Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
36.3 C
Athens

Μ. Κυριακίδης στον Αθήνα 9.84: Να εξαιρεθούν οι δημοτικοί ρ/σ από τη διαδικασία αδειοδότησης

Πρωτοφανής ενέργεια είναι ο αποκλεισμός της Ένωσης Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας από τη συζήτηση σήμερα σε επιτροπή της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, που περιλαμβάνει και το θέμα της αδειοδότησης των ραδιοφώνων.

Ο αποκλεισμός σημειώνεται, ενώ στο πολυνομοσχέδιο το οποίο ψηφίζεται την Δευτέρα, περιλαμβάνεται η διάταξη για την διαδικασία αδειοδότησης των ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών, από την οποία δεν εξαιρούνται οι δημοτικοί ρ/σ , μεταξύ αυτών και ο Αθήνα 9.84, παρότι οι δημοτικές τηλεοράσεις εξαιρούνται από τον αντίστοιχο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Παραλογισμό, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ Ελλάδος και αντιπρόεδρος του ΔΣ του Αθήνα 9.84, Μιχάλης Κυριακίδης, το γεγονός ότι περιλαμβάνονται και οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί στο νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών.

«Το νομοσχέδιο τιτλοφορείται  νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών. Εκεί μέσα βρισκόμαστε και εμείς. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση τα έχει μπερδέψει. Εμείς έχουμε το ίδιο νομικό καθεστώς όπως και η ΕΡΤ. Και βλέπουμε ξαφνικά το άλλο παράδοξο. Ενώ η ΕΡΤ εξαιρείται από αυτή τη διαδικασία εμείς δεν εξαιρούμαστε. Είναι ακατανόητο. Θέλω εδώ να καταγγείλω και κάτι ακόμη.Τη συμπεριφορά του υπουργείου. Ενώ ο γενικός γραμματέας στο συνέδριο που έγινε το καλοκαίρι είπε ότι “περιμένω τις προτάσεις σας και να συζητήσουμε”, αρνήθηκε να με συναντήσει. Πώς αντιλαμβάνεται το διάλογο αυτή η κυβέρνηση της λεγόμενης Αριστεράς; Η δε διαβούλευση για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ήταν μόλις πέντε ημέρες. Και εκεί αρνήθηκε να μας δει γιατί και τότε επεδίωξα να συναντηθούμε μαζί του και να του υποβάλλουμε τις προτάσεις μας. Τις υποβάλαμε στέλνοντας αυτές και από ότι φαίνεται τις αγνόησε» τόνισε – μιλώντας στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα» με την Νόνη Καραγιάννη , ενώ πρόσθεσε ότι η Ένωση δεν προσκλήθηκε στη συζήτηση στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον κ. Κυριακίδη, «η πρόθεση της κυβέρνησης εντάσσεται σε ένα γενικότερο αλαλούμ όπου δεν λαμβάνει υπόψιν της σοβαρά όλη την κείμενη νομοθεσία». «Και στην πρόταση που έχουμε καταθέσει έχουμε συγκεντρώσει στοιχεία και απο την ευρωπαϊκή νομοθεσία και νομολογία που υπάρχει σε σχέση με τη λειτουργία των δημοτικών σταθμών και του ανταγωνισμού αλλά και την ελληνική νομοθεσία. Αναρωτιέμαι δεν μπορεί να το δει αυτό η κυβέρνηση και πρέπει εμείς να το υποδεικνύουμε;» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κυριακίδης εξήγησε ότι ο Αθήνα 9.84 είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και περιλαμβάνεται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.  Οι λογαριασμοί του Αθήνα 9.84 κινούνται μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών ενώ και η παραμικρή συναλλαγή του δημοσιεύεται στην Διαύγεια. Ο Αθήνα 9.84 διέπεται σε όλο το φάσμα της λειτουργίας του από τους κανονισμούς που αφορούν τους δημοσίους φορείς .

O εμπαιγμός των Δημοτικών Ραδιοφώνων από την κυβέρνηση

Για εμπαιγμό των Δημοτικών Ραδιοφώνων κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ένωση Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ Ελλάδας, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με τις ρυθμίσεις αυτές επιχειρεί να «ρίξει μαύρο» στα δημοτικά ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ. Παράλληλα, καλεί τους βουλευτές να ζητήσουν την εξαίρεση των Δημοτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών από την διαγωνιστική διαδικασία και να καταψηφίσουν την σχετική διάταξη

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Η κυβέρνηση συμπεριέλαβε στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα και το νσ για την αδειοδότηση των Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών Ψηφιακής Ευρυεκπομπής Ελεύθερης Λήψης, στο οποίο παραβλέπεται η ιδιαιτερότητα των Δημοτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών, οι οποίοι αντιμετωπίζονται ως ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Στο ν/σ μάλιστα προβλέπεται ότι οι Δημοτικοί Ραδιοφωνικοί Σταθμοί θα μπουν σε διαγωνιστική διαδικασία δημοπράτησης ή εξαγοράς των αδειών και συχνοτήτων και μάλιστα σε πολλαπλούς κύκλους, «τζογάροντας» μαζί με ιδιώτες, ενώ εξαιρείται η ΕΡΤ.

Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, αρνήθηκε οποιαδήποτε διάλογο με την Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ Ελλάδας και αγνόησε τις προτάσεις μας που είναι τεκμηριωμένες με βάση την ευρωπαϊκή νομολογία και το εθνικό δίκαιο.

Η στάση αυτή του υπουργείου είναι απαράδεκτη και ύποπτη, καθώς αν και είχε υποσχεθεί από το καλοκαίρι του 2017 διάλογο με τους εκπροσώπους των Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών μέσων, αρνήθηκε την τεκμηρίωση που μας ζητήθηκε στο συνέδριό μας και αρνείται οποιαδήποτε συνάντηση μαζί μας.

Οι Δημοτικοί Ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί Σταθμοί πρέπει να εξαιρεθούν από την διαδικασία δημοπράτησης των Ραδιοφωνικών συχνοτήτων, καθώς αποτελούν δημόσια ραδιοφωνική τηλεοπτική υπηρεσία τοπικού χαρακτήρα, με σκοπό την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για ζητήματα, που αφορούν τις τοπικές υποθέσεις, την προώθηση της τοπικής αγοράς, την παροχή ποιοτικών ( βάσει συγκεκριμένων χαρακτηριστικών ) προγραμμάτων, που σχετίζονται με τον πολιτισμό, την τέχνη, την παιδεία και τις δομές του δήμου.

Η ρύθμιση αυτή  αντιβαίνει στο εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο και τις ευρωπαϊκές οδηγίες, όπως προκύπτει από την σχετική νομολογία, τις ανακοινωσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Πρωτόκολλο του Άμστερνταμ.
Όσον αφορά στο εθνικό δίκαιο, οι Δημοτικοί Ραδιοφωνικοί Σταθμοί διέπονται από το ίδιο νομικό καθεστώς όπως και οι ΕΡΤ, είναι ΝΠΙΔ και ανήκουν στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

Είναι ως εκ τούτο παράδοξο να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο απ΄ότι η ΕΡΤ και να συγκαταλέγονται στους ιδιωτικούς ΡΣ.
Την θέση αυτή στηρίζει και η ΚΕΔΕ, με ψήφισμά της στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριό της.

Με τις ρυθμίσεις αυτές η κυβέρνηση επιχειρεί να «ρίξει μαύρο» στα δημοτικά ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ.

Καλούμε την κυβέρνηση, να δείξει την ανάλογη ευαισθησία όπως με το «μαύρο» της ΕΡΤ και έστω την τελευταία στιγμή να αποσύρει την σχετική διάταξη από το νσ.

Καλούμε τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου να ζητήσουν την εξαίρεση των Δημοτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών από την διαγωνιστική διαδικασία και να καταψηφίσουν την σχετική διάταξη.

Γ. Καμίνης: Δεν συζητάω το ενδεχόμενο να κλείσει ο σταθμός – Θα τους αναγκάσουμε να υποχωρήσουν

«Πάνε να βάλουν τον Αθήνα 9.84 και τους δημοτικούς σταθμούς σε δημοπρασία» δήλωσε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τη Νόνη Καραγιάννη, με αφορμή τις προβλέψεις του πολυνομοσχεδίου για αδειοδότηση και των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών.

«Η πρόταση αυτή πάσχει. Γιατί δεν βάζουν και τη συχνότητα της ΕΡΤ σε δημοπρασία, να την διεκδικήσουν ιδιώτες; Ή θα δεχθούμε ότι υπάρχουν δημοτικοί ραδιοσταθμοί και μάλιστα τόσο μεγάλης ιστορικής εμβέλειας, όπως ο Αθήνα 9.84, που θα πρέπει να κρατήσουν το δημοτικό τους χαρακτήρα ή το αρνούμαστε αυτό. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση, παρά τις προηγούμενες εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αν δεν ήταν κυβέρνηση θα διερρήγνυε τα ιμάτια του αν έβλεπε να συμβαίνει κάτι τέτοιο κάνει πίσω. Αλλά σε αυτά μας έχουν συνηθίσει πια. Ή υπάρχει δημοτικό ραδιόφωνο που εξυπηρετεί δημοτικούς σταθμούς, δηλαδή τα συμφέροντα της πόλης ή μιλάμε για μια πλήρη ιδιωτικοποίηση των πάντων», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν διακρίνει πολιτική σκοπιμότητα ο κ. Καμίνης είπε: «Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση κάνει κάποιες κινήσεις οι οποίες εξυπηρετούν ένα στενά εννοούμενο, δικό τους, κομματικό συμφέρον» και επεξήγησε: «Εννοώ αυτήν την πολύπλευρη επίθεση που κάνει στους δήμους, είτε αυτό αφορά στην εισαγωγή της απλής αναλογικής στις δημοτικές εκλογές προκειμένου να αποκτήσει μια κάποια πολιτική ισχύ εκεί που της στερείται παντελώς, είτε αφορά αυτήν την ιστορία με τους δημοτικούς ραδιοσταθμούς. Εγώ θα μπορούσα να πω ότι ναι, υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα».

