Κυβέρνηση: Τριήμερο “τσεκ απ” για τον κορωνοϊό

28
Κυβέρνηση: Τριήμερο

Ένα σημαντικό τριήμερο, στην διάρκεια του οποίου θα έχουμε την επανεκκίνηση -σε ορισμένες περιπτώσεις νωρίτερα απ’ ότι ήταν προγραμματισμένο- αρκετών κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, ξεκινά από σήμερα, με το βλέμμα της κυβέρνησης να είναι στραμμένο πρώτα απ’ όλα στις παραλίες.

Το βασικό “στοίχημα” μέσα στο σαββατοκύριακο σχετίζεται με τα… “μπάνια του λαού” και την προσδοκία να γίνουν χωρίς εικόνες συνωστισμού, καθώς η απόφαση να ανοίξουν, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, νωρίτερα οι οργανωμένες παραλίες ελήφθη ακριβώς για να αυξηθούν τα τετραγωνικά μέτρα στα οποία θα μπορούν να απλωθούν όσοι πάνε για μπάνιο.

Η εικόνα του σαββατοκύριακου στις παραλίες εκλαμβάνεται από την κυβέρνηση και ως ένα τεστ εφαρμογής στην πράξη των μέτρων ατομικής προστασίας και υγιεινής που θα ισχύσουν καθ’ όλη την διάρκεια της φετινής τουριστικής περιόδου.

Μία εικόνα λειτουργίας των παραλιών με κανόνες και με τήρηση αποστάσεων εκτιμάται ότι θα ενισχύσει και εκτός συνόρων το μήνυμα που ήδη έχει σταλεί μέσα από την επιτυχή υγειονομική διαχείριση της πρώτης φάσης της πανδημίας, ότι η Ελλάδα αποτελεί ασφαλή τουριστικό προορισμό.

Η επανεκκίνηση του τουρισμού, με προοπτική να μπορεί η χώρα να υποδεχθεί από 1η Ιουλίου και όσο το δυνατόν περισσότερους ξένους τουρίστες, συνιστά κεντρικό στόχο στην επόμενη φάση του σχεδίου μετάβασης.

Τα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας θα επαναλειτουργήσουν πάντως την 1η Ιουνίου, ενώ αναμένεται να επισπευσθεί και το άνοιγμα των εποχικών καταλυμάτων που θα γίνει στο πρώτο δεκαπενθήμερο και όχι στα τέλη Ιουνίου.

Απελευθέρωση στις μετακινήσεις

Σταθμό σε αυτό το τριήμερο αποτελεί όμως και η απελευθέρωση από την προσεχή Δευτέρα, των μετακινήσεων στην ηπειρωτική Ελλάδα και το πρώτο βήμα για μετακινήσεις προς τα νησιά που γίνεται από και προς Κρήτη και στις 25 Μαΐου θα επεκταθεί, εάν όλα κυλήσουν ομαλά, σε όλα τα νησιά.

Διαβάστε επίσης:  Οικουμενικό Πατριαρχείο: «Πράσινο φως» για λαβίδα μιας χρήσης στη Θεία Κοινωνία

Από χθες έχουν αρχίσει να αποσαφηνίζονται και οι κανόνες σε σχέση με τις μετακινήσεις, αρχής γενομένης από τις ακτοπλοϊκές.

Ακόμη μεγαλύτερη σημασία προσδίδει σε αυτό το τριήμερο η επιτάχυνση κατά δύο εβδομάδες της επανέναρξης λειτουργίας και των εμπορικών κέντρων που όπως ανακοινώθηκε αργά χθες το απόγευμα, θα ανοίξουν την Δευτέρα, 18 Μαΐου.

Αναμένεται μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα να ληφθεί η οριστική απόφαση για την επαναλειτουργία της εστίασης που είναι προγραμματισμένη για 1η Ιουνίου αλλά έχουν υπάρξει συζητήσεις και σενάρια για άνοιγμα μια εβδομάδα νωρίτερα εάν το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα που αξιολογούνται σε καθημερινή βάση από τους ειδικούς.

Την σημασία αυτού του τριημέρου ενισχύουν τέλος τόσο το γεγονός ότι από την Κυριακή ξεκινούν και οι λειτουργίες στις Εκκλησίες παρουσία πιστών με συγκεκριμένους κανόνες σε ότι αφορά τις αποστάσεις και τον αριθμό των πιστών σε κάθε ναό, καθώς και το ότι από Δευτέρα επιστρέφει στα θρανία η πλειοψηφία των μαθητών, καθώς ξαναρχίζουν τα μαθήματα στην Α’ και στην Β’ Λυκείου και στο Γυμνάσιο.

Η εκπαίδευση αποτελεί μάλιστα και ένα από τα πεδία πολιτικής αντιπαράθεσης καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση διαφωνεί με την επαναλειτουργία των άλλων τάξεων πλην της Γ’ Λυκείου.
Κριτική ασκείται όμως από τον ΣΥΡΙΖΑ και για την απόφαση να ανοίξουν νωρίτερα τα εμπορικά κέντρα την ώρα που, όπως τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, “παραμένουν κλειστά και στο έλεός τους τα μικρά καταστήματα εστίασης με εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους”.