Κυβέρνηση: Δευτέρα η συνάντηση με τους αγρότες – Όσοι πιστοί προσέλθετε!

108
Λάρισα: Κινητοποιήσεις ξεκινούν οι αγρότες

Ασαφής παραμένει η εικόνα για το ποιοι θα ανταποκριθούν τελικώς αύριο στις 12 το μεσημέρι στην πρόσκληση του πρωθυπουργού στον αγροτικό κόσμο προς εκτόνωση της κρίσης.

Την ελπίδα ότι στην αυριανή συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα εκπροσωπηθεί η μέγιστη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου, εκφράζει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε δήλωσή της μετά την αποψινή κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η βελτιωμένη κυβερνητική πρόταση για το νέο ασφαλιστικό των αγροτών, προβλέπει ασφάλιση τριών ταχυτήτων με αντίστοιχη μείωση της σύνταξης για τις κατηγορίες που είναι χαμηλότερες του 20% . Αντίστοιχα και σε σχέση με τις καταβαλλόμενες εισφορές θα μειώνεται και η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ. Παράλληλα, εξετάζεται η παράταση του χρόνου προσαρμογής και πέραν του 2019, που προεβλεπόταν αρχικά.

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της διατήρησης ή μη της αυτοτελούς λειτουργίας του ΟΓΑ, με την κυβέρνηση να μελετά είτε την ανεξάρτητη λειτουργία του Οργανισμού για μεταβατικό διάστημα, είτε την ένταξή του – ως ξεχωριστού κλάδου – στον ενιαίο ασφαλιστικό φορέα.

Διαβάστε επίσης:  Από το μεσημέρι η συζήτηση κυβέρνησης- θεσμών

Οι εκπρόσωποι του μπλόκου των Τεμπών εκφράζουν τον προβληματισμό τους σχετικά με τη σύνθεση της ομάδας των αγροτών που θα παραστεί στη συνάντηση. Ταυτόχρονα, χωριστή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, την Τρίτη, ζητεί το μπλόκο της Νίκαιας με ομόφωνη απόφαση που ελήφθη στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε και στη βάση του πλαισίου συζήτησης των πέντε αιτημάτων που έχει θέσει, όπως κατάργηση της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ.

Σύμφωνα με δηλώσεις τους στο ΑΠΕ, στην αυριανή σύσκεψη θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, οι οποίοι στις πέντε το απόγευμα θα συναντηθούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στις έξι και μισή με την Φώφη Γεννηματά. Την Τρίτη θα έχουν συναντήσεις με τους επικεφαλής των ΑΝΕΛ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων.