ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ-ΠΟΛΛΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ: Ο Σεπτέμβρης … ανοίγει τα «σχολεία»!

449
Ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για την εισαγωγή μαθητών σε πρότυπα και πειραματικά σχολεία

Της Νίκης Κούκου*

Σεπτέμβριος, ο μήνας που δηλώνει το τέλος του καλοκαιριού, αν και εισάγει το φθινόπωρο πολλοί ρομαντικοί συνηθίζουν να λένε « ΚΑΛΟ ΑΠΟΚΑΛΟΚΑΙΡΟ», πόσο όμορφη έκφραση!

Ο Σεπτέμβρης λοιπόν, μας προσγειώνει στην πραγματικότητα, εναρκτήριος μήνας μιας άλλης εποχής, μας θυμίζει πως το καλοκαίρι έφυγε. Ώρα να επιστρέψουμε στην καθημερινότητα και στις ασχολίες μας ο καθένας.

Αν σκεφτούμε πόσο δύσκολη είναι αυτή η μετάβαση για εμάς τους ενήλικες, θα αναλογιστούμε το μέγεθος της αγωνίας των μικρών μας φίλων, των μαθητών. Όπου μετά από ένα μεγάλο διάστημα διακοπών, φτάνει η ώρα που θα επιστρέψουν στα θρανία.

Ως μαθήτρια είχα αγωνία για την ημέρα του αγιασμού, μια αγωνία που ξύπναγε κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Συνόδευε τις σκέψεις «Θα έχουμε δάσκαλο ή δασκάλα, από πού θα μας έρθει, πώς θα είναι η νέα σχολική χρονιά, μα κυρίως …θα αντεπεξέλθω στις δυσκολίες της μεγαλύτερης τάξης;»

Οι εποχές αλλάζουν, τα παιδιά έχουν επαφή με την τεχνολογία από πολύ μικρά πια, το φάσμα των γνώσεων τους είναι ευρύ χωρίς να σημαίνει ότι τα πράγματα είναι πιο εύκολα, αντιθέτως οι απαιτήσεις αυξάνονται. Χρόνο με το χρόνο τα παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με νέες «τεχνολογίες» και μεθόδους εκμάθησης και διδασκαλίας μέσα στις τάξεις. Είναι γεγονός, οι νέες γενιές είναι πιο «δυνατές», τα παιδιά γεννιούνται όλο και πιο έξυπνα, η ταχεία και οξεία αντίληψη τους, τους δίνει δυνατότητες, ευκαιρίες και προοπτικές. Σε συνδυασμό με την καλή εκπαίδευση λοιπόν τα αποτελέσματα θα πρέπει να είναι άριστα;

Το πιο σημαντικό είναι να διευρύνονται οι ορίζοντες των παιδιών στην «πρώτη φωλιά της μάθησης» που είναι η οικογένεια, το σχολείο έρχεται δεύτερο και ως δεύτερο, αν οι βάσεις είναι σωστές, τότε θα κάνει θαύματα! Θα δώσει με ευκολία στο κάθε παιδί και γνώση και παιδεία, γιατί πολύ απλά θα δουλέψει πάνω στα θεμέλια για να πάρει ύψος το οικοδόμημα!

Τα παιδιά ξέρουν, κατανοούν και εκτιμούν τον ελεύθερο χρόνο και αν αυτός ο χρόνος έχει παιχνίδι, κουβέντα και εξερεύνηση τότε ο χρόνος στην αίθουσα θα αποκτήσει νόημα, θα κάνει τη διαφορά και θα φέρει αποτελέσματα!

Και κάπως έτσι, αποκτούν αξία οι διακοπές. Όταν διακόπτεις για να ξεκουραστείς από την καθημερινότητα (σχολείο, εργασία κ.ο.κ) τότε μπορείς να δεις και να νιώσεις το νόημα των διακοπών αλλά και της καθημερινότητας.
Μια όμορφη σχολική χρονιά, γεμάτη διασκέδαση και γνώση, γιατί αν τα παιδιά περνούν καλά, ο θετικός αντίκτυπος θα επηρεάζει κι εμάς!

* Συγγραφέας του βιβλίου: «Θα με αγαπούσες για πάντα …είχες πει!»