Σάββατο, 15 Μαΐου, 2021
18.2 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 15 Μαΐου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1866.... Με μυστικό υπόμνημα προς τις μεγάλες δυνάμεις, οι Κρήτες απευθύνουν έκκληση για ένωση με την Ελλάδα.

Λιακουνάκος – Μαρινόπουλοι αγωνιούν για τις εταιρείες τους

Την ύστατη μάχη για να σωθεί η Euromedica που παραμένει επί μακρόν σε δεινή οικονομική κατάσταση, αντιμετωπίζοντας μεγάλα προβλήματα ρευστότητας, δίνει ο επικεφαλής και βασικός μέτοχος του ομίλου, Θωμάς Λιακουνάκος. Ήδη υπόδικος και ελεύθερος με περιοριστικούς όρους (βραχιολάκι) από τον Κορυδαλλό.

Εν μέσω των σοβαρών προσωπικών περιπετειών που οδήγησαν στην προφυλάκιση για την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και εν συνεχεία την υπό όρους αποφυλάκιση του, ο επιχειρηματίας καλείται να συνδράμει στην προσπάθεια που καταβάλλεται να αποφευχθεί ένα μεγάλο “λουκέτο” στην αγορά των υπηρεσιών Υγείας που θα στείλει πάνω από 2.500 εργαζομένους, όσους απασχολεί σήμερα ο όμιλος, στο ταμείο ανεργίας και σε αναστολή εργασιών ένα δίκτυο 82 διαγνωστικών κέντρων και κλινικών σε Ελλάδα και Αλβανία.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά απαιτητικό εγχείρημα, λόγω της διαρκώς συρρίκνωσης των δαπανών στον κλάδο, ως αποτέλεσμα της επταετούς ύφεσης που έχει εξαφανίσει το 25% του ΑΕΠ, αλλά κυρίως των τεράστιων οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις οι οποίες διαρκώς “κουρεύονται” και μονίμως η πληρωμή τους μετατίθεται. Είναι χαρακτηριστικό πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς την εταιρεία ξεπερνούν τα 20 εκατ.ευρώ, χωρίς ουδείς να μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει πότε θα καταβληθούν.

Τον τελευταίο χρόνο η Euromedica βρίσκεται σε συζητήσεις για τη λειτουργική και κεφαλαιακή αναδιάρθρωση της εταιρείας, διαδικασία που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Προ ενός έτους, η εταιρεία υπέγραψε με το με το σύνολο των πιστωτριών τραπεζών ένα standstill agreement και στη συνέχεια ανατέθηκε σε διεθνείς ελεγκτικούς οίκους, η εκπόνηση, από κοινού με τη διοίκηση της Euromedica, ενός πενταετούς business plan.

Το επιχειρηματικό αυτό σχέδιο ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και στη συνέχεια ξεκίνησαν οι συζητήσεις για τη λειτουργική και κεφαλαιακή αναδιάρθρωση της εταιρείας, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Στο επίκεντρο του σχεδίου βρίσκεται η απαιτούμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, δεδομένου ότι η Euromedica εμφανίζει αρνητικά ίδια κεφάλαια 212 εκατ., αρνητικό κεφάλαιο κίνησης 433 εκατ. ευρώ, ληξιπρόθεσμες οφειλές 249,6 εκατ. και καθαρό δανεισμό 380 εκατ. ευρώ. Κύκλοι της εταιρείας αναφέρουν πως υπάρχει εκδηλωμένο ενδιαφέρον για την κεφαλαιακή αναδιάρθρωση της εταιρίας από επενδυτές, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, κάνοντας λόγο για επενδυτικά κεφάλαια από ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία, Αζερμπαϊτζάν αλλά και Κίνα.

Ταυτόχρονα, οι πιστώτριες τράπεζες έχουν καταθέσει προτάσεις που περιλαμβάνουν μερική κεφαλαιοποίηση των δανείων της Euromedica, κάτι που μεταφράζεται σε απώλεια του μετοχικού ελέγχου από τον Θωμά Λιακουνάκο (κατέχει σήμερα άμεσα το 61,72% της εισηγμένης) και ανάληψη του μάνατζμεντ. Ουσιαστικά, να εφαρμόσουν ένα πλάνο ανάλογο με αυτό που ακολουθήθηκε με τις εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών, στις οποίες μετά από κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων, αναχρηματοδότηση και λειτουργική – χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση, οι εταιρείες πέρασαν στον έλεγχο των τραπεζών.

Η συνάντηση με τις τράπεζες

Στην χθεσινή, καθοριστική, συνάντηση μεταξύ της διοίκησης της Euromedica και των τραπεζών υπήρξε, πάντως, διάθεση συναίνεσης και από τις δύο πλευρές, χωρίς όμως να καταγράφεται και πλήρης σύμπτωση απόψεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες εμφανίστηκαν διατεθειμένες να στηρίξουν, όχι όμως δίνοντας λευκή επιταγή και σίγουρα όχι επί μακρόν, το πλάνο λειτουργικής αναδιάρθρωσης της Euromedica. Πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν θα μπει «φρέσκο χρήμα στην εταιρεία. Σε κάθε περίπτωση, η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε αναμένεται να είναι η πρώτη από αρκετές άλλες που θα ακολουθήσουν.

Από την πλευρά της η διοίκηση του ομίλου υποστήριξε ότι τα στελέχη και οι εργαζόμενοι της εταιρίας υλοποιούν το πλάνο λειτουργικής αναδιάρθρωσης, αναβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες, μειώνουν το κόστος λειτουργίας και βελτιώνουν τους δείκτες της εταιρείας.

Όπως ανέφεραν, ήδη τα αποτελέσματα είναι χειροπιαστά και τα αποτελέσματα του α΄εξαμήνου 2016 που πρόκειται να δημοσιευτούν, θα καταδείξουν σημαντική ποιοτική αλλαγή, καταγράφοντας λειτουργική κερδοφορία, τόσο της μητρικής εταιρίας, όσο και του ομίλου.

Παράλληλα, ανέφεραν πως το ευρύ πανελλήνιο δίκτυο υπηρεσιών υγείας της Euromedica, που αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα μέσα στην τρέχουσα δύσκολη συγκυρία, είναι το μόνο που συνεχίζει να επεκτείνεται, υλοποιώντας αναπτυξιακά σχέδια νέων κλινικών και κέντρων αποκατάσταση (Αθήνα, Κέρκυρα, Καβάλα), που μόλις ολοκληρωθούν θα προσθέσουν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.

Κατέληξαν, δε, λέγοντας πως η εταιρεία θα υλοποιήσει το συμφωνημένο πλάνο της λειτουργικής και κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης, που θα εξασφαλίσει την ομαλή εξέλιξη και ανάπτυξη του ομίλου, προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Παρατείνεται το θρίλερ στην υπόθεση Μαρινόπουλου

Τη χρυσή τομή, ώστε να αποφευχθεί ο ξαφνικός θάνατος του Μαρινόπουλου συνεχίζουν να αναζητούν οι πιστώτριες τράπεζες και ο Μάκης Σκλαβενίτης. Το διακύβευμα είναι τεράστιο, καθώς οι επιπτώσεις από ενδεχόμενο ναυάγιο των συζητήσεων θα είναι καταστροφικές για το σύνολο της οικονομίας.

Υπολογίζεται ότι περίπου 12.500 εργαζόμενοι της εταιρείας θα μείνουν στον δρόμο, ενώ πάνω από 2.000 προμηθευτές θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας.

Με τα εμπλεκόμενα μέρη να τηρούν σιγήν ιχθύος, τα μηνύματα που έρχονται από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων παραμένουν θολά, καθώς μετά τη σχετική πρόοδο που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, όπως διέρρεαν πηγές κοντά στις διοικήσεις των εταιρειών τις τελευταίες ώρες παρατηρείται μια στασιμότητα, η οποία εντείνει την αβεβαιότητα για την κατάληξη της υπόθεσης.

Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν πως στο επίκεντρο εξακολουθεί να βρίσκεται το ύψος του «κουρέματος» των προμηθευτών, αλλά και η νέα χρηματοδότηση που θα λάβει η εταιρεία από τις τράπεζες. Το πρώτο παραμένει ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τα εμπλεκόμενα μέρη, με δεδομένο ότι αρκετοί προμηθευτές δηλώνουν αρνητικοί σε μια οριζόντια απομείωση των απαιτήσεών τους, και ζητούν να υπάρξει κλιμακωτή και δίκαιη αντιμετώπιση της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά.

Αυτό αφορά κυρίως τους μικρότερους προμηθευτές, οι οποίοι δεν έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα και τα ίδια κεφάλαια, όπως οι πολυεθνικές και οι μεγάλοι όμιλοι τροφίμων, για να διαχειριστούν τη ζημιά που θα προκύψει στο ενδεχόμενο κατάρρευσης του Μαρινόπουλου. Ήδη, οι βιομήχανοι της βορείου Ελλάδας σε επιστολή προς τον υπουργό Οικονομίας ζητούν ειδικές διευκολύνσεις στην καταβολή του ΦΠΑ για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν μεγάλα ανοίγματα στην αλυσίδα.

Νέα κεφάλαια

Αντίθετες σε ένα γενναίο κούρεμα φέρονται να είναι και οι τράπεζες, οι οποίες φοβούνται πως μπορεί να αποδειχθεί «μπούμεραγνκ». Και αυτό γιατί υπάρχει ο κίνδυνος πολλοί προμηθευτές που αποτελούν πελάτες τους να μην μπορούν στη συνέχεια να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.

Απόσταση φαίνεται να υπάρχει και στο ζήτημα της χρηματοδότησης που θα εισρεύσει στην εταιρεία, μετά τη συμφωνία με τον υπόψηφιο επενδυτή, προκειμένου να επιστρέψει σε ομαλές συνθήκες λειτουργίας και να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη τροφοδοσία των καταστημάτων της.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται, ο Σκλαβενίτης φέρεται να ζητά κεφάλαια ύψους 15 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση, ώστε να μπορέσει να καταστήσει και πάλι λειτουργική την αλυσίδα.

Είναι προφανές πως τα πάντα κινούνται στην κόψη του ξυραφιού, και τίποτα ακόμη δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Και αυτό γιατί δεν είναι βέβαιο πως ο Σκλαβενίτης θα αναλάβει τελικά να σώσει την ιστορική αλυσίδα από την απόλυτη καταστροφή, καθώς ακόμη και αν λάβει υψηλές διασφαλίσεις, το εγχείρημα εξυγίανσης είναι εξαιρετικά δύσκολο. Ο χρόνος πάντως μετρά αντίστροφα, καθώς όσο δεν βγαίνει «λευκός καπνός», τόσο θα μειώνονται οι πιθανότητες ανάκαμψης του Μαρινόπουλου, ανεξάρτητα από τη λύση που δοθεί.

Ακίνητα

Στο μεταξύ, διαβεβαιώσεις προς τους εκμισθωτές των ακινήτων που στεγάζονται τα καταστήματα του Μαρινόπουλου πως θα προχωρήσει σε σταδιακή αποπληρωμή των οφειλών, δίχως να μεσολαβήσει κάποια διαγραφή των οφειλόμενων μισθωμάτων έδωσαν στελέχη της εταιρείας που συναντήθηκαν με το προεδρείο της ΠΟΜΙΔΑ, ενώ τόνισαν ότι στόχος της αλυσίδας είναι να διατηρήσει το πανελλήνιο δίκτυό της, μόνη ή σε συνεργασία με άλλους στρατηγικούς εταίρους.

Από την πλευρά της ΠΟΜΙΔΑ επισημάνθηκε ότι για πολλές οικογένειες τα μισθώματα των καταστημάτων αυτών αποτελούν τον μοναδικό οικονομικό πόρο τους, γι’ αυτό όπως και οι εκμισθωτές αντιμετωπίζουν με κατανόηση και υπομονή τη σημερινή κατάσταση, έτσι και η εταιρεία, σε κάθε κίνηση και συμφωνία που αφορά τις οικονομικές υποχρεώσεις της, θα πρέπει να λάβει ειδική μέριμνα για την καταβολή των οφειλομένων μισθωμάτων προς τους εκμισθωτές των καταστημάτων της. Την αγωνία τους για τις εξελίξεις εξέφρασαν και οι εργαζόμενοι του Μαρινόπουλου, οι οποίοι χθες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κορωνοϊός: 2.188 νέα κρούσματα – 677 οι διασωληνωμένοι – 56 νεκροί

Περαιτέρω μείωση παρουσίασε ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με κορωνοϊό στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της...
Βάσεις 2020: Τέλος η αγωνία για χιλιάδες υποψηφίους

Πανελλήνιες 2021: Ποιοι υποψήφιοι ευνοούνται και ποιοι όχι – Σε ποιες σχολές θα ανέβουν...

Λιγότερες κατά 555 είναι οι θέσεις που θα διεκδικήσουν οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας....

