Κυβερνητικές πηγές: Ισχυρή στήριξη ΕΕ στο ζήτημα των 2 στρατιωτικών – Ιστορική απόφαση για το Αιγαίο

19
Η αντίδραση της Κομισιόν για το δημοψήφισμα

Μετά από την τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού και την ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, η ΕΕ παίρνει σαφή θέση στήριξης τόσο της Ελλάδας και της Κύπρου απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα, όσο και στο αίτημα για άμεση απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών.

Και συγκεκριμένα:

Για πρώτη φόρα σε σύμφωα με το Real.gr κείμενο συμπερασμάτων καταγράφεται ιστορική αναφορά σε έντονη καταδίκη των παράνομων ενεργειών (illegal activities) της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο. Αποτυπώθηκε επίσης η πλήρης αλληλεγγύη σε Κύπρο και Ελλάδα.

Καταπέλτης οι «28» για την Τουρκία: Να σταματήσει άμεσα την κράτηση Ευρωπαίων πολιτών και τις προκλήσεις στην Κύπρο

Και υπήρξε σαφής διατύπωση στο κείμενο των συμπερασμάτων για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Ο Πούτιν θα θέσει στον Ερντογάν το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας

Υπήρξε επίσης δέσμευση Γιούνκερ- Τουσκ ότι θα θέσουν το ζήτημα των δύο στρατιωτικών στον Ερντογάν, στη σύνοδο της Βάρνας ασκώντας πίεση για επίλυση του ζητήματος.

Διαβάστε επίσης:  Μητσοτάκης: Θα αναζητηθούν ευθύνες για όσα έγιναν στο Σύνταγμα

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε να μην αναβληθεί η συνάντηση της Βάρνας αλλά να ζητηθούν από Γιούνκερ-Τουσκ ξεκάθαρες εγγυήσεις από την πλευρά της Τουρκίας για το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας αλλά και την διευθέτηση του ζητήματος των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία.

Επικίνδυνα τουρκικά παιχνίδια με τους Έλληνες στρατιωτικούς – Διαψεύδει η κυβέρνηση τις «πληροφορίες» για το κινητό τους (ΒΙΝΤΕΟ)

Για τη συζήτηση σχετικά με την επίθεση στο Σάλσμπερι

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επίθεση στο Σάλσμπερι και εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τη Μεγάλη Βρετανία και στην ανάγκη άμεσης διαλεύκανσης της υπόθεσης. Τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη ψύχραιμης αντιμετώπισης του ζητήματος που έχει προκύψει και πρέπει να κρατάμε διαρκώς ανοιχτό το παράθυρο διαλόγου με τη Ρωσία.

Αναφέρθηκε επίσης στη συνομιλία του με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν ο οποίος του μετέφερε τα όσα συζήτησε και με τον Πρόεδρο Τραμπ στον τομέα του έλεγχου των εξοπλισμών.