Ασύρματοι πομποδέκτες (γουόκι-τόκι) που χρησιμοποιούσαν μέλη Χεζμπολάχ εξερράγησαν σήμερα (18/9) στα νότια προάστια της Βηρυτού, καθώς και στο νότιο και ανατολικό τμήμα του Λιβάνου, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές που πρόσκεινται στο λιβανέζικο κίνημα και το (κρατικό) πρακτορείο ειδήσεων.
Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου σε νεότερη ανακοίνωσή του αναφέρει ότι 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 450 τραυματίστηκαν από το δεύτερο κύμα εκρήξεων μηχανισμών.
Όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος του ΕΡΤΝews, Κλειώ Νικολάου, στο δελτίο των 18:00, πριν από λίγη ώρα ακούστηκαν νέες εκρήξεις στο Λίβανο την ώρα μάλιστα που ήταν σε εξέλιξη οι κηδείες κάποιων θυμάτων των χθεσινών επιθέσεων.
Δημοσιογράφοι του Reuters ανέφεραν ότι άκουσαν εκρήξεις στα νότια προάστια της Βηρυτού, οι οποίες μάλιστα προέρχονταν από διαφορετικά σημεία. Λίγη ώρα μετά το γαλλικό πρακτορείο μετέδωσε ότι εξερράγησαν συσκευές επικοινωνίας, όμως διευκρινίστηκε ότι δεν επρόκειτο αυτή τη φορά για βομβητές, όπως χθες, αλλά για συσκευές ασύρματης επικοινωνίες, γνωστές ως γουόκι – τόκι. Κάτι που λίγα λεπτά μετά επιβεβαίωσε και η Χεζμπολάχ.
Εκρήξεις ακούστηκαν και στα νότια της χώρας σε διάφορες πόλεις όπως οι Ναμπατίε, Τύρος και Σάιντα. Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου δήλωσε ότι τα χτυπήματα αποτελούν οιωνό διευρυνόμενου πολέμου. Ανώτατο στέλεχος της Χεζμπολάχ είπε ότι η οργάνωση βρίσκεται αντιμέτωπη με «νέα φάση στην επίθεση» και ότι «η τιμωρία είναι βέβαιο ότι πλησιάζει», εννοώντας βέβαια αντίποινα στο Ισραήλ.
Οι συσκευές που ανατινάχτηκαν σήμερα αγοράστηκαν πριν από περίπου πέντε μήνες, την ίδια περίοδο με τους βομβητές που ανατινάχτηκαν χθες.
Η Χεζμπολάχ κατηγορεί το Ισραήλ και υπόσχεται εκδίκηση
Ταυτόχρονες εκρήξεις κατά μήκος του νοτίου Λιβάνου προκάλεσαν χθες Τρίτη χάος. Ασθενοφόρα μετέφεραν τραυματίες παντού, οι περισσότεροι μαχητές της Χεζμπολάχ, που χωρίς να το γνωρίζουν μετέφεραν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς, τοποθετημένους στους βομβητές τους.
Μεταξύ των νεκρών ένα 10χρονο κορίτσι και ακόμη ένα παιδί, ενώ στους τραυματίες συγκαταλέγεται και ο Πρέσβης του Ιράν στον Λίβανο. Τραυματισμοί έχουν καταγραφεί και στη Συρία.
«Περίπου το 10%, ή 300 τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Πολλοί από αυτούς, καθώς επισκεφθήκαμε τα νοσοκομεία, βρίσκονται στην εντατική» δήλωσε ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου.
Η Χεζμπολάχ και η κυβέρνηση του Λιβάνου κατηγορούν ευθέως το Ισραήλ που τηρεί σιγή ιχθύος. Τα μέλη της σιιτικής οργάνωσης ορκίζονται εκδίκηση ενώ το Ιράν αναφέρει πως η Δύση θα πρέπει να ντρέπεται για τις ενέργειες του Ισραήλ.
Οι βομβητές των μελών της Χεζμπολάχ που εξερράγησαν κατά εκατοντάδες την Τρίτη στον Λίβανο ήταν παγιδευμένοι και προγραμματισμένοι να εκραγούν, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Λιβανέζος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας.
Τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της έρευνας που διεξάγουν οι αρχές του Λιβάνου έδειξαν ότι οι συσκευές «ήταν προγραμματισμένες εκ των προτέρων να εκραγούν και περιείχαν εκρηκτικές ύλες δίπλα στην μπαταρία» ανέφερε η πηγή αυτή που ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω του «ευαίσθητου» χαρακτήρα της υπόθεσης.
Το Ισραήλ βλέπουν πίσω από την επίθεση και αμερικανικά μέσα και μιλούν για κοινή επιχείρηση της Μοσάντ με τον ισραηλινό στρατό ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνται οποιαδήποτε ανάμειξη.
AXIOS: «Η Μοσάντ επιτέθηκε νωρίτερα γιατί η Χεζμπολάχ είχε αντιληφθεί τα σχέδιά της
Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο AXIOS η Μοσάντ προχώρησε νωρίτερα από ότι υπολόγιζε στην επίθεση καθώς είχε πληροφορίες ότι μέλη της Χεζμπολάχ είχαν αντιληφθεί τα σχέδιά της.
Όπως μετέδωσε η επικεφαλής του τμήματος διεθνών ειδήσεων του ΕΡΤΝews, Άννα Παπασωτηρίου, σύμφωνα με τις πληροφορίες Αμερικανών αξιωματούχων τοποθετήθηκαν 20 γραμμάρια εκρηκτικών δίπλα στις μπαταρίες λιθίου των βομβητών. Πυροδοτήθηκαν ταυτόχρονα με την αποστολή μηνύματος που υποτίθεται ότι ήταν από την ηγεσία της Χεζμπολάχ. Πριν εκραγούν εξέπεμψαν για αρκετά δευτερόλεπτα ηχητικό σήμα.
Είχαν αγοραστεί πρόσφατα από την Χεζμπολάχ, που αποφάσισε να αποφύγει τη χρήση κινητών για να μην εντοπίζονται μέσω του GPS οι κινήσεις της. Φέρουν το λογότυπο εταιρείας της Ταϊβάν που όμως αρνείται ότι κατασκευάστηκαν εκεί.
Στο μεταξύ η ουγγρική εταιρεία BAC, που εμφανίζεται ως η κατασκευάστρια των βομβητών που εξερράγησαν στον Λίβανο, είναι «εμπορικός μεσάζων» και δεν διαθέτει κατασκευαστική μονάδα στην Ουγγαρία, ανακοίνωσε η ουγγρική κυβέρνηση σήμερα. «Οι εν λόγω συσκευές δεν βρέθηκαν ποτέ στο ουγγρικό έδαφος», ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Ζόλταν Κόβακς. «Αυτή η υπόθεση δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια», πρόσθεσε.
Από την Αίγυπτο όπου βρίσκεται ο Άντονι Μπλίνκεν ζήτησε από όλες τις πλευρές να αποφύγουν ενέργειες που θα κλιμακώσουν το ήδη τεταμένο κλίμα. Ανάλογη η τοποθέτηση και του Αιγύπτιου ομολόγου του.
Το Κρεμλίνο εκτιμά πως μετά αυτό το συμβάν, το οποίο χαρακτηρίζει πράξη υβριδικού πολέμου, η κλιμάκωση δεν μπορεί να αποφευχθεί.