“Λίγο απ’ όλα” στην Πάτρα

279

Το πολυσυζητημένο Εαρινό Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών τελείωσε, με τις εκδηλώσεις στο Παλαιό Νοσοκομείο να έχουν ολοκληρωθεί, αλλά να μην έχουν ειπωθεί, ακόμα και τουλάχιστον εκατέρωθεν, όλες οι απόψεις στην πληρότητά τους.
Ωστόσο, ο Καραγκιόζης τα είπε όλα με το δικό του τρόπο, στην κυριακάτικη βραδινή παράσταση του Κωνσταντίνου Λαλιώτη, με τον τίτλο: «Κωμωδία Λίγο από Όλα». Μια κωμωδία, που παρακολούθησαν μικροί και μεγάλοι, για όλη την οικογένεια, στο αίθριο του Παλαιού Νοσοκομείου, με παλιές μνήμες και θύμισες.

Πολλοί οι υποψήφιοι αρραβωνιαστικοί, που παρέλασαν μπροστά από την εορτάζουσα Ελένη: Νιόνιος, Μορφονιός, Μπαρμπαγιώργος, ένας δημοσιογράφος ιστορικής εφημερίδας, που τις άρπαξε από τον Καραγκιόζη για τις ανακρίβειές του περί του θεάματος, ένας ιστορικός, που επέμενε σε λάθος χρονολογίες και που έφαγε της χρονιάς του, για την ιδιοτελή επιμονή του, γραμματείς και Φαρισαίοι, ο μικρόκοσμος, με άλλα λόγια, μιας ολόκληρης κοινωνίας, αλλά και ο σχολιασμός της τρέχουσας επικαιρότητας γύρω από τον μπερντέ.
Είναι αλήθεια ότι δια στόματος Καραγκιόζη ακούστηκε, για πρώτη φορά, και ο αντίλογος στον άνισο πόλεμο σκιών, που έχει ξεσπάσει εδώ και μέρες. Και ο Καραγκιόζης μίλησε για πρώτη φορά επισήμως, σε ένα φεστιβάλ που έδωσε τη δική του μάχη απέναντι, εκτός των άλλων, και στην οπισθοδρόμηση των παραστάσεων σε καφενεία και πεζοδρόμια. Το πλήθος κόσμου που παρευρέθηκε σε όλες τις εκδηλώσεις, φανερώνει και την επιτυχία του.

Διαβάστε επίσης:  Από τον Μολιέρο στον Καραγκιόζη
Ο Κωνσταντίνος Λαλιώτης εν δράση

Ο κ. Λαλιώτης δήλωσε στο site μας: “ήταν τιμή μου που έλαβα μέρος σε αυτό το φεστιβάλ, το οποίο θεωρώ ορόσημο και ως προς το θέμα της ποιότητας αλλά και επειδή έλαβα μέρος δίπλα σε εκλεκτούς καλλιτέχνες του θεάτρου σκιών που έχουν ουσιαστική προσφορά στην τέχνη του θεάτρου σκιών”. 

Είναι ευχάριστο που στην Πάτρα, την γενέτειρα του Καραγκιόζη, πραγματοποιούνται αξιόλογα φεστιβάλ σαν και αυτό. Αναμένουμε το επόμενο που σίγουρα θα το αγκαλιάσει πολύς περισσότερος κόσμος.