Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
18.9 C
Athens

Lockdown: Πότε θα ξέρουμε εάν κάνουμε Πάσχα σε εξοχικά και χωριά;

Αν και κυβέρνηση και ειδικοί αποφεύγουν να δώσουν συγκεκριμένες ημερομηνίες για την άρση του lockdown, ωστόσο έχει «κλειδώσει» ως επόμενο βήμα το άνοιγμα του λιανεμπορίου, με το Πάσχα να είναι ημερομηνία ορόσημο για έστω μερική επιστροφή στην κανονικότητα.

Στην κυβέρνηση αναμένουν την επιδημιολογική εικόνα της επόμενης εβδομάδας για να αξιολογηθεί αν είναι δυνατόν το λιανεμπόριο να επανεκκινήσει με αυστηρούς κανόνες στις 5 ή 12 Απριλίου.

Τα βήματα που εξετάζονται είναι σταδιακά και προσεκτικά, ώστε να μην υπάρχουν πισωγυρίσματα και να μη βρεθεί και πάλι στο «κόκκινο» το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), που το τελευταίο διάστημα δέχεται ισχυρότατες πιέσεις.

Η άρση του lockdown και τα εμβόλια

Αρκετά κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι πρέπει να δοθεί ουσιαστική ανάσα στους πολίτες κατά την περίοδο του Πάσχα, τονίζοντας παράλληλα ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό να γίνει μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί όλες οι ευπαθείς ομάδες και οι περισσότεροι ηλικιωμένοι, να έχουν ξεκινήσει τα μαζικά self-test και φυσικά να έχουν μειωθεί τα κρούσματα.

Βεβαιώσεις κίνησης: Θα ισχύσουν έως και την Δευτέρα 15 του μηνός

Η μετακίνηση εκτός νομού

Με το Πάσχα να πλησιάζει, ολοένα και περισσότεροι πολίτες αγωνιούν να μάθουν εάν θα επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού.

Η απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού ισχύει εδώ και περίπου πέντε μήνες με το παρατεταμένο lockdown και πολύ λίγες είναι οι εξαιρέσεις για όσους μπορούν να ταξιδέψουν.

Σήμερα, οι επιστήμονες έθεσαν νέα δεδομένα και εκφράζουν την άποψη ότι μάλλον το Πάσχα θα γίνει άρση του συγκεκριμένου περιοριστικού μέτρου.

«Το Πάσχα με μάσκες, αποστάσεις και αν έχουν προχωρήσει αρκετά οι εμβολιασμοί και τα κρούσματα είναι μειωμένα θα μπορούσαμε να πάμε από νομό σε νομό», τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για να «ανοίξουν» οι μετακινήσεις εκτός νομού θα πρέπει να πέσουν σημαντικά οι νέες λοιμώξεις και να έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί πριν η κυβέρνηση δώσει το «πράσινο φως» για να πάμε στα χωριά και στα εξοχικά μας.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στην εκπομπή MEGA ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ υπογράμμισε ότι πλέον ο δείκτης μεταδοτικότητας (RT) του ιού βρίσκεται στο 1, κάτι που αν συνεχιστεί προμηνύει σταθεροποίηση. «Είμαστε στη φάση της κορύφωσης του κύματος» εξήγησε.

Σε ότι αφορά στα self – τεστ έκανε λόγο για έναν «πολύ σημαντικό μηχανισμό για να αναχαιτίσουμε την πανδημία. Είναι όπλο άμεσης δράσης. Δεν είναι για επιδημιολογική επιτήρηση. Είναι για να σταματήσει η αλυσίδα διασποράς».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την Τετάρτη

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την Τετάρτη 17 Απριλίου – Ποιοι απεργούν, τι ώρα...

Πανελλαδική απεργία μεθαύριο Τετάρτη 17 Απριλίου την οποία προκήρυξε η ΓΣΕΕ ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων και προστασία του εισοδήματος απο...

Ευρωεκλογές: Η δημοσκόπηση της Prorata που συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ δίνει στη ΝΔ ποσοστό...

Σημαντική ενίσχυση των κομμάτων που κινούνται δεξιά της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει η δημοσκόπησ που διενεργεί η εταιρεία PRORATA για λογαριασμό της τηλεόρασης του ATTICA TV το οποίο συνεργάζεται...

Μητσοτάκης: Να πολεμήσουμε τη χαλαρή ψήφο – Στείλτε μήνυμα σταθερότητας στις κάλπες

“Να πάρουμε τις ευρωεκλογές πολύ στα σοβαρά. Να πολεμήσουμε τη χαλαρή ψήφο” δήλωσε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την ανακοίνωση των 42 υποψηφιοτήτων που θα...

ΠΝΟ: Με 24ωρη απεργία συμμετέχει η στις 17 Απριλίου – Δεν θα γίνουν ακτοπλοϊκά...

Τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ έχει κάνει γνωστή η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, με συνέπεια να μην πραγματοποιηθούν ακτοπλοϊκά δρομολόγια τη συγκεκριμένη μέρα. Όπως επισημαίνεται σε...

Jerusalem Post: Σενάριο αστραπιαίας επίθεσης με τα ισραηλινά F-35 να καταστρέφουν την ιρανική αεράμυνα

Σενάριο με τις πρωτοβουλίες που θα μπορούσε να αναλάβει το Ισραήλ μετά την επίθεση που δέχτηκε από πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ιράν παρουσίασε η Jerusalem Post στη...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης 15 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα 15 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1825: Ο Μεχμέτ Ρεσίτ Κιουταχή πολιορκεί το Μεσολόγγι, το οποίο θα πέσει ένα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κασσελάκης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψεύδεται

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση, όσον αφορά τις οικονομικές πολιτικές της άσκησε ο πρόεδρος του...

Πάσχα: Κοντά στο 100% η πληρότητα σε πολλές περιοχές της Χώρας

Πόσο κοστίζουν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς Το 100% πλησιάζει η πληρότητα σε...

Έλληνοποιήσεις αμνοεριφίων: Πώς γίνονται – Τι καταγγέλλουν οι κρεοπώλες

Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πούμε με ακρίβεια, πού θα κυμανθούν οι τιμές...

«Oι μάσκες έπεσαν»: Σηκώνει το γάντι η κυβέρνηση στην πρόταση μομφής Ανδρουλάκη για τα Τέμπη

Απάντηση στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης με αφορμή δημοσίευμα για το δυστύχημα...