Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
19.7 C
Athens

Μάχη «γιγάντων” εξελίσσεται γύρω και πάνω από τα Στενά του Βοσπόρου

“Ανάσα” ζωής δίνουν οι Κινέζοι στον Ερντογάν με την πρόταση επένδυσης 30 δισ δολαρίων για την διώρυγα της Κων/πολης, παίρνοντας σαφή θέση στην κόντρα τους με την Ουάσιγκτον.   

Το έργο της διάνοιξης της διώρυγας αυτής, αποτελεί το νέο επενδυτικό σχέδιο των Κινέζων οι οποίοι φέρονται διατεθειμένοι να «ρίξουν» «ζεστά” 30 δις δολάρια, την στιγμή που το έργο παραπαίει μαζί με την τουρκική οικονομία και η Άγκυρα αναζητά ζεστό χρήμα στην Γερμανία.

Πρόκειται για «τρελό” κινεζικό χρήμα που θα έρθει «ως μάνα εξ ουρανού» για τις τουρκικές τράπεζες οι οποίες πραγματικά ασθμαίνουν.

Οι ΗΠΑ απαντούν με “απόβαση” επενδυτών στην Αλεξανδρούπολη

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ μέσω ομάδας επενδυτών υπό τον Αμερικανό Πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, ετοιμάζεται σε λίγες ημέρες να μεταβεί στην Αλεξανδρούπολη για να εξετάσει σειρά σχεδίων που αφορούν, το λιμάνι, το αεροδρόμιο, αλλά και την δυνατότητα δημιουργίας στρατιωτικής βάσης.

Μιλάμε για μια μάχη «γιγάντων” η οποία εξελίσσεται γύρω και πάνω από τα Στενά του Βοσπόρου, τα οποία μετά την εξαγγελία της δημιουργίας του «δρόμου του Μεταξιού» από την Κίνα, αποτελούν το κλειδί για την πρόσβαση στον Καύκασο και τα τεράστια κοιτάσματα που υπάρχουν εκεί.     

Πρόκειται για ένα σχέδιο που δύναται να  προκαλέσει πιθανόν ακόμη και ένα μεγάλο πόλεμο, μιας και μιλάμε για την δημιουργία νέας υδάτινης οδού που θα συνδέει την Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο και Α.Μεσόγειο και η οποία διεκδικείται από πολλούς μνηστήρες μέσω ” επενδύσεων”.

Η διώρυγα αποτελούσε όνειρο του Ερντογάν, το οποίο θα αναλάβει τώρα να το υλοποιήσει το Πεκίνο, βάζοντας «πόδι» στα Στενά του Βοσπόρου που αποτελούν την πιο σημαντική  γεωγραφική περιοχή σε Ευρώπη και Ασία.

Ο τουρκικός τύπος αναφέρει ότι κινεζικές εταιρείες του χρηματοπιστωτικού και κατασκευαστικού τομέα προσέφεραν 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένο συνάλλαγμα για το έργο αυτό, το οποίο σημειωτέον μόλις χθες δημοσιοποιήθηκε ότι θα «πάγωνε» λόγω έλλειψης χρηματοδοτικών πόρων.

Η συνολική προσφορά των κινεζικών εταιρειών αφορούν επενδύσεις συνολικού ύψους 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν δήλωσε ότι η πρόταση έγινε με όλες τις τιμές από το Πεκίνο και στο έργο επιθυμούν να συμμετέχουν οι μεγαλύτεροι τραπεζικοί κολοσσοί στον κόσμο, όπως η Τράπεζας της Κίνας.

Σε περίπτωση αποδοχής της προσφοράς της Τουρκίας, οι κινεζικές εταιρείες θα δώσουν 30 δισεκατομμύρια δολάρια «ζεστού χρήματος» με  κατάθεση αμέσως στο τραπεζικό σύστημα της Τουρκίας.

Στις 20 Σεπτεμβρίου 2018, ο υπουργός Οικονομικών Berat Albayrak ανακοίνωσε ότι στο Πρόγραμμα Νέας Οικονομίας (YEP), όλα τα μεγάλα έργα θα υλοποιηθούν μέσω της διεθνούς χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό, τα έργα που δεν έχουν δημοπρατηθεί και προκηρυχθεί, δεν θα ξεκινήσουν και θα ανασταλούν, ενώ τα μεγάλα έργα μεγάλης υποδομής θα υλοποιηθούν μέσω άμεσων ξένων επενδύσεων και διεθνούς χρηματοδότησης.

Οι ομάδες των Κινέζων επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων εταιρειών της Κίνας, συζητούν εντατικά με τις τουρκικές εταιρείες για επενδυτικές ευκαιρίες.

Σύμφωνα με το Reuters οι Κινέζοι ενδιαφέρονται για υποδομές, εξόρυξη και ενέργεια, καθώς και ασφάλειες αλλά και λιανικό εμπόριο.

Πηγές του τουρκικού τύπου τονίζουν ότι στην επένδυση αυτή θα συμμετέχουν κινεζικές εταιρείες όπως: η China Life Insurance, η China Merchants Holdings και η Alibaba.

Προφανώς για το Πεκίνο, τώρα είναι η στιγμή να επενδύσουν σωρηδόν στην τουρκική οικονομία, με σκοπό να αποσπάσουν την χώρα αυτή από την δύση για να υλοποιήσουν τα μεγάλα «αυτοκρατορικά» τους έργα τους που θα αλλάξουν ολόκληρο τον πλανήτη.

Οι ΗΠΑ όμως δεν μένουν αμέτοχες και κάνουν και αυτές «απόβαση» στην Αλεξανδρούπολη, μιας και η πόλη αυτή, αποτελεί μέσω του λιμανιού, του αεροδρομίου και του σιδηροδρομικού σταθμού της, την εναλλακτική διαδρομή μετάβασης στην Μαύρη Θάλασσα δια μέσου της νατοϊκής Βουλγαρίας.

Έτσι την ερχόμενη εβδομάδα ο πρεσβευτής των ΗΠΑ θα επισκεφθεί την Αλεξανδρούπολη.

Η επίσκεψη του κ. Πάιατ, σχετίζεται και με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και τη φημολογούμενη δημιουργία στρατιωτικής βάσης στην περιοχή, αναφέρει ο τοπικός τύπος.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Παραιτήθηκαν Μπρατάκος και Παπασταύρου

Την παραίτησή τους υπέβαλαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος μετά το...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για την εορτή της 25ης Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί τελικά στην Ουάσιγκτον για την καθιερωμένη εορτή της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο. Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την...

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...
Τσίπρας: Εγκληματικές ευθύνες για τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία

ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΗ ΝΤΟΡΑ-Στο Παρίσι ο Τσίπρας: Θετική η έκθεση Μπακογιάννη για την ένταξη...

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχει στην συζήτηση και ψήφιση της έκθεσης της Ντόρας Μπακογιάννη για την ένταξη του Κοσόβου στο...

Αμηχανία και γκρίνια σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετά την «ομολογία» Παππά για προσυνεννόηση

Σε μια φάση που οι πολιτικοί χειρισμοί της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης άρχισαν να αποδίδουν και ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να ανακτά το χαμένο...
Βουλή: Άγρια κόντρα Βορίδη-Τσακαλώτου για τις καταλήψεις

Βουλή: Οξεία αντιπαράθεση Ανδρουλάκη – Βορίδη 

Οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ξέσπασε μετά την ομιλία του Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Ανδρουλάκης απευθυνόμενος προς τους...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για την εορτή της 25ης Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί τελικά στην Ουάσιγκτον για την καθιερωμένη εορτή της 25ης Μαρτίου στον...

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Οι έρευνες αναστέλλονται, οι 6 αγνοούμενοι θεωρούνται πλέον νεκροί 

Δύτες πρόκειται να επιστρέψουν σήμερα τα ξημερώματα στον ποταμό Πατάπσκο στο σημείο όπου χθες...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Μαρτίου αυστηρό διάβημα ΗΠΑ προς την κυπριακή κυβέρνηση

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 1965 οι ΗΠΑ με αυστηρό διάβημά τους προς την κυπριακή κυβέρνηση ζητούν την...

Βαλτιμόρη: Κατέρρευσε γέφυρα μετά από πρόσκρουση πλοίου – Φόβοι για πολλά θύματα

Ενα φορτηγό πλοίο προσέκρουσε στη γέφυρα που βρίσκεται στο λιμάνι της Βαλτιμόρης στο Μέριλαντ,...