Λαγκάρντ: Εδώ και τώρα συζήτηση για το χρέος – Άκαρπες οι διαπραγματεύσεις για προληπτικά μέτρα

40
Λαγκάρντ: “Η Ελλάδα θα παραμείνει υπό επιτήρηση ακόμη κι όταν βγει, από τα μνημόνια”

Επιστολή απέστειλε η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του ΔΝΤ, στους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, με την οποία τους ζητά ν’ ανοίξει εδώ και τώρα συζήτηση για το ελληνικό χρέος μιας και οι διαβουλεύσεις σχετικά με τα προληπτικά μέτρα παραμένουν άκαρπες.

Η Κριστίν Λαγκάρντ στην επιστολή της, σύμφωνα με πληροφορίες, λέει πως λόγω του ότι έχουν κολλήσει οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τα προληπτικά μέτρα, θα πρέπει να γίνει άμεσα συζήτηση για ανακούφιση του ελληνικού χρέους γιατί σε διαφορετική περίπτωση το ΔΝΤ μπορεί να μην συμμετέχει στο πρόγραμμα.

«Πιστεύουμε ότι συγκεκριμένά μέτρα, αναδιάρθρωση χρέους και χρηματοδότηση πρέπει τώρα να συζητηθούν ταυτόχρονα. Για να στηρίξουμε την Ελλάδα με ένα νέο πρόγραμμα είναι ουσιώδες η χρηματοδότηση και η ανακούφιση χρέους της Ελλάδας από τους ευρωπαίους εταίρους να στηριχθούν σε δημοσιονομικούς στόχους που είναι ρεαλιστικοί γιατί στηρίζονται σε αξιόπιστα μέτρα για να επιτευχθούν», γράφει η Λαγκάρντ στην επιστολή της.

Διαβάστε επίσης:  Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων

Η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018 που έχει συμφωνηθεί δεν είναι ρεαλιστικός και πρέπει να μειωθεί άμεσα. Μόνο σε περίπτωση που δεν συμπεριληφθούν οι πληρωμές για το χρέος, βγαίνει πρωτογενές πλεόνασμα, συμπληρώνει η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Μια διευκρίνιση απαιτείται για να ξεκαθαριστούν αβάσιμες κατηγορίες ότι το ΔΝΤ είναι άκαμπτο, ζητώντας αχρείαστα νέα δημοσιονομικά μέτρα και –ως αποτέλεσμα- προκαλώντας καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις και την καταβολή επειγόντως απαιτούμενων κεφαλαίων