέρνησης και της κατανομής εξουσιών. Οι ηγέτες συμφώνησαν, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας, ότι όλες οι πτυχές του Κυπριακού θα τυγχάνουν αλληλοεξαρτώμενης διαπραγμάτευσης και ότι τίποτα δεν θα συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα, στη βάση της κοινής δήλωσης  του Φεβρουαρίου του 2014.