“Φτου ξελεφτεριά” από σήμερα – Lockdown τέλος, όχι όμως και η πανδημία

Άρση Μέτρων: Ελευθερία μετά από 188 ημέρες! Από σήμερα 14 Μαϊου θα μπορούμε να ταξιδεύουμε ελεύθερα με αεροπλάνα, πλοία και ΙΧ σε όλη τη...

Γλυκά Νερά: Γιατί σκότωσαν την 20χρονη οι δράστες; – Τι εξετάζουν οι Αρχές

Το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, με θύμα μια 20χρονη μητέρα, που ξεψύχησε δίπλα στο 11 μηνών παιδί της και τον δεμένο σύζυγό της, έχει...
Kλειστά θα παραμείνουν αύριο νηπιαγωγεία και δημοτικά νους δήμους της Αττικής, όπου συνεχίζεται η χιονόπτωση και επικρατεί ισχυρός παγετός. Την απόφαση αυτή έλαβε ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, κατόπιν σχετικών συστάσεων και εισηγήσεων των οικείων δήμων. Συγκεκριμένα, τα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά μετά τη σημερινή έντονη χιονόπτωση, είναι όλα τα δημοτικά και νηπιαγωγεία * στους δήμους Ωρωπού και Διονύσου * στις δημοτικές ενότητες Βαρνάβα και Γραμματικού του δήμου Μαραθώνα * στις δημοτικές ενότητες Βιλλίων και Ερυθρών του δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας. Η Περιφέρεια, ανάλογα με την εξέλιξη των καιρικών δεδομένων, θα επαναξιολογήσει την κατάσταση αύριο το πρωί, ενώ συστήνει στους πολίτες, σε περιοχές που υπάρχει παγετός, να μετακινούνται με ιδιαίτερη προσοχή και να ακολουθούν τις οδηγίες και συστάσεις των τοπικών αρχών. Ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης επισήμανε σχετικά: «Η ασφάλεια των μαθητών είναι η απόλυτη και μόνη προτεραιότητά μας. Μετά από σχετικά αιτήματα των δήμων της Αττικής, όπου τα καιρικά φαινόμενα εξακολουθούν να είναι έντονα και να σημειώνονται χιονοπτώσεις και να επικρατεί ισχυρός παγετός, προχωρήσαμε στην απόφαση να παραμείνουν κλειστά και αύριο Τρίτη τα σχολεία».

Υπουργείο Παιδείας: Με ένα self test την εβδομάδα η διά ζώσης εκπαίδευση στα σχολεία...

Με ένα self test την εβδομάδα θα συνεχιστεί η διά ζώσης εκπαίδευση στα σχολεία από την ερχόμενη Δευτέρα 17 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη...
Βεβαιώσεις κίνησης: Θα ισχύσουν έως και την Δευτέρα 15 του μηνός

“Πράσινο φως” για απελευθέρωση των μετακινήσεων από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων

Την απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων από την Παρασκευή 14 Μαΐου, εισηγήθηκε προς την κυβέρνηση, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετακινήσεις...

Πέτρος Φιλιππίδης: Ποινική δίωξη για έναν βιασμό και δύο απόπειρες

Ποινική δίωξη για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού ασκήθηκε από τον εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο σε βάρος του Πέτρου Φιλιππίδη. Κατά του γνωστού ηθοποιού...

Βρείτε μας

7,791ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

“ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ”: Παράταση στην υποβολή των αιτήσεων

Παράταση στην υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία στο...

“Αυξημένη Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού”: Μετά τις 20 Μαίου θα αρχίσει να “μοιράζει” χιλιάρικα σε περίπου 100.000 επιχειρήσεις.

Σε εφαρμογή τίθεται μετά τις 20 Μαίου από το υπουργείο Οικονομικών το νέο πρόγραμμα...

Εφορία: Ποιες επιχειρήσεις “γλιτώνουν” από την πληρωμή της ρυθμισμένης δόσης του Απριλίου

Μετά το τέλος  της ολοκλήρωσης της όποιας τμηματικής ρύθμισης οφειλών (π.χ 100 η 120...

Εστίαση: Τα τρία χρηματοδοτικά “καύσιμα” για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων

Πρόγραμμα ΕΣΠΑ, επιστρεπτέα προκαταβολή 7 και αποζημιώσεις ειδικού σκοπού Τρία χρηματοδοτικά εργαλεία ,που θα λειτουργήσουν...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή