«Λίφτινγκ» στον ΕΟΠΥΥ ετοιμάζει ο Αλ. Τσίπρας – Οι αλλαγές στην υγεία

31

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σήμερα στον τομέα της υγείας σημειώνοντας ότι χτυπήθηκε ιδιαίτερα τα προηγούμενα χρόνια.

«Η συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας να εξασφαλίσει τον πλήρη και ισότιμο τρόπο για το κοινωνικό δικαίωμα της υγείας είναι για εμάς απόλυτη προτεραιότητα», είπε ο πρωθυπουργός.

Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν:

– Ιατρική κάλυψη των ανασφάλιστων «ώστε κάθε πολίτης μόνο με τον ΑΜΚΑ, είτε είναι ασφαλισμένος είτε όχι, να μπορεί να απολαμβάνει υπηρεσίες υγείας σε οποιαδήποτε δομή του δημόσιου συστήματος υγείας».

– Δωρεάν φάρμακα στους κατόχους βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας, «με σεβασμό στους πολίτες με χαμηλό εισόδημα και με σεβασμό στα θεμελιωμένα δικαιώματα των κατόχων βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας, δίνεται η δυνατότητα να παίρνουν δωρεάν τα φάρμακά τους».

– Εντός του 2017 θα λειτουργήσουν οι πρώτες μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σε πολλούς δήμους της χώρας, «για να μπορέσει να έχει ολοκληρωμένο χαρακτήρα η παρέμβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας». Θα πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο και επαρκώς στελεχωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, είπε ο κ. Τσίπρας και στόχος είναι -όπως τόνισε- να γίνει μια βαθιά τομή στη χώρα με τις τοπικές μονάδες υγείας ανά γειτονιά, με τον οικογενειακό γιατρό και την πρόληψη ως αναπόσπαστο κομμάτι του σχολείου, των χώρων εργασίας και της τοπικής κοινωνίας, είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι θα αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες δομές του ΠΕΔΥ και των Κέντρων Υγείας ως πυρήνες εξειδικευμένης διαγνωστικής παρέμβασης. Σε λίγους μήνες θα είναι ευδιάκριτη στα μάτια των πολιτών μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση στον χώρο της υγείας, είπε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης:  Ο Τσίπρας από τη Ρόδο: Ξεκινά από 1η Ιουλίου η πιλοτική εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στα νησιά

– Προχωρά επίσης ριζική αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ. Με ψηφιοποίηση και εξορθολογισμό παροχών με στόχο την παροχή υψηλού επίπεδου υπηρεσιών προς τον πολίτη και η λειτουργία του ως ενός σύγχρονου οργανισμού που θα έχει αποτελεσματικότητα και διαφάνεια. Μέχρι σήμερα οι φάκελοι με τις συνταγογραφήσεις που έφταναν στον ΕΟΠΥΥ δεν μπορούσαν ούτε να ελεγχθούν, είπε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε ότι η νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε την ψηφιοποίηση όλων αυτών των φακέλων ώστε ο έλεγχος να γίνεται ευκολότερα και αποτελεσματικότερα.

– Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας, με σαφέστερους όρους αποζημίωσης τόσο για τους πολίτες- ασφαλισμένους, όσο και για τους παρόχους υγείας. Ο ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε από μηδενική σχεδόν βάση την κατάρτιση του ενιαίου κανονισμού παροχών υγείας, ώστε να υπάρξουν εξορθολογισμός των δαπανών και ποιοτικότερες υπηρεσίες, είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι οι προμήθειες φαρμάκων είχαν αποτελέσει τα προηγούμενα χρόνια ένα πεδίο που γινόταν τεράστιο πάρτι διαφθοράς σε βάρος των πολιτών, σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου. Πλέον θα είναι σαφέστεροι οι όροι αποζημίωσης για τους ασφαλισμένους και για τους παρόχους υγείας.

– Νέα πολιτική συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με τους ιδιώτες γιατρούς με στόχο την καθολική κάλυψη του πληθυσμού και την αντιμετώπιση του φαινομένου της ιατρικής μετανάστευσης της μεγάλης αυτής πληγής, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός.