Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου, 2021
12.3 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 7 Δεκεμβρίου Οι Ιάπωνες καταστρέφουν το Περλ Χάρμπορ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1941.... Οι Ιάπωνες με 360 αεροσκάφη καταστρέφουν την αμερικανική ναυτική βάση του Περλ Χάρμπορ στη Χαβάη. Στα 90 λεπτά της επίθεσης χάνουν τη...

Λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου: Εκπτώσεις και το 2022 – Τι συζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Οι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου “καίνε” τους καταναλωτές. Και το 2022 είναι πολύ πιθανό να υιοθετηθούν εκπτώσεις. Κυβερνητικά στελέχη αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η επιδότηση στους λογαριασμούς να συνεχιστεί και τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς, εφόσον βεβαίως η διεθνής ενεργειακή «καταιγίδα» επιμείνει να σηκώνει «τσουνάμι» ανατιμήσεων!

Η Σύνοδος Αρχηγών πάντως θέτει επί τάπητος δέσμη μέτρων για την προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το «κύμα» των ενεργειακών ανατιμήσεων.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι αναλυτές που εκτιμούν πως η ενεργειακή «καταιγίδα» που πλήττει την χώρα μας, αλλά και ολόκληρη την Υφήλιο, θα συνεχιστεί και κατά το α’΄ τετράμηνο του 2022 προκαλώντας σοβαρές αρρυθμίες στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς:

Με αυτό το σκεπτικό κορυφαίοι υπουργοί της Κυβέρνησης δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να χρειαστεί να παρέμβει το Κράτος για να περιορίσει –στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό- το αντίκτυπο των ανατιμήσεων.

Οι εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος

Ήδη πάντως όσοι λαμβάνουν μηνιαίους λογαριασμούς ρεύματος, διαπιστώνουν πως έχουν «περάσει» σε αυτούς οι εκπτώσεις που προκύπτουν από την κρατική επιδότηση.
Αυτή για την κατανάλωση Σεπτεμβρίου που καθορίστηκε στα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα έως 300 κιλοβατώρες το μήνα. Με άλλα λόγια η έκπτωση που θα δουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς που θα λάβουν μέσα στον Οκτώβριο –και θα αφορούν βεβαίως στην κατανάλωση ρεύματος για τον προηγούμενο μήνα- θα είναι 9 ευρώ!

Από τις καταναλώσεις Οκτωβρίου και γι’ αυτές ακόμη του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου θα ισχύσουν μεγαλύτερες εκπτώσεις, καθώς θα ενεργοποιηθεί ο διπλασιασμός της επιδότησης.

Σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις η επιδότηση αυξάνεται στα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες το μήνα. Πρακτικά η επιδότηση ανεβαίνει από τα 9 στα 18 ευρώ το μήνα, αλλά για τους μήνες Οκτώβριο- Νοέμβριο- Δεκέμβριο και όχι για ολόκληρο το 4μηνο!

Οι εκπτώσεις για τους δικαιούχους ΚΟΤ

Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση διαμορφώνεται –για το ίδιο διάστημα- στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή 24 ευρώ το μήνα.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι επιπλέον η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε πρόσθετες εκπτώσεις για τις καταναλώσεις από 300 – 600 κιλοβατώρες το μήνα, πάνω από την έκπτωση 30% που χορηγεί από τον Αύγουστο, ενώ υπάρχει και σύσταση – έκκληση στους εναλλακτικούς προμηθευτές να προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις.

λογαριασμός ρεύματος

Πώς θα εφαρμοστεί η έκπτωση 15% στο φυσικό αέριο

Στο φυσικό αέριο η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα προχωρήσει σε έκπτωση 15% προς τους προμηθευτές προκειμένου εκείνοι να την μετακυλίσουν στους οικιακούς καταναλωτές.

Τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με αρμόδιες πηγές θα διαμορφωθεί ο μηχανισμός υπολογισμού των εκπτώσεων, ανάλογα με το πλήθος των οικιακών καταναλωτών και τον όγκο κατανάλωσης που εκπροσωπεί κάθε εταιρεία προμήθειας που δραστηριοποιείται στην αγορά και είναι πελάτης της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Εδώ πάντως πρέπει να σημειωθεί πως οι καταναλωτές φυσικού αερίου έχουν δικαίωμα και στο επίδομα θέρμανσης, εφόσον βεβαίως πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.

Αναβρασμός στις Βρυξέλλες

Αναβρασμός επικρατεί και στις Βρυξέλλες με «φόντο» την έκρηξη του ενεργειακού κόστους. Η Κομισιόν έχει προωθήσει προς συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται σήμερα και αύριο σε δύο μέρη.
Εκείνο που περιέχει μέτρα άμεσης στήριξης και ανακούφισης νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το βάρος του ενεργειακού κόστους και αυτό που προβλέπει μακροπρόθεσμες πολιτικές που θα συμβάλλουν ώστε να μην ξαναβρεθεί η Ευρώπη εκτεθειμένη σε ανάλογης έντασης «θύελλα».

πετρέλαιο - ρεύμα

Ποια μέτρα συστήνει η Κομισιόν

Συγκεκριμένα, με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα η Κομισιόν δίνεται προτεραιότητα σε στοχευμένες δράσεις που μπορούν να μετριάσουν γρήγορα τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών για τους ευάλωτους καταναλωτές και τις μικρές επιχειρήσεις και τα οποία αναμένεται να προσαρμοστούν την άνοιξη, καθώς τότε εκτιμάται ότι θα αρχίσει να σταθεροποιείται η κατάσταση.

Τα άμεσα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων που προτείνει η Επιτροπή είναι τα εξής:

  • Έκτακτη υποστήριξη εισοδήματος για καταναλωτές σε ενεργειακή φτώχεια, για παράδειγμα μέσω κουπονιών ή μερικής πληρωμής λογαριασμών, η οποία μπορεί να υποστηριχθεί με έσοδα από το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Ρύπων (ETS) της ΕΕ.
  • Εξουσιοδότηση προσωρινών αναβολών πληρωμών λογαριασμών.
  • Παροχή εγγυήσεων για να αποφευχθούν αποσυνδέσεις από το δίκτυο.
  • Παροχή προσωρινών, στοχευμένων μειώσεων των φορολογικών συντελεστών για τα ευάλωτα νοικοκυριά.
  • Παροχή βοήθειας σε εταιρείες ή βιομηχανίες, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Πώς θα μειωθεί η τιμή του ρεύματος

Σήμερα, η ΕΕ διαθέτει χωρητικότητα αποθήκευσης για περισσότερο από το 20% της ετήσιας χρήσης φυσικού αερίου, αλλά δεν έχουν όλα τα κράτη μέλη εγκαταστάσεις αποθήκευσης και η χρήση τους και οι υποχρεώσεις για τη συντήρησή τους ποικίλλουν.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ολόκληρο το σχέδιο για τη «διπλή» αύξηση στον κατώτατο μισθό – Τα ποσά για...

Η εκρηκτική ανάπτυξη που καταγράφει η ελληνική οικονομία «κλείδωσε» διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού για τη χρονιά που μας έρχεται. Η αρχή θα γίνει από...

Έρχονται πληρωμές για το επίδομα θέρμανσης – Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους...

Πληρωμές για το επίδομα θέρμανσης στους δικαιούχους την ερχόμενη Παρασκευή. Προκαταβολή στις 10 του μήνα θα δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς όσοι ήταν δικαιούχοι...

“Βόμβα” στην αγορά ακινήτων – Βγαίνουν εκτός 3 εκατ. κτίσματα

“Βόμβα” στην αγορά ακινήτων βάζει νέα Κοινοτική Οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων καθώς εκτός αγοράς οδηγούνται σχεδόν 3 εκατ. κτίσματα, όπως αναφέρει ο...
Δημόσιο: Έχει 1 δις ευρώ υποχρεώσεις προς τους συνταξιούχους

Επίδομα 250: Διευρύνονται οι δικαιούχοι – Διευρύνονται και οι “άτυχοι”

Διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων της έκτακτης παροχής των 250 ευρώ: Πέρα από τους συνταξιούχους και τα ΑμεΑ η τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή...
ΕΦΚΑ: Καμιά μετακίνηση υπαλλήλου για δύο χρόνια

Επίδομα μητρότητας: Ξεκινούν τη Δευτέρα οι ηλεκτρονικές αιτήσεις

Από αύριο Δεύτερα, 6 Δεκεμβρίου 2021, τίθεται σε παραγωγική λειτουργία η ηλεκτρονική υπηρεσία της νέας διαδικασίας χορήγησης επιδόματος μητρότητας τόσο για τις ασφαλισμένες γυναίκες...

e-ΕΦΚΑ: Ποιους αφορά η ρύθμιση των 72 δόσεων

Σε ισχύ τέθηκε από σήμερα Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2021, η νέα ρύθμιση για τους πληγέντες από την πανδημία ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, η οποία...
Έξι στους δέκα συνταξιούχους παίρνουν κάτω από 1.000 ευρώ

Ένας στους δύο συνταξιούχους λαμβάνει έως 700 ευρώ

Έως 700 ευρώ λαμβάνουν περίπου ένας στους δύο συνταξιούχους, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΗΛΙΟΣ για το Νοέμβριο, ενώ σχεδόν τρεις στους δέκα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ένα στα δύο νοικοκυριά καθυστερούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς

Πάνω από ένα στα δύο νοικοκυριά καθυστερούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, «κόβουν» δαπάνες για...

Λογαριασμοί ρεύματος: Πόσο θα πάει η νέα αύξηση στην επιδότηση – Το “ράλι” των διεθνών τιμών ανεβάζει τις ενισχύσεις

“Καίνε” οι λογαριασμοί ρεύματος. Αν και μόλις πρόσφατα η κυβέρνηση αποφάσισε να αναπροσαρμόσει προς...

Λογαριασμοί ρεύματος: Πρεμιέρα εκπτώσεων με… 9 ευρώ – Πότε ενεργοποιείται η μείωση κατά 18 ευρώ

Έρχονται οι πρώτες μειώσεις στο ρεύμα. Οι λογαριασμοί ρεύματος αυτόν τον μήνα θα έχουν...

“Ξεπαγώνουν” από το 2022 οι δεσμευμένοι λογαριασμοί οφειλετών του δημοσίου

Στη σταδιακή, και υπό προϋποθέσεις , αποδέσμευση τραπεζικών τους λογαριασμών οι οποίοι δεσμεύτηκαν για...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή