Κυριακή, 15 Ιουνίου, 2025
24.9 C
Athens

Λειψυδρία SOS: Στην 19η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα ως προς τον κίνδυνο ανεπάρκειας νερού

Στην 19η θέση παγκοσμίως ως προς τον κίνδυνο εμφάνισης λειψυδρίας βρίσκεται η χώρα μας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής κυρίως, η οποία έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην πλευρά της προσφοράς (μείωση βροχοπτώσεων) όσο και σε εκείνη της ζήτησης (αύξηση της κατανάλωσης για άρδευση και γενικές χρήσεις).

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα του World Resources Institute

(https://www.wri.org/data/aqueduct-40-country-rankings) αλλά και από έκθεση της Deloitte για τη διαχείριση των υδάτων που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης. Η έκθεση, την οποία αποκαλύπτει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπογραμμίζει το μέγεθος του κινδύνου που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Ένας κίνδυνος, ο οποίος εντείνεται ασφαλώς, αν συνυπολογισθούν οι απώλειες από τα δίκτυα που πολλαπλασιάζουν το πρόβλημα.

Σύμφωνα με την έκθεση της Deloitte, αναλυτικά η Ελλάδα:

1. Καταγράφει υπερδιπλασιασμό (+139%) των απολήψεων νερού για ύδρευση την περίοδο 2001-2022, εξαιτίας, μεταξύ άλλων λόγων, και της αυξημένης τουριστικής κίνησης.

Ο υπερδιπλασιασμός των απολήψεων νερού για ύδρευση οφείλεται αφενός στο συνδυασμό της αύξησης της τουριστικής κίνησης και της ανόδου τής κατά κεφαλήν κατανάλωσης αλλά και αφετέρου στις μεγάλες -της τάξης του 50%- απώλειες από τα δίκτυα διανομής. Το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο σε περιοχές με αυξημένες τουριστικές ροές (όπως λόγου χάριν οι Κυκλάδες) όπου η κατανάλωση αυξάνεται ενώ η διαθεσιμότητα του πόρου είναι πολύ περιορισμένη. Πρόσθετο πρόβλημα δημιουργεί το γεγονός ότι η ζήτηση στους τουριστικούς προορισμούς κορυφώνεται κατά τους θερινούς μήνες, οπότε ανακύπτουν ήδη σε αρκετά νησιά θέματα επάρκειας ενώ καταπονούνται παράλληλα οι υποδομές.

2. Δαπανά τον μεγαλύτερο όγκο νερού ανά εκτάριο αρδευόμενης γης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με τις συγκρίσιμες από άποψη κλιματολογικών στοιχείων μεσογειακές χώρες της ΕΕ. Παρά τη σημαντική μείωση στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις τα προηγούμενα χρόνια, οι απολήψεις υδάτων για άρδευση δεν έχουν μειωθεί σημαντικά, για τους εξής λόγους: αύξηση της θερμοκρασίας, μεγαλύτερες ανάγκες σε νερό ανά καλλιέργεια, μεγάλες απώλειες των δικτύων -τα περισσότερα από τα οποία είναι άνω των 20 ετών- και καλλιέργεια ποικιλιών με μεγαλύτερες ανάγκες σε νερό.

Περαιτέρω, σημειώνεται στην έκθεση, οι πολιτικές στήριξης του αγροτικού τομέα μπορεί να οδηγήσουν τα επόμενα χρόνια σε αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων, άρα και της κατανάλωσης νερού.

3. Αντιμετωπίζει μείωση διαθεσιμότητας των επιφανειακών πόρων και αύξηση της χρήσης γεωτρήσεων με αποτέλεσμα την υφαλμύριση των υδάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

(https://www.statistics.gr/el/statistics/-/publication/SOP07/-) κατά την περίοδο 2000-2022 η άντληση υπόγειων υδάτων αυξήθηκε κατά 80%, από 3.453 εκατ. κυβικά μέτρα ετησίως σε 6.221. Αντίθετα, η χρήση επιφανειακών υδάτων μειώθηκε κατά 40% (3.852 εκατ. κ.μ. το 2022 έναντι 6.471 εκατ. κ.μ. το 2000). Η σημαντική αύξηση στην άντληση υπόγειων υδάτων, πιέζει τα αποθέματα στον υδροφόρο ορίζοντα και οδηγεί σε υφαλμύριση των υδάτων.

