Για μια παρατεταμένη δύσκολη περίοδο και για ακραία φαινόμενα που ενδέχεται να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν οι Αρχές εντός του Αυγούστου, τα οποία θα ακολουθήσουν την καταστροφή των δασικών εκτάσεων από τις πυρκαγιές που μαίνονται σε μεγάλος μέρος της χώρας, προειδοποίησε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), κ. Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στον Αθήνα 9.84.
Ειδικότερα, ο κ. Λέκκας, κρούωντας τον «κώδωνα του κινδύνου», ανέφερε ότι αμέσως μετά τη λήξη των πυρκαγιών θα προκύψει τεράστιο ζήτημα, γεγονότα που θα υποβοηθηθούν και από τα μελτέμια που είναι προ των πυλών, τονίζοντας πως απαιτείται ετοιμότητα προκειμένου να μην οδηγηθούμε στη δεύτερη πράξη αυτής της καταστροφής που είναι οι πλημμύρες, κάνοντας παράλληλα λόγο για μια διαδικασία επιχειρησιακών δράσεων οι οποίες θα διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
«Επί της ουσίας έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση κι εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας. Θα υπάρξουν ραγδαίες βροχοπτώσεις που μπορεί να δημιουργήσουν πλημμυρικά φαινόμενα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να επανεκτιμήσουμε την κατάσταση και να επαναπρογραμματιστούμε σε όλα τα επίπεδα γιατί θεωρώ ότι όλα αυτά θα αποτελέσουν μια μονιμότητα από εδώ και πέρα».
Κληθείς να σχολιάσει εάν υπήρξε σωστή επιχειρησιακή αντιμετώπιση των πυρκαγιών των τελευταίων ημερών, είπε: «Το εάν δράσαμε σωστά είναι ένα θέμα το οποίο σηκώνει πολλή συζήτηση. Έξω από το ”χορό” πολλά λέγονται. Όταν καλείσαι να σβήσεις μια φωτιά κάτω από αντίξοες συνθήκες είναι ένα κορυφαίο και πολύ δύσκολο εγχείρημα, γιατί δεν πρόκειται για συνθήκες του ”καναπέ” από τον οποίο συνήθως κάνουμε κριτική αλλά για πραγματικές.
Είδα πυροσβέστες που ήταν εξαντλημένοι μετά από τριάντα ώρες συνεχούς προσπάθειας μέσα σε τεράστιες θερμοκρασίες. Δεν είναι εύκολο να πλησιάσεις τη φωτιά. Τα θερμικά φορτία που αναπτύσσονται είναι πάρα πολύ μεγάλα επομένως έχουμε να κάνουμε με μια πολύ δύσκολη επιχειρησιακή κατάσταση και αυτού του είδους οι επιχειρήσεις απαιτούν πολύ μεγάλη προσοχή. Πρέπει να είναι συντεταγμένες και αποτελεσματικές».
Εκτίμησε ότι «ίσως για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε σε τόσο μεγάλη κλίμακα η εκκένωση των οικισμών και εξασφαλίστηκε η σωματική ακεραιότητα των κατοίκων, μετά από συνδυασμένη δράση της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού αλλά και των Δήμων και των Περιφερειών».
Σχετικά με τη φωτιά στην περιοχή της Βαρυμπόπης, ο κ. Λέκκας υπογράμμισε: «Η συγκεκριμένη φωτιά εκδηλώθηκε σε μια μικτή ζώνη, ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να υπάρξει από άποψη επιχειρησιακής παρέμβασης και καταστροφικότητας. Επίσης, όταν υπάρχει άπνοια έχουμε και μεγάλα θερμικά φορτία που αναπτύσσονται στην περιοχή ενώ και η καύσιμη ύλη αναπτύσσεται σε πολλά επίπεδα Υπό αυτές τις συνθήκες, η κατάσβεση μέσα σε αυτές τις περιοχές καθίσταται δύσκολη».
Και κατέληξε: «Η κατάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη. Μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών θα γίνει η σχετική έρευνα καθώς και η αποτίμηση της κατάστασης. Θα δούμε τί πήγε καλά, τι όχι και τι θα μπορούσε να εξελιχθεί καλύτερα ώστε να το βελτιώσουμε».