Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024
26.7 C
Athens

Λιακουνάκος – Μαρινόπουλοι αγωνιούν για τις εταιρείες τους

Την ύστατη μάχη για να σωθεί η Euromedica που παραμένει επί μακρόν σε δεινή οικονομική κατάσταση, αντιμετωπίζοντας μεγάλα προβλήματα ρευστότητας, δίνει ο επικεφαλής και βασικός μέτοχος του ομίλου, Θωμάς Λιακουνάκος. Ήδη υπόδικος και ελεύθερος με περιοριστικούς όρους (βραχιολάκι) από τον Κορυδαλλό.

Εν μέσω των σοβαρών προσωπικών περιπετειών που οδήγησαν στην προφυλάκιση για την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και εν συνεχεία την υπό όρους αποφυλάκιση του, ο επιχειρηματίας καλείται να συνδράμει στην προσπάθεια που καταβάλλεται να αποφευχθεί ένα μεγάλο “λουκέτο” στην αγορά των υπηρεσιών Υγείας που θα στείλει πάνω από 2.500 εργαζομένους, όσους απασχολεί σήμερα ο όμιλος, στο ταμείο ανεργίας και σε αναστολή εργασιών ένα δίκτυο 82 διαγνωστικών κέντρων και κλινικών σε Ελλάδα και Αλβανία.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά απαιτητικό εγχείρημα, λόγω της διαρκώς συρρίκνωσης των δαπανών στον κλάδο, ως αποτέλεσμα της επταετούς ύφεσης που έχει εξαφανίσει το 25% του ΑΕΠ, αλλά κυρίως των τεράστιων οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις οι οποίες διαρκώς “κουρεύονται” και μονίμως η πληρωμή τους μετατίθεται. Είναι χαρακτηριστικό πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς την εταιρεία ξεπερνούν τα 20 εκατ.ευρώ, χωρίς ουδείς να μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει πότε θα καταβληθούν.

Τον τελευταίο χρόνο η Euromedica βρίσκεται σε συζητήσεις για τη λειτουργική και κεφαλαιακή αναδιάρθρωση της εταιρείας, διαδικασία που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Προ ενός έτους, η εταιρεία υπέγραψε με το με το σύνολο των πιστωτριών τραπεζών ένα standstill agreement και στη συνέχεια ανατέθηκε σε διεθνείς ελεγκτικούς οίκους, η εκπόνηση, από κοινού με τη διοίκηση της Euromedica, ενός πενταετούς business plan.

Το επιχειρηματικό αυτό σχέδιο ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και στη συνέχεια ξεκίνησαν οι συζητήσεις για τη λειτουργική και κεφαλαιακή αναδιάρθρωση της εταιρείας, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Στο επίκεντρο του σχεδίου βρίσκεται η απαιτούμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, δεδομένου ότι η Euromedica εμφανίζει αρνητικά ίδια κεφάλαια 212 εκατ., αρνητικό κεφάλαιο κίνησης 433 εκατ. ευρώ, ληξιπρόθεσμες οφειλές 249,6 εκατ. και καθαρό δανεισμό 380 εκατ. ευρώ. Κύκλοι της εταιρείας αναφέρουν πως υπάρχει εκδηλωμένο ενδιαφέρον για την κεφαλαιακή αναδιάρθρωση της εταιρίας από επενδυτές, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, κάνοντας λόγο για επενδυτικά κεφάλαια από ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία, Αζερμπαϊτζάν αλλά και Κίνα.

Ταυτόχρονα, οι πιστώτριες τράπεζες έχουν καταθέσει προτάσεις που περιλαμβάνουν μερική κεφαλαιοποίηση των δανείων της Euromedica, κάτι που μεταφράζεται σε απώλεια του μετοχικού ελέγχου από τον Θωμά Λιακουνάκο (κατέχει σήμερα άμεσα το 61,72% της εισηγμένης) και ανάληψη του μάνατζμεντ. Ουσιαστικά, να εφαρμόσουν ένα πλάνο ανάλογο με αυτό που ακολουθήθηκε με τις εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών, στις οποίες μετά από κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων, αναχρηματοδότηση και λειτουργική – χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση, οι εταιρείες πέρασαν στον έλεγχο των τραπεζών.

Η συνάντηση με τις τράπεζες

Στην χθεσινή, καθοριστική, συνάντηση μεταξύ της διοίκησης της Euromedica και των τραπεζών υπήρξε, πάντως, διάθεση συναίνεσης και από τις δύο πλευρές, χωρίς όμως να καταγράφεται και πλήρης σύμπτωση απόψεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες εμφανίστηκαν διατεθειμένες να στηρίξουν, όχι όμως δίνοντας λευκή επιταγή και σίγουρα όχι επί μακρόν, το πλάνο λειτουργικής αναδιάρθρωσης της Euromedica. Πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν θα μπει «φρέσκο χρήμα στην εταιρεία. Σε κάθε περίπτωση, η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε αναμένεται να είναι η πρώτη από αρκετές άλλες που θα ακολουθήσουν.

Από την πλευρά της η διοίκηση του ομίλου υποστήριξε ότι τα στελέχη και οι εργαζόμενοι της εταιρίας υλοποιούν το πλάνο λειτουργικής αναδιάρθρωσης, αναβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες, μειώνουν το κόστος λειτουργίας και βελτιώνουν τους δείκτες της εταιρείας.

Όπως ανέφεραν, ήδη τα αποτελέσματα είναι χειροπιαστά και τα αποτελέσματα του α΄εξαμήνου 2016 που πρόκειται να δημοσιευτούν, θα καταδείξουν σημαντική ποιοτική αλλαγή, καταγράφοντας λειτουργική κερδοφορία, τόσο της μητρικής εταιρίας, όσο και του ομίλου.

Παράλληλα, ανέφεραν πως το ευρύ πανελλήνιο δίκτυο υπηρεσιών υγείας της Euromedica, που αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα μέσα στην τρέχουσα δύσκολη συγκυρία, είναι το μόνο που συνεχίζει να επεκτείνεται, υλοποιώντας αναπτυξιακά σχέδια νέων κλινικών και κέντρων αποκατάσταση (Αθήνα, Κέρκυρα, Καβάλα), που μόλις ολοκληρωθούν θα προσθέσουν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.

Κατέληξαν, δε, λέγοντας πως η εταιρεία θα υλοποιήσει το συμφωνημένο πλάνο της λειτουργικής και κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης, που θα εξασφαλίσει την ομαλή εξέλιξη και ανάπτυξη του ομίλου, προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Παρατείνεται το θρίλερ στην υπόθεση Μαρινόπουλου

Τη χρυσή τομή, ώστε να αποφευχθεί ο ξαφνικός θάνατος του Μαρινόπουλου συνεχίζουν να αναζητούν οι πιστώτριες τράπεζες και ο Μάκης Σκλαβενίτης. Το διακύβευμα είναι τεράστιο, καθώς οι επιπτώσεις από ενδεχόμενο ναυάγιο των συζητήσεων θα είναι καταστροφικές για το σύνολο της οικονομίας.

Υπολογίζεται ότι περίπου 12.500 εργαζόμενοι της εταιρείας θα μείνουν στον δρόμο, ενώ πάνω από 2.000 προμηθευτές θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας.

Με τα εμπλεκόμενα μέρη να τηρούν σιγήν ιχθύος, τα μηνύματα που έρχονται από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων παραμένουν θολά, καθώς μετά τη σχετική πρόοδο που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, όπως διέρρεαν πηγές κοντά στις διοικήσεις των εταιρειών τις τελευταίες ώρες παρατηρείται μια στασιμότητα, η οποία εντείνει την αβεβαιότητα για την κατάληξη της υπόθεσης.

Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν πως στο επίκεντρο εξακολουθεί να βρίσκεται το ύψος του «κουρέματος» των προμηθευτών, αλλά και η νέα χρηματοδότηση που θα λάβει η εταιρεία από τις τράπεζες. Το πρώτο παραμένει ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τα εμπλεκόμενα μέρη, με δεδομένο ότι αρκετοί προμηθευτές δηλώνουν αρνητικοί σε μια οριζόντια απομείωση των απαιτήσεών τους, και ζητούν να υπάρξει κλιμακωτή και δίκαιη αντιμετώπιση της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά.

Αυτό αφορά κυρίως τους μικρότερους προμηθευτές, οι οποίοι δεν έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα και τα ίδια κεφάλαια, όπως οι πολυεθνικές και οι μεγάλοι όμιλοι τροφίμων, για να διαχειριστούν τη ζημιά που θα προκύψει στο ενδεχόμενο κατάρρευσης του Μαρινόπουλου. Ήδη, οι βιομήχανοι της βορείου Ελλάδας σε επιστολή προς τον υπουργό Οικονομίας ζητούν ειδικές διευκολύνσεις στην καταβολή του ΦΠΑ για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν μεγάλα ανοίγματα στην αλυσίδα.

Νέα κεφάλαια

Αντίθετες σε ένα γενναίο κούρεμα φέρονται να είναι και οι τράπεζες, οι οποίες φοβούνται πως μπορεί να αποδειχθεί «μπούμεραγνκ». Και αυτό γιατί υπάρχει ο κίνδυνος πολλοί προμηθευτές που αποτελούν πελάτες τους να μην μπορούν στη συνέχεια να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.

Απόσταση φαίνεται να υπάρχει και στο ζήτημα της χρηματοδότησης που θα εισρεύσει στην εταιρεία, μετά τη συμφωνία με τον υπόψηφιο επενδυτή, προκειμένου να επιστρέψει σε ομαλές συνθήκες λειτουργίας και να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη τροφοδοσία των καταστημάτων της.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται, ο Σκλαβενίτης φέρεται να ζητά κεφάλαια ύψους 15 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση, ώστε να μπορέσει να καταστήσει και πάλι λειτουργική την αλυσίδα.

Είναι προφανές πως τα πάντα κινούνται στην κόψη του ξυραφιού, και τίποτα ακόμη δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Και αυτό γιατί δεν είναι βέβαιο πως ο Σκλαβενίτης θα αναλάβει τελικά να σώσει την ιστορική αλυσίδα από την απόλυτη καταστροφή, καθώς ακόμη και αν λάβει υψηλές διασφαλίσεις, το εγχείρημα εξυγίανσης είναι εξαιρετικά δύσκολο. Ο χρόνος πάντως μετρά αντίστροφα, καθώς όσο δεν βγαίνει «λευκός καπνός», τόσο θα μειώνονται οι πιθανότητες ανάκαμψης του Μαρινόπουλου, ανεξάρτητα από τη λύση που δοθεί.

Ακίνητα

Στο μεταξύ, διαβεβαιώσεις προς τους εκμισθωτές των ακινήτων που στεγάζονται τα καταστήματα του Μαρινόπουλου πως θα προχωρήσει σε σταδιακή αποπληρωμή των οφειλών, δίχως να μεσολαβήσει κάποια διαγραφή των οφειλόμενων μισθωμάτων έδωσαν στελέχη της εταιρείας που συναντήθηκαν με το προεδρείο της ΠΟΜΙΔΑ, ενώ τόνισαν ότι στόχος της αλυσίδας είναι να διατηρήσει το πανελλήνιο δίκτυό της, μόνη ή σε συνεργασία με άλλους στρατηγικούς εταίρους.

