Απόλυτα επιτυχημένη η παρουσίαση του πρώτου δωρεάν online Oικουμενικού Σχολείου

475

 Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών η παρουσίαση του πρώτου δωρεάν Οικουμενικού e-Σχολείου «Αθηνά», ενός μοναδικού εκπαιδευτικού εγχειρήματος που αγκαλιάστηκε από την πρώτη στιγμή από χιλιάδες μαθητές, γονείς και δασκάλους εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Η αναγνώριση του Οικουμενικού Σχολείου σε διεθνές επίπεδο επισφραγίστηκε με την επιλογή του ως τη μοναδική ελληνική εκπροσώπηση μεταξύ των εκπαιδευτικών προτάσεων που θα παρουσιαστούν στην 21η Online Educa Berlin 2015, ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια συνέδρια για την Τεχνολογία στην Εκπαίδευση και την Κατάρτιση (e-learning), που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο από τις 2 έως τις 4 Δεκεμβρίου 2015.

19Την εκδήλωση του Οικουμενικού Σχολείου «Αθηνά» τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού κ. Μιχάλης Κόκκινος, η βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ελένη Αυλωνίτου, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πέτρος Κωνσταντινέας, η Βουλευτής Β’ Πειραιώς της Ένωσης Κεντρώων κ. Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, ο Αν. Γραμματέας Παιδείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας κ. Αλέξανδρος Καρβούνης και η Διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού κ. Ιφιγένεια Γεωργιάδου.

5Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού κ. Μιχάλης Κόκκινος, στο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα εξής:

«Τέσσερις χιλιάδες χρόνια μιλάμε αυτή τη γλώσσα. Μία γλώσσα ελληνική, αυτή που μας χάρισαν, όπως λέει και ο Οδυσσέας Ελύτης, η οποία αποτελεί βασικό πυρήνα του πολιτισμού μας, το «βαρύ πυροβολικό» αυτής της χώρας, που μας κάνει υπερήφανους στα πέρατα της γης. Μια γλώσσα την οποία προωθεί το Οικουμενικό Δημοτικό Σχολείο. Έχω μικρά παιδιά και είμαι περήφανος για αυτή την προσπάθεια.

Οι δικοί μας δάσκαλοι δεν είχαν αυτά τα μέσα, τα έχουμε εμείς. Έχουμε τα laptops, τα tablets, έχουμε τη δυνατότητα να διασπείρουμε τη γλώσσα μας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, όπου υπάρχουν Έλληνες, όπου υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να εισπράξουν αυτή τη μαγεία που έχουμε εμείς, να μιλάμε αυτή τη γλώσσα, να ακουμπάμε στον πυρήνα αυτού του πολιτισμού.

Μία γλώσσα που έχει λέξεις τις οποίες δεν μπορείς να τις μεταφράσεις σε καμιά άλλη γλώσσα, όπως η άμιλλα, το φιλότιμο, η θαλπωρή. Μία γλώσσα που από τις λίγες εκατοντάδες χιλιάδες λέξεις της αγγλικής γλώσσας οι 41.000 είναι ελληνικές. Μία γλώσσα εννοιολογική και όχι σημειολογική. Μία γλώσσα που επειδή ακριβώς είναι εννοιολογική, δηλαδή εκφράζει συναίσθημα, δεν πρόκειται να πεθάνει ποτέ, είναι «καταδικασμένη» να μιλιέται. Ποια άλλη γλώσσα στον κόσμο μπορεί να διαχωρίσει την αγάπη από τον έρωτα, το βίο από τη ζωή; Ο Μπιλ Γκέιτς, ιδρυτής της Microsoft, είπε ότι η ελληνική γλώσσα είναι η γλώσσα των μαθηματικών, γιατί δεν έχει όρια.