Ενδεικτικό είναι, επίσης, ότι παρά τις αυξημένες βροχοπτώσεις των τελευταίων μηνών τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Τα φράγματα της ΔΕΗ χρησιμοποιούνται τόσο για την παραγωγή ενέργειας όσο και για άρδευση/ύδρευση. Έτσι, η μείωση των αποθεμάτων εγκυμονεί κινδύνους όχι μόνο για την επάρκεια νερού αλλά και για το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζει την αντίθεσή της για την τοποθέτηση πυλών αυτόματης απολύμανσης Covid-19 στα δικαστήρια

Μύκονος: Δις ισόβια και 20 χρόνια κάθειρξη σε 50χρονο εργολάβο που βίαζε κατ’εξακολούθηση τις...

Με μια απόφαση-καταπέλτη, η Δικαιοσύνη έστειλε σαφές μήνυμα μηδενικής ανοχής απέναντι στα ειδεχθή εγκλήματα κατά ανηλίκων. Σύμφωνα με το cyclades24.gr ένας 50χρονος εργολάβος από τη...

Συνελήφθη ο 34χρονος για την επίθεση στον υπάλληλο καθαριότητας

Συνελήφθη μετά από σχετικό ένταλμα που εκδόθηκε εις βάρος του ο 34χρονος αλβανικής υπηκοότητας που έχει ταυτοποιηθεί ως ένας από του δράστες της επίθεσης...

Καιρός: Έως τους 34 βαθμούς η θερμοκρασία

Γενικά αίθριος θα είναι σήμερα ο καιρός με λίγες νεφώσεις και τοπικές βροχές στα δυτικά ηπειρωτικά, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τις μεσημβρινές...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Σάββατο 14 Ιουνίου 2025, σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν το όνομα: Ελισσαίος, Ελισσώ, Ελισώ και Νήφων.

Άραχθος: Εγκεφαλικά νεκρά τα δύο παιδιά – Οι γονείς του ενός δωρίζουν τα όργανά...

Εγκεφαλικά νεκρά τα δύο παιδιά που έπεσαν στον Άραχθο ποταμό το μεσημέρι της Τετάρτης. Σε τραγωδία εξελίχθηκε η παράσυρση στον Άραχθο των δύο παιδιών, ηλικίας...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2025, σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν το όνομα: Τριφύλλιος, Τριφύλιος και Νεφέλη.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 13 Ιουνίου 323 π.Χ. πέθανε ο Μέγας Αλέξανδρος

Ο Αλέξανδρος Γ’ o Μακεδών, μετέπειτα Μεγάλος Αλέξανδρος, ο μεγάλος στρατηλάτης της αρχαιότητας, πέθανε τον Ιούνιο του 323 πΧ στη Βαβυλώνα, σε ηλικία τριάντα δύο ετών.   Γιος...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 13 Ιουνίου την επίσπευση της εκβιομηχάνισης της Ελλάδας συνιστά ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1966...Την επίσπευση της εκβιομηχάνισης της Ελλάδας, ώστε να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό της...

Η Κομισιόν προειδοποιεί: Ακριβό το ρεύμα στην Ελλάδα – Ένα στα δυο νοικοκυριά με ληξιπρόθεσμα

Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρέθηκε η Ελλάδα για το υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας,...

Η Ελλάδα σε διαρκή μετάβαση

Στη χώρα μας, το πολιτικό σκηνικό βρίσκεται σε διαρκή μετάβαση. Η κυβέρνηση της Νέας...

Τη Δευτέρα στην Αίγυπτο τεχνική αντιπροσωπεία για τη Μονή Σινά

Επειδή γράφονται διάφορα για την εκπροσώπηση στο Σινά, όπως έχουμε πει θα κατέβει αρχικά...