Πρόκειται για σχεδόν 9.500 ανθρώπους, οι οποίοι, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θεωρούνταν κατά τεκμήριο πρόσφυγες, πλέον όμως τα δεδομένα έχουν διαφοροποιηθεί.
Οι εξελίξεις στη Συρία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη που ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 12:00 την Παρασκευή (13/12).
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΚΥΣΕΑ υιοθέτησε την εισήγηση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που αφορά στο «πάγωμα» μέχρι νεωτέρας της επίδοσης αποφάσεων ασύλου σε Σύρους που βρίσκονται σε ελληνικές προσφυγικές δομές.
Πρόκειται για σχεδόν 9.500 ανθρώπους, οι οποίοι, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θεωρούνταν κατά τεκμήριο πρόσφυγες, πλέον όμως τα δεδομένα έχουν διαφοροποιηθεί. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος βρέθηκε χθες στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., όπου για πρώτη φορά συζητήθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα νέα δεδομένα, ενώ προ ημερών είχε σχετική συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα και αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι «είναι ένα θέμα το οποίο ακόμα επηρεάζεται από την κατάσταση στη Συρία, η οποία δεν είναι διαμορφωμένη, βρίσκεται σε δυναμική εξέλιξη. Οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν σε συνέργεια με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και βεβαίως με τη συνέργεια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».
Ειδικότερα στο επίκεντρο της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ βρέθηκε το μεταναστευτικό, με την Αθήνα ουσιαστικά να εξετάζει το τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με τα εκκρεμή αιτήματα ασύλου Σύρων πολιτών, αλλά και με τη γενικότερη διαχείριση του ζητήματος από εδώ και στο εξής.
Σχετικά με την υπόθεση των Σύρων προσφύγων, συνεδρίασαν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εσωτερικών της Ένωσης, παρουσία και του υπουργού Μετανάστευσης Νίκου Παναγιωτόπουλου, συμφωνώντας ουσιαστικά στην εκπόνηση ενός κοινού μηχανισμού εθελοντικών επιστροφών, αλλά και στην ανάγκη τήρησης των όρων του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης.