Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
19.4 C
Athens

Le Soir: Η Εύα Καϊλή ομολόγησε ότι ζήτησε από τον πατέρα της να κρύψει τη βαλίτσα με τα 750.000 ευρώ

Για «μερική» ομολογία της Εύας Καϊλή που παραμένει στη φυλακή για την υπόθεση του λεγόμενου Qatar Gate, κάνει λόγο η εφημερίδα Le Soir, που σε σημερινό της δημοσίευμα αναφέρει πως η Ελληνίδα ευρωβουλευτής παραδέχθηκε ότι ζήτησε από τον πατέρα της να κρύψει χρήματα που υπήρχαν στο σπίτι της.

Οι προβολείς του ενδιαφέροντος σχετικά με το σκάνδαλο Qatar Gate είναι στραμμένοι τόσο στην αναμενόμενη την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου απόφαση του προδικαστικού συμβουλίου των Βρυξελλών για την Ελληνίδα Ευρωβουλευτή Εύα Καιλή, όσο και στην επικείμενη έκδοση στο Βέλγιο της συλληφθείσας συζύγου του πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντζέρι , Μαρία Ντολόρες Κολεόνι .

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της βελγικής εφημερίδας Le Soir η Εύα Καϊλή παραδέχτηκε ότι ζήτησε να κρύψει τα χρήματα ο πατέρας της. Ο Αλέξανδρος Καϊλής υπενθυμίζουμε ότι συνελήφθη την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, την ίδια ημέρα που η βελγική αστυνομία εξαπέλυσε την επιχείρηση κατά της διαφθοράς, ενώ έβγαινε από το ξενοδοχείο Sofitel στις Βρυξέλλες, με μια βαλίτσα που περιείχε 600.000 ευρώ σε μετρητά ενώ μετά από έφοδο στο σπίτι της κας Καϊλή βρέθηκαν ακόμη 150.000 ευρώ.

«Η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, παραδέχθηκε ότι έδωσε στον πατέρα της οδηγίες να κρύψει ένα μεγάλο μέρος των μετρητών που είχε στο σπίτι της», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα επικαλούμενη τα όσα αναφέρει ο ανακριτής στο ένταλμα σύλληψης.  Συγκεκριμένα, αναφέρεται στο ρεπορτάζ της Le Soir ότι ο ο πατέρας της Καϊλή, που ήταν στη βελγική πρωτεύουσα για λίγες μέρες, έλαβε οδηγίες  από την κόρη του να κρύψει τις πολυάριθμες δεσμίδες χαρτονομισμάτων, που είχαν στην κατοχή τους.

«Η κατηγορούμενη παραδέχεται ότι έδωσε εντολή στον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα», έγραψε ο εισαγγελέας Διαφθοράς, Μισέλ Κλέζ, που ηγείται των ερευνών, στο ένταλμα σύλληψης, που εκδόθηκε κατά της Καϊλή στις 9 Δεκεμβρίου, γράφει η Le Soir και προσθέτει Η κα Καιλή δηλώνει ότι γνώριζε στο παρελθόν τη δραστηριότητα του συζύγου της με τον κ. Παντζσέρι [τον φερόμενο εγκέφαλο της οργάνωσης – και ότι βαλίτσες με χαρτονομίσματα περνούσαν από το διαμέρισμά της».

Όπως αναφέρει η βελγική Le Soir, η Εύα Καϊλή πανικοβλήθηκε όταν η αστυνομία συνέλαβε τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζόρτζι κατά την έξοδό του από το διαμέρισμά τους στην Rue Wiertz. Εκτός από τον πατέρα της, υπεύθυνο για την ταχεία απόκρυψη μέρους των κλοπιμαίων, η βελγική δικαιοσύνη σημειώνει ότι η Καϊλή «προσπάθησε να προειδοποιήσει τον Παντζέρι καθώς και δύο ευρωβουλευτές, που αναφέρονται στην παρούσα έρευνα», αναφέρεται στο ένταλμα σύλληψής της, χωρίς να διευκρινίζονται τα ονόματα αυτών των ευρωβουλευτών.

Μάλιστα όταν ο συνήγορος της κας Καϊλή Αντρέ Ριζόπουλος ρωτήθηκε από την βελγική εφημερίδα να σχολιάσει την αποκάλυψη δήλωσε “σκανδαλισμένος” από την διαρροή των εγγράφων «Προσωπικά με σκανδαλίζει το γεγονός ότι είχατε πρόσβαση σε αυτά τα έγγραφα», σχολίασε στη Βελγική εφημερίδα ο ελληνικής καταγωγής Βέλγος συνήγορος της Καϊλή, Αντρέ Ριζόπουλος. «Δηλαδή είμαι ο μόνος που ακολουθώ τους κανόνες;» διερωτήθηκε, σχολιάζοντας ότι το να γίνεται λόγος για «μερική ομολογία» από μέρους της πελάτισσάς του συνιστά «μεροληπτική ερμηνεία που απασχολεί μόνο» τη σύνταξη της εφημερίδας.

Όπως προκύπτει από τηλεφωνικές υποκλοπές ο Παντζέρι έδωσε στον Φραντσέσκο Τζόρτζι οδηγίες και για τη σύντροφό του, Καϊλή. Ο Παντζέρι, που συνελήφθη στο διαμέρισμά του στις Βρυξέλλες με περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά, κατά την ανάκρισή του αναγκάστηκε να αναγνωρίσει εν μέρει τη συμμετοχή του στην υπόθεση Qatargate, που συγκλόνισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«[Ο Παντζέρι] καταγγέλλει τον Βέλγο, επίσης Σοσιαλδημοκράτη, ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπελά ως παραλήπτη «δώρων» που έρχονται από το Κατάρ», γράφει ο ανακριτής για τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή. Ο Παντζέρι «προέβη εν μέρει σε ομολογία των γεγονότων» της διαφθοράς και των παρεμβάσεων προς όφελος του Κατάρ και του Μαρόκου.

Ερωτηθείς σχετικά για τις αιτιάσεις Παντζέρι ο δικηγόρος του Βέλγου ευρωβουλευτή επιμένει ότι «ο κ. Ταραμπέλα δεν έλαβε δώρο από κανέναν». «Και δεν επηρεάστηκε να πάρει τις αποφάσεις του και να υιοθετήσει τις θέσεις του», λέει ο Μαξίμ Τελέρ – θέση που δεν έχει αλλάξει αφότου ο ανακριτής διέταξε την έρευνα στο σπίτι του Ταραμπελά στις 10 Δεκεμβρίου.

Knack: Η Καϊλή πανικοβλήθηκε όταν συνέλαβαν τον σύζυγό της 

To Knack κάνει λόγο και για την επιχείρηση της αστυνομίας που έλαβε χώρα στις 9 Δεκεμβρίου. Στο εν λόγω απόσπασμα με τίτλο «Πανικός» επισημαίνεται ότι «η αστυνομία σταμάτησε τον Φραντσέσκο Τζόρτζι λίγο αφότου έφυγε από το διαμέρισμά τους στην ευρωπαϊκή συνοικία την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου. Τότε, η Καϊλή πανικοβλήθηκε. Η πρώην παρουσιάστρια όχι μόνο επικοινώνησε με τον πατέρα της αλλά, σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης, προσπάθησε επίσης να προειδοποιήσει τον κ. Παντσέρι, καθώς και «δύο βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που κατονομάζονται σε αυτήν την έρευνα». Τα ονόματά τους δεν αναφέρονται».

Το Knack σημειώνει ότι ο Βέλγος δικηγόρος της Εύας Καϊλή έστειλε email το βράδυ της Δευτέρας στο οποίο έγραφε: «Προσωπικά είμαι εξοργισμένος που είχατε πρόσβαση σε αυτά τα έγγραφα. Είμαι ο μόνος που σέβομαι τους κανόνες;» Το να γράφεις για «μερικές ομολογίες» είναι, σύμφωνα με τον δικηγόρο, μια «μεροληπτική ερμηνεία».

Στο άρθρο, επίσης, αναφέρεται ότι «κατηγόρησε (ο Παντζέρι) τον ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα ως αποδέκτη “δώρων” από το Κατάρ», έγραψε ο ανακριτής στο ένταλμα σύλληψης του Παντζέρι συμπληρώνοντας ότι ο τελευταίος «ομολογεί εν μέρει τα γεγονότα» της διαφθοράς και των παρεμβάσεων υπέρ του Κατάρ και του Μαρόκου.

Η Europol στις έρευνες 

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα των βελγικών ΜΜΕ Le Soir και Knack, η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία Europol επεσήμανε χθες Δευτέρα ότι “υποστηρίζει τη βελγική έρευνα» σχετικά με το Qatargate και την έρευνα διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Εuropol προσφέρει ανθρώπινη και ειδική τεχνική υποστήριξη στις έρευνες καθώς σημαντικός αριθμός ηλεκτρονικών και τηλεφωνικών συσκευών κατασχέθηκε από ανακριτές κατά τη διάρκεια είκοσι ερευνών στην Ευρώπη.

Η βελγική Ομοσπονδιακή Εισαγγελία είχε ήδη επιβεβαιώσει την υποστήριξη της Eurojust – του Οργανισμού της ΕΕ για τη Συνεργασία στον Τομέα της Ποινικής Δικαιοσύνης – στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν αναφορικά με το Qatargate στην Ιταλία.

Ενώ η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης με τρεις πρωταγωνιστές να είναι ήδη προφυλακισμένοι – μεταξύ αυτών ο σύζυγος της κας Καιλή, στις 22 Δεκεμβρίου αναμένεται το δικαστικό συμβούλιο να αποφανθεί για την παράταση ή μη της κράτησης της Εύας Καϊλή.

Iταλικό δικαστήριο αποφάσισε τη Δευτέρα ότι η σύζυγος του πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Πανζέρι μπορεί να εκδοθεί στο Βέλγιο για κατηγορίες στο φερόμενο σκάνδαλο διαφθοράς στο Κατάρ που συγκλόνισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρει το Politico. Η Μαρία Ντολόρες Κολεόνι συνελήφθη στην Ιταλία νωρίτερα αυτό το μήνα, μαζί με την κόρη της, Σίλβια Παντζέρι, κατηγορούμενη για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και εγκληματική οργάνωση. Το think tank του συζύγου της, Καταπολέμηση της ατιμωρησίας, είναι μεταξύ των ομάδων στο επίκεντρο του λεγόμενου σκανδάλου Qatargate και συνελήφθη στο Βέλγιο, κατηγορούμενος για “παρέμβαση πολιτικά με μέλη που εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς όφελος του Κατάρ και του Μαρόκου.”Politico:

Ο Δ. Αβραμόπουλος έλαβε 60.000 ευρώ σε ένα χρόνο από την ΜΚΟ του Παντζέρι 

Από την υπό έρευνα για σκάνδαλο δωροδοκίας ΜΚΟ «Καταπολέμηση της ατιμωρησίας» που ιδρύθηκε από τον κατηγορούμενο πρώην Ιταλό ευρωβουλευτή Παντζέρι ο πρώην Επίτροπος της Ελλάδας Δημήτρης Αβραμόπουλος έλαβε σύμφωνα με δήλωση του ίδιου 60.000 ευρώ γράφει το Politico. Ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε χθες ότι του καταβλήθηκαν 60.000 ευρώ μεταξύ Φεβρουαρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2022 από τη μη κυβερνητική οργάνωση που βρίσκεται στην καρδιά του σκανδάλου διαφθοράς στις Βρυξέλλες. “Η συμμετοχή μου στην ΜΚΟ ήταν από την αρχή εντελώς χωρίς εκτελεστικές ή διαχειριστικές ευθύνες”, ανέφερε ο πρώην Επίτροπος σε δήλωσή του στο ελληνικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΠΕ, απαντώντας σε δημοσιεύματα στη La Stampa και στο El Mundo . Η ΜΚΟ «Καταπολέμηση της ατιμωρησίας» ιδρύθηκε από τον πρώην Ιταλό ευρωβουλευτή Παντζέρι, ο οποίος συνελήφθη και κατηγορείται για διαφθορά σε μια υπόθεση που  εξετάζει κατά πόσον το Κατάρ και το Μαρόκο εξαγόραζαν την επιρροή τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μητσοτάκης: Η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην λάβει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης...

«Στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα μας απασχολήσουν πρωτίστως ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και θέματα τα οποία αφορούν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαικής οικονομίας» ανέφερε ο...
Ρωμανός: Όποτε και να ξεκινούσε το έργο για τον περίπατο θα υπήρχε γκρίνια

Ρωμανός: Υποκρισία από κ. Κασσελάκη

Για υποκρισία κάνει λόγο ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός σχολιάζοντας την ανάρτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη. Σύμφωνα με τον κ. Ρωμανό,...

Σειρά συναντήσεων Κασσελάκη στις ΗΠΑ – Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά στο επίκεντρο των συζητήσεων

Στο State Department και στις επαφές του με αμερικανούς αξιωματούχους και βουλευτές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, έθεσε στο επίκεντρο των συζητήσεων το Κυπριακό και την πορεία των...

Υπόθεση Μπελέρη: Δικαιούται έφεση εντός 15 ημερών – Αν δεν μειωθεί η ποινή θα...

Εκδόθηκε και επισήμως η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου της Αλβανίας κατά της διαφθοράς (SPAK) για την υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη και του συνεργάτη του...

Μητσοτάκης: Ανακοίνωσε το ειδικό Ταμείο Απανθρακοποίησης για τα ελληνικά νησιά – Έως 2 δισ....

Στο 9ο «Our Ocean Conference» μίλησε το απόγευμα της Τρίτης (16/04) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οπότε και ανακοίνωσε την εκκίνηση του ειδικού «Ταμείου Απανθρακοποίησης»...

Αλέξης Τσίπρας: Δεν οικοδομείται ειρήνη με αφηρημένες δεσμεύσεις ούτε με μονόπλευρες και κακές «λύσεις»

Παρέμβαση έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την έκθεση Μπακογιάννη «Περί ένταξης Κοσσόβου στον Οργανισμό». Ο πρώην πρωθυπουργός μεταξύ...

Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος θα λάβει μέρος σήμερα και αύριο στην έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η οποία πραγματοποιείται...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κρήτη: Άρπαξαν 10.000 ευρώ από τον εργοδότη τους και του έστειλαν SMS… γράφοντας ”Bye-bye”

Μια κλοπή που σίγουρα δεν περίμενε, κατήγγειλε ένας 44χρονος στην Κρήτη. Σύμφωνα με όσα ανάφερε,...

Market Pass – Ανατροπή: Ποιοι δεν θα πάρουν χρήματα ούτε τη Δευτέρα

Πληρωμές ύψους 277 εκατ. ευρώ για 2,61 εκατ. πολίτες που δικαιούνται το Market Pass έχουν...

Εύα Καϊλή: Χωρίς “βραχιολάκι” με απόφαση Βέλγου δικαστή

Ο Βέλγος δικαστής κατά της διαφθοράς που ήταν υπεύθυνος για τον λεγόμενο φάκελο του...

Εύα Καϊλή: Βγήκε με “βραχιολιάκι” από τη φυλακή έπειτα από 4 μήνες κράτησης

Σε κατ’ οίκον περιορισμό θα βρίσκεται πλέον η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Εύα Καϊλή,...