Λέρο: Εκτεταμένα επεισόδια στο hot spot

41
Λάρισα: Αιματηρό επεισόδιο μεταξύ προσφύγων σε καταυλισμό

Ένταση επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στη Λέρο, με επεισόδια στο hot spot, αλλά και καταγγελίες για βία κατά προσφύγων, μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αλλά και αλληλέγγυων πολιτών.

Όλα ξεκίνησαν το απόγευμα της Πέμπτης, 7 Ιουλίου, όταν ανήλικοι πρόσφυγες που βρίσκονταν στο χώρο του hot spot, μη αντέχοντας τις συνθήκες κράτησής τους και επηρεασμένοι και από την απόπειρα αυτοκτονίας, προ ημερών, ενός 16χρονου Αφγανού, εξεγέρθηκαν εναντίον των αστυνομικών.

Νέα επεισόδια σημειώθηκαν το Σάββατο στο νησί, τα οποία ακολούθησε ένταση μεταξύ προσφύγων και κατοίκων. Το πρωί του Σαββάτου, περίπου 200 άτομα που βρίσκονται στο hot spot των Λεπίδων, πραγματοποίησαν μαζική έξοδο και άρχισαν να κατευθύνονται προς το Λακκί.
Πρόσφυγες και μετανάστες υποστήριζαν ότι φοβούνται ακόμα και για τη ζωή τους, διότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι εντάσεις μεταξύ εθνοτήτων στο hot spot.

Σημειώνεται ότι από τα επεισόδια των προηγούμενων ημερών στο χώρο του hot spot έχουν καταστραφεί τα μηχανήματα και ο απαραίτητος εξοπλισμός για την καταγραφή προσφύγων και μεταναστών, με αποτέλεσμα να μην προχωρούν οι διαδικασίες, αλλά να υπάρχει μόνο δυνατότητα φιλοξενίας.

Το Σάββατο, η δημοτική αρχή συνέστησε στους υπευθύνους των ΜΚΟ και της Ύπατης Αρμοστείας, να εξηγήσουν στους πρόσφυγες που είχαν φύγει από το hot spot, ότι δεν υπάρχουν άλλες δομές στο νησί για τη φιλοξενία τους, και ότι πρέπει να επιστρέψουν εκεί, ωστόσο οι πρόσφυγες ήταν ανένδοτοι στο ενδεχόμενο επιστροφής, με αποτέλεσμα ο δήμαρχος να ζητήσει τη συνδρομή της αστυνομίας προκειμένου να επιληφθεί του θέματος και να υπάρξει λύση. Μετά από ώρα κατέφθασαν στο σημείο δυνάμεις των ΜΑΤ, με τον αστυνομικό διευθυντή να κατευθύνεται προς τους συγκεντρωμένους προκειμένου να τους εξηγήσει την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί.

Διαβάστε επίσης:  Οικογενειακό επεισόδιο στην Βέροια: 16χρονη κόρη μαχαίρωσε τον πατέρα της!

Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα των συγκεντρωμένων επιτέθηκε στον αστυνομικό διευθυντή, γεγονός που οδήγησε σε γενικευμένη ένταση, με τα ΜΑΤ να κάνουν χρήση ακόμα και χημικών. Στο πλαίσιο αυτό «αγανακτισμένοι κάτοικοι» του νησιού προπηλάκισαν μέλη αλληλέγγυων πολιτών, ΜΚΟ καθώς και μέλη της αποστολής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Τα μέλη του Δικτύου Αλληλεγγύης Λέρους κάνουν λόγο για ξεκάθαρη επίθεση προς τους πρόσφυγες, τα μέλη των ΜΚΟ και της Ύπατης Αρμοστείας έκαναν λόγο, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για περιστατικό «φασιστικής βίας από ακροδεξιούς».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι Γεζίντι φοβούνται και δε θέλουν να γυρίσουν στο hot spot, ενώ διεκδικούν να φύγουν από το νησί, κάτι όμως που δε φαίνεται να υλοποιείται άμεσα. Την ίδια ώρα, αποχωρούν εθελοντικές οργανώσεις και ΜΚΟ, ενώ ενδέχεται να αποχωρήσει και το κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Την ίδια ώρα υπάρχει διάχυτο κλίμα φόβου και έχουν συλληφθεί 29 ασυνόδευτοι ανήλικοι, ορισμένοι εκ των οποίων δε βρίσκονταν καν στο hot spot κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.