Ειδικά για τον Αθήνα 9.84 ο κ. Καμίνης εμφανίστηκε κατηγορηματικός στο ενδεχόμενο να κλείσει ο σταθμός. «Ούτε που το συζηταω το ενδεχόμενο να κλείσει ο Αθήνα 9.84. Εγώ πιστεύω ότι σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο θα προασπιστεί τον δημοτικό χαρακτήρα του. Πιστεύω, ότι θα τους αναγκάσουμε σε αυτό να υποχωρήσουν» είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας  στον Αθήνα 9.84, ο εισηγητής της ΝΔ, Χρήστος Δήμας είπε ότι έχουν κληθεί σήμερα για ακρόαση εκπρόσωποι ραδιοφωνικών σταθμών, και ότι το κόμμα του περιμένει πρώτα να τοποθετηθούν αυτοί και μετά να εκφράσει τη δική του άποψη.  Δεν έχουμε προσκληθεί στη συζήτηση, τόνισε ωστόσο στο σταθμό μας ο Μιχάλης Κυριακίδης.

Πηγή: athina984.gr

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 16-7-2024

Ο Τύπος της Τρίτης 16/7

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 16-7-2024 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "400 έως 1.000 ευρώ σε 81.500 ανέργους" ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "ΝΕΑ "ΒΟΜΒΑ" ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ" ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "ΑΙΤΗΣΕΙΣ για 2.931 προσλήψεις" Η...
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 15-7-2024

Ο Τύπος της Δευτέρας 15/7

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 15-7-2024 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εμμονικές προκλήσεις απο τα Σκόπια" ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ" ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ηνωμένες Πολιτείες Αναταραχής" Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ:...

Πέθανε σε ηλικία 53 ετών η Σάνεν Ντόχερτι

Μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο πέθανε η διάσημη ηθοποιός Σάνεν Ντόχερτι μόλις σε ηλικία 53 ετών. Shannen Doherty has died after a long...
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 14-7-2024

Ο Τύπος της Κυριακής 14/7

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 14-7-2024 ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: «Οι κουκούλες έκρυβαν λύτρα 56 εκατ. ευρώ» ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ:«Τρεις αλλαγές στα τεκμήρια» Κυριακάτικη ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «Νέος εκλογικός...
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 13-7-2024

Ο Τύπος του Σαββάτου 13/7

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 13-7-2024 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «Ο Μητσοτάκης πάει στην Κύπρο για τον "Αττίλα"!» ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «ΔΕΙΧΝΕΙ τώρα τους αρχηγούς» ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:«4 ΑΛΛΑΓΕΣ στις προσλήψεις του...
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 12-7-2024

Ο Τύπος της Παρασκευής 12/7

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 12-7-2024 ΤΑ ΝΕΑ: Έκτακτη ενίσχυση στους ευάλωτους Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Μοντέλο ΔΕΗ» σε οκτώ ΔΕΚΟ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: ΕΜΠΛΟΚΗ ΥΨΗΛΟΥ ΡΙΣΚΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ:...

Πέθανε η δημοσιογράφος Αθανασία Συγγελάκη

Πέθανε η δημοσιογράφος Αθανασία Συγγελάκη. Υπήρξε ανταποκρίτρια στην Ιταλία για την ΕΡΤ2, αλλά και για μεγάλα διεθνη μέσα, όπως το ΒΒC και της ελληνικής εκπομπής...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μεγάλη εβδομάδα στον Αθήνα 9,84 σπουδαίοι Έλληνες συγγραφείς και ποιητές επιλέγουν και διαβάζουν κείμενά τους

Την Μεγάλη Εβδομάδα, σπουδαίοι Έλληνες συγγραφείς και ποιητές επιλέγουν και διαβάζουν κείμενά τους στον Αθήνα...

Αθήνα 984: “Στα τρία κορυφαία ραδιόφωνα που επιλέγουν οι πολίτες για την ενημέρωσή τους”

Στους τρεις κορυφαίους ραδιοφωνικούς σταθμούς που εμπιστεύονται για την ενημέρωσή τους οι Αθηναίοι, βρίσκεται...

3ο Συνέδιο Δημοτικών Ραδιοφώνων: Ζητείται εξαίρεση από τον διαγωνισμό αδειοδότησης

Την ανάγκη να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση με την οποία όλοι οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί και...

Ο Τίτος Πατρίκιος στον Αθήνα 9,84

Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου ο Τίτος Πατρίκιος στον Αθήνα 9,84. Η σημαντικότερη εν ζωή...