Συνδικαλιστικές και άλλες ενώσεις οργάνωσαν χθες την πρώτη γενική απεργία στη χώρα εδώ και δύο δεκαετίες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα λιτότητας του προέδρου Μισέλ Τεμέρ. Σε όλα τα κρατίδια, διακόπηκαν συγκοινωνίες, ενώ ήταν κλειστά σχολεία, εργοστάσια, τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις.

Στην πρωτεύουσα Μπραζίλια οι αρχές έβαλαν προστατευτικά σε προσόψεις κυβερνητικών κτιρίων, φοβούμενες ταραχές, μιας και οι κινητοποιήσεις αναμένεται να συνεχιστούν και να κορυφωθούν την Πρωτομαγιά.
Συγκρούσεις αστυνομικών με διαδηλωτές έγιναν σε διάφορες πόλεις, ενώ η χρήση δακρυγόνων ήταν εκτεταμένη και η ατμόσφαιρα αποπνικτική από φλεγόμενα οδοφράγματα.

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν και εισόδους αεροδρομίων και σταθμών του μετρό. Η προηγούμενη γενική απεργία στη Βραζιλία είχε γίνει το 1996, ενάντια σε σχέδια ιδιωτικοποιήσεων και εργασιακών μεταρρυθμίσεων του τότε προέδρου Φερνάντο Ενρίκε Φονσέκα.
«Είναι σημαντικό να στείλουμε μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η χώρα παρακολουθεί τι κάνουν, αφαιρώντας εργατικά δικαιώματα», δήλωσε ο Μάρκο Κλεμέντε, επικεφαλής της ένωσης εργαζομένων σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, που αριθμεί 4.000 μέλη. Οι δηλώσεις του έγιναν έξω από το κτίριο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, EBC.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάρσιο ντε Φρέιτας, υποστήριξε ότι η απεργία θα ήταν «αδύναμη», αν δεν είχαν αποκλειστεί στρατηγικά, δημόσια μέσα μεταφορών γεγονός που εμπόδισε πολίτες που ίσως ήθελαν να πάνε στις δουλειές τους. Παράλληλα, είπε πως «δεν υπάρχει επιστροφή» για τις μεταρρυθμίσεις.

Οι προσπάθειες του Τεμέρ να επιβάλλει μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά, έχουν εξοργίσει τους Βραζιλιάνους, ιδιαίτερα όταν ο ίδιος και αρκετοί υπουργοί του κατηγορούνται για διαφθορά με όχημα την κρατική εταιρία πετρελαίων, Petrobras. Ο ίδιος, που έγινε πρόεδρος στη θέση της Ντίλμα Ρούσεφ αφού αποστάτησε από την κυβέρνησή της, εμφανίζεται αποφασισμένος να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις, ασχέτως πολιτικού κόστους, μιας και δεν τον ενδιαφέρει να επανεκλεγεί. Εκτός από πρόταση του Τεμέρ να επιβάλλει κατώτατο όριο συνταξιοδότησης, θα υποχρεώσει πολλούς εργαζόμενους να εργαστούν περισσότερα χρόνια, ενώ μέχρι τώρα, πολλοί συνταξιοδοτούνται με πλήρη δικαιώματα, μετά τα 50 τους χρόνια. Στις αρχές της εβδομάδας η κάτω βουλή του Κογκρέσου ενέκρινε νομοσχέδιο που αποδυναμώνει τους εργασιακούς νόμους, αίροντας περιορισμούς για συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες για να βγει η Βραζιλία από τη χειρότερη ύφεση στην ιστορία της, να μειώσει το τεράστιο έλλειμμα στον προϋπολογισμό της, να μειώσει την ανεργία και να εκσυγχρονίσει την οικονομία.

Όλα αυτά ακούγονται προκλητικά, όταν σχεδόν το ένα τρίτο της κυβέρνησης Τεμέρ και σημαντικοί σύμμαχοί της στο Κογκρέσο, είναι στόχοι ερευνών για σκάνδαλο διαφθοράς.(Βλέπε και https://www.newspepper.gr/mizes-gia-tin-elit-me-ochima-tin-petrobras-8-ypourgi-tis-kyvernisis-temer-ke-dekades-vouleftes-sti-lista-dikasti/). Σε δημοσκόπηση που διεξήχθη τον περασμένο μήνα, τα ποσοστά δημοφιλίας της κυβέρνησης Τεμέρ, έφταναν μόλις το 10%.