Από την πλευρά της ΠΟΜΙΔΑ επισημάνθηκε ότι για πολλές οικογένειες τα μισθώματα των καταστημάτων αυτών αποτελούν τον μοναδικό οικονομικό πόρο τους, γι’ αυτό όπως και οι εκμισθωτές αντιμετωπίζουν με κατανόηση και υπομονή τη σημερινή κατάσταση, έτσι και η εταιρεία, σε κάθε κίνηση και συμφωνία που αφορά τις οικονομικές υποχρεώσεις της, θα πρέπει να λάβει ειδική μέριμνα για την καταβολή των οφειλομένων μισθωμάτων προς τους εκμισθωτές των καταστημάτων της. Την αγωνία τους για τις εξελίξεις εξέφρασαν και οι εργαζόμενοι του Μαρινόπουλου, οι οποίοι χθες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Kικίλιας για πυρκαγιά στην Κερατέα: Οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας κέρδισαν άλλη μια σκληρή μάχη

Τα εύσημα στο Πυροσβεστικό Σώμα έδωσε με ανάρτησή του λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας,...

Κοινωνικός τουρισμός: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες – Μέχρι πότε μπορούν να κατατεθούν ενστάσεις

Αναρτήθηκαν σήμερα, Σάββατο 22 Ιουνίου, οι προσωρινοί πίνακες Δικαιούχων, Ωφελουμένων και Αποκλειομένων του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού 2024-2025 της ΔΥΠΑ . Οι δικαιούχοι μπορούν να δουν εάν...

Αποκλειστικό: κλείδωσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας τη θέση του Επιτρόπου στην Ε.Ε.!

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να προτείνει η χώρα μας τον Απόστολο Τζιτζικώστα για τη θέση του Έλληνα Επιτρόπου για τα επόμενα πέντε χρόνια....

Ισχυρή κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων στη μάχη των πυρκαγιών

Πολύ μεγάλη κινητοποίηση έχουν πραγματοποιήσει οι Ένοπλες Δυνάμεις για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, οργανώνοντας τομείς δράσεις σε τρεις διαφορετικούς χρόνους. Και σε αυτή την αντιπυρική...

Καλύτερη εικόνα στα επικίνδυνα μέτωπα – Παραμένει δύσκολη η φωτιά που πέρασε από την...

Πολύ βελτιωμένη είναι η εικόνα στις επικίνδυνες πυρκαγιές που εξαπλώθηκαν ταχύτατα, με ανέμους που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασαν τα 120 χιλιόμετρα την ώρα και...
Κανονικά από την Κυριακή τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια Κέρκυρας- Ηγουμενίτσας και Παξών

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Έλεγχοι τιμών από το υπουργείο Ναυτιλίας

Σαρωτικούς ελέγχους, στο πλαίσιο παρακολούθησης των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, διενήργησε το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μέσω των λιμενικών Αρχών της επικράτειας, κατά...

Νέα γυναικοκτονία στην Αλεξανδρούπολη – 81χρονος σκότωσε με κατσαβίδι τη γυναίκα του

Νέα γυναικοκτονία σημειώθηκε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη, όπου σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, που μεταδίδει το GRTimes, 81χρονος σκότωσε την 73χρονη σύζυγό του με κατσαβίδι...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

“Βροχή” οι καταγγελίες στο “My Coast” για καταπατήσεις παραλιών από επιχειρήσεις

Ξεπέρασαν τις 2.000  οι καταγγελίες πολιτών  για παραβιάσεις και καταπατήσεις παραλιών και αιγιαλού κι...

IRIS: Υποχρεωτική η σύνδεση έως 30 Ιουνίου για αυτοαπασχολούμενους

Εως  31 Μαρτίου 2025 για τις επιχειρήσεις Την σταδιακή αλλά ταχεία επέκταση των άμεσων πληρωμών...

Πρόστιμα ύψους 1.480.000 ευρώ σε 11 επιχειρήσεις – Κ. Σκρέκας: Αδιαπραγμάτευτη η τήρηση της νομιμότητας απ’ όλους

Πρόστιμα συνολικού ύψους 1.480.000 ευρώ επιβλήθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης σε 11 επιχειρήσεις μετά από ελέγχους που πραγματοποίησαν η...

ΑΑΔΕ: Περισσότερες από 1.000 εταιρείες με τζίρο άνω του 1 εκατ. δεν έχουν διασύνδεση ταμειακών-POS – Εχονται πρόστιμα

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, 1.072 επιχειρήσεις με τζίρο άνω του 1...