Λαγκάρντ: Θα συνεργαστούμε με την Ελλάδα

34
Λαγκάρντ: Θα συνεργαστούμε με την Ελλάδα

Η ελληνική κυβέρνηση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνεργαστούν για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων αλλά και για να διασφαλίσουν ελάφρυνση του χρέους από την πλευρά των Ευρωπαίων, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, λίγο μετά τη συντάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός.

Η κ. Λαγκάρντ τόνισε πως τόσο η αναδιάρθρωση του χρέους όσο και οι μεταρρυθμίσεις είναι «απαραίτητα» στοιχεία ώστε η Ελλάδα να βγει με επιτυχία από το καθεστώς επίσημης δανειοδότησης εντός του έτους και να επανέλθει σε βιώσιμη ανάπτυξη, ουσιαστικά καλώντας τους εταίρους να δρομολογήσουν λύσεις μέσα στους επόμενους μήνες.

Η διευθύντρια του Ταμείου συνεχάρη επίσης τον πρωθυπουργό για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί έως τώρα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Το ΔΝΤ είναι υπέρμαχος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους καθώς θεωρεί πως δεν είναι βιώσιμο σε βάθος χρόνου, ειδικά μετά το 2030. Έχει ζητήσει από τους ευρωπαίους εταίρους τουλάχιστον να συγκεκριμενοποιήσουν μέτρα μεσοπρόθεσμης ελάφρυνσης και να δεσμευτούν για μελλοντική εφαρμογή τους.

Διαβάστε επίσης:  Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πότε θα ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος

Στο Eurogroup της Δευτέρας οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ανέθεσαν στην ομάδα εργασίας Euro-working Group να μελετήσει μηχανισμό που θα συνδέει το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των δανείων στήριξης με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ο έλληνας ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε πως ο εν λόγω μηχανισμός, εάν εφαρμοστεί, θα συμπληρώνει ένα ευρύτερο πλέγμα μέτρων για το χρέος.

Οι εταίροι πάντως, παρά τις παραινέσεις του ΔΝΤ, έχουν διαμηνύσει πως θα εγκρίνουν μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μετά τη λήξη του Μνημονίου και μόνον εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.