Μ. Νίμιτς: Θα υπάρχει το «Μακεδονία» στο όνομα

Σήμερα η συνάντηση του με τους δύο διαπραγματευτές στη Ν. Υόρκη

59
Τώρα μας τα λέει ο Νίμιτς: Θα υπάρχουν ζητήματα στην εμπορική χρήση του ονόματος «Μακεδονία» και αλλού

Κορυφώνονται σήμερα οι διπλωματικές διεργασίες με στόχο την επίλυση του θέματος της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με τη συνάντηση που θα έχει απόψε στη Νέα Υόρκη ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς με τους αντιπροσώπους των δύο χωρών, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 αυτή τη φορά ο βετεράνος διπλωμάτης για το ονοματολογικό κ. Νίμιτς «φωτογράφισε» χθες την πρόταση που θα καταθέσει λέγοντας ότι αυτή θα εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία» ως τμήμα της ονομασίας. Σημείωσε παράλληλα ότι πρόκειται για έναν συνδυασμό παλαιότερων προτάσεων εξηγώντας πάντως ότι οι συνθήκες για τη συζήτηση είναι πλέον διαφορετικές.

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ προειδοποίησε ωστόσο ότι «αν περιμένουμε και άλλα 25 χρόνια το πρόβλημα θα γίνει χειρότερο», ξεκαθαρίζοντας πως «η πρόταση θα είναι καινούρια γιατί είμαστε σε μια καινούρια χρονική συγκυρία. Κάποιες από τις ιδέες έχουν συζητηθεί για πολλά χρόνια, αλλά μαγική λύση δεν υπάρχει» τόνισε.

Για ακόμα μια φορά ο κ. Νίμιτς φάνηκε αισιόδοξος ότι οι δύο πλευρές θα επιτύχουν μια πιο θετική προσέγγιση στο μακεδονικό ζήτημα, η οποία ελπίζει να γίνει φανερή με την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας.

Την ίδια ώρα και ενώ από το Μαξίμου είχε σταλεί μήνυμα αισιοδοξίας μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή με κυβερνητικές πηγές να εκφράζουν ελπίδα ότι το επόμενο κοινοβουλευτικό ραντεβού θα αφορά στο ζήτημα της ονομασίας, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος επανήλθε στο θέμα μέσω twitter αναφέρθηκε στην ονομασία «Βαρντάρσκα». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές πάντως ο κ. Καμμένος δεν θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις καθώς η θέση της Αθήνας είναι ξεκάθαρη.

Διαβάστε επίσης:  Δένδιας: Η Τουρκία έχει ιστορικές ευθύνες στη Λιβύη

Η Αθήνα πάντως προσέρχεται στη σημερινή συνάντηση με σαφή θέση πως διαπραγματεύεται για σύνθετη ονομασία με γεωγραφική προέλευση για χρήση έναντι όλων (erga omnes).

Τόσο στην Αθήνα όσο και στα Σκόπια πάντως φαίνεται να υπάρχει διάθεση να επιταχυνθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι διαδικασίες για την εξεύρεση λύσης. Όπως άλλωστε αποκάλυψε στο Reuters ο υπουργός Εξωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ στη διάρκεια της τρίωρης συνάντησης του με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη οι δύο κυβερνήσεις αποφάσισαν να ακολουθήσουν μια νέα διαδικασία στην οποία θα έχουν κύριο ρόλο. Συμφώνησαν, κατά τα λεγόμενα του κ. Ντιμιτρόφ, στη δημιουργία μιας κοινής ομάδας εργασίας υπό την ηγεσία των υπουργών Εξωτερικών με στόχο να αναζητηθούν λύσεις για το θέμα του ονόματος.

Σε συνέντευξη του, πριν από δύο ημέρες, ωστόσο ο κ. Ντιμιτρόφ έβαλε και ένα ακόμα στοιχείο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που αφορά τη μη αποκλειστικότητα στη χρήση του όρου «Μακεδονία». Είπε δηλαδή ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ ότι ο όρος «Μακεδονία» δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της Ελλάδας, καθώς πρόκειται για μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή. Επομένως πρέπει να χρησιμοποιείται από τις δύο χώρες με ίσους όρους».

Πηγή: athina984.gr