Στην εικόνα που παρουσιάζει το πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας, στη δυναμική αλλά και στις απώλειες που καταγράφουν τα κόμματα, στο αν παρατηρείται αίτημα αλλαγής από την πλευρά των πολιτών αλλά και σε τι βαθμό οι χειρισμοί της κυβέρνησης σε μια σειρά ζητημάτων -με αποκορύφωμα την τραγωδία των Τεμπών- έχουν επιφέρει μια νέα πολιτική συνθήκη, αναφέρθηκε ο Πολιτικός Επιστήμονας και Αναλυτής, Λευτέρης Κουσούλης, συνομιλώντας με τον Δημήτρη Τζιβελέκη στην εκπομπή “Ο επισκέπτης της Έβδομης μέρας”στον Αθήνα 9,84.
Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο έκανε λόγο για ένα «πολιτικό περιβάλλον με χαρακτηριστικά πολιτικής παθολογίας» η οποία συνδέεται με την αδυναμία να επιτευχθεί αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές καθώς και για μια συνολικότερη απαξίωση του πολιτικού συστήματος, με κύρια χαρακτηριστικά την εντυπωσιακή αποχή των πολιτών από την εκλογική διαδικασία.
Υπογράμμισε ότι «ο κατακερματισμός της αντιπολίτευσης καθορίζει τη σημερινή πολιτική συνθήκη καθυστέρησης και αδράνειας της χώρας» και ανέλυσε τις επιδόσεις των κομμάτων σε συνδυασμό με την κρίση εμπιστοσύνης και τη δυσπιστία που -όπως τόνισε- έχει διαποτίσει το εκλογικό σώμα .
«Ανισορροπία στο πολιτικό σύστημα της χώρας»
«Το σημερινό πολιτικό περιβάλλον έχει χαρακτηριστικά πολιτικής παθολογίας. Παρατηρείται μια ανισορροπία στο πολιτικό σύστημα. Από τη μια πλευρά, υπάρχει ένα ισχυρό κόμμα, η ΝΔ, η οποία αντέχει στη διαδρομή, κινούμενη στη ζώνη των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών. Από την άλλη, βλέπουμε έναν ακραίο κατακερματισμό στην αντιπολίτευση που αντανακλά την ευρύτερη κρίση εμπιστοσύνης και τη δυσπιστία του εκλογικού σώματος. Εάν ανοίξει ένας δρόμος…θεραπείας αυτής της ανισορροπίας, αυτό θα συμβεί στις επόμενες εκλογές».
«Προχωρημένη και βαθιά ήττας της πολιτικής»
«Εκφυλισμός της πολιτικής είναι η αδυναμία να ανταποκριθεί στις ανάγκες. Υπάρχει μια ατμόσφαιρα ανομίας, πολιτικής και κοινωνικής καθυστέρησης στη χώρα και δεν φαίνεται βελτίωση. Βρισκόμαστε σε μια φάση προχωρημένης και βαθιάς ήττας της πολιτικής. Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του λαού δεν έχουν το ψυχικό σθένος και την πολιτική δυνατότητα ή τη βούληση να κάνουν ένα βήμα αλλαγής και να τροφοδοτήσουν την αποτελεσματικότητα της πολιτικής ώστε να περιοριστεί η ήττα της».
«Αυτοσκοπός για τη ΝΔ η εξουσία»
«Στην περίπτωση της ΝΔ, έχουμε ένα μοντέλο εξουσίας το οποίο προτάσσει τα πολιτικά συμφέροντα του εαυτού του, δηλαδή, η εξουσία είναι αυτοσκοπός. Προκρίνει την πολιτική της ασφάλεια και ως εκ τούτου, καταλήγει να είναι ένα διαχειριστικό κυβερνητικό σχήμα το οποίο έχει μια αμυντική στάση απέναντι στους θεσμούς. Αν προσθέσουμε τη συγκλονιστική αποχή και το χαμηλό ποσοστό του κυβερνώντος σχήματος, έχουμε το πρώτο κύμα αποδοκιμασίας».