Για αυτόν τον πολιτισμό είμαστε υπερήφανοι, για αυτόν τον πολιτισμό αγωνίζονται άνθρωποι, όπως εκείνοι που δημιούργησαν το Οικουμενικό Σχολείο «Αθηνά», γιατί αποφάσισαν ότι αυτός πολιτισμός δεν πρέπει να μείνει στατικός. Είτε αποφασίσουμε να τη διαδώσουμε είτε όχι, η ελληνική γλώσσα είναι προορισμένη να διαδίδεται από γενιά σε γενιά. Τέσσερις χιλιάδες χρόνια έζησε, τέσσερις χιλιάδες χρόνια θα ζήσει. Αλλά είναι χρέος τελικά, όπως το έχει πει ο Νίκος Καζαντζάκης, δικό μου, δικό σας, όλων μας, να τη διαδώσουμε σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Και από τη στιγμή που η τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα να τη διαδώσουμε αυτό το χρέος γίνεται επιτακτικό.

Διαβάστε επίσης:  Τσίπρας: Τον Αύγουστο τα μνημόνια θα αποτελούν οριστικά παρελθόν

Σας συγχαίρω για αυτή την προσπάθεια. Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς, όλοι μας στο Υπουργείο Εξωτερικών, στεκόμαστε αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια και θα σταθούμε δίπλα σας σε όποια βήματα κάνετε γιατί είναι υποχρέωσή μας. Επίσης, συγχαίρω την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών που μας έδωσε και λίγο από το άρωμα της Πόλης σήμερα».

Ο Διευθυντής του Οικουμενικού Σχολείου, κ. Ιωάννης Κρόκος, στην ομιλία του με θέμα: «Ο δάσκαλος με αρωγό την τεχνολογία σκηνοθετεί τη Διαλογική Διδασκαλία» τόνισε: «Με μια ομάδα νέων ανθρώπων καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα σημαντικό κοινωνικό κεφάλαιο. Η ανταπόκριση των δασκάλων που απευθύνονται στο Οικουμενικό Σχολείο για να ρωτήσουν πότε θα είναι έτοιμο το επόμενο μάθημα αποτελεί για εμάς πηγή έμπνευσης. Αυτό που προσφέρουμε στα παιδιά είναι η δυνατότητα να γίνουν ανεξάρτητα στη μελέτη τους. Η μαθησιακή διαδικασία εξελίσσεται πάνω στον διαδραστικό πίνακα και ο δάσκαλος παρουσιάζει το μάθημα σε φυσική ροή, δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στα απαραίτητα σημεία.

Έχουμε αναρτήσει στην ιστοσελίδα μας www.arnos.gr περισσότερα από 12.000 στοχευμένα video-μαθήματα μικρής διάρκειας για την κατανόηση της θεωρίας, της μεθοδολογίας και των ασκήσεων. Το κυριότερο είναι ότι το παιδί παρακολουθεί το μάθημά του χωρίς να δέχεται οποιαδήποτε εξωτερική πίεση και απολαμβάνει την εκπαιδευτική διαδικασία.

Δείχνουμε ιδιαίτερη ευαισθησία στα παιδιά με μαθησιακές ιδιαιτερότητες, τα οποία μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του Οικουμενικού e-Σχολείου έχουν τη δυνατότητα να διδαχθούν με σεβασμό και αγάπη χωρίς χρονικά όρια».

Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε η Διευθύντρια Οικουμενικών Κοινωνικών Δράσεων & Επικοινωνίας του «Αθηνά» Οικουμενικού e-Σχολείου και του ΑΡΝΟΣ Online Education κ. Δήμητρα Δονδώρου. Την επιμέλεια της παρουσίασης του Οικουμενικού e-Σχολείου είχαν οι καθηγητές κ.κ. Βασίλης Τσιλιβής και Κοσμάς Μάντσης, εκ μέρους του ARNOS Online Education.

Η σελίδα κοινωνικής δικτύωσης για την προώθηση και ανάπτυξη του «Αθηνά» είναι: https://www.facebook.com/oikoumeniko.sxoleio.athina

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Οικουμενικού Σχολείου «Αθηνά» μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα: 210-382 24 95 & 210- 382 21 57.