Μάχη με τις φωτιές – Νέα μέτωπα στην Αν. Μάνη

66
Ανάβυσσος, φωτιά, τραυματίστηκε, πυροσβέστης,

Για τρίτο εικοσιτετράωρο συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή στην ανατολική Μάνη, όπου σήμερα υπάρχουν ενεργά μέτωπα σε  Κότρωνα, Παρασυρό και Κοκκάλα.

Στον Παρασυρό επιχειρούν 30 Πυροσβέστες με 12 οχήματα και 15 άτομα πεζοπόρο. Στο χωριό Κοκάλα η φωτιά είναι σε ύφεση σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση και βρίσκονται επί τόπου 50 πυροσβέστες με 21 οχήματα και 29 άτομο πεζοπόρο, ενώ τις προσπάθειες ενισχύει από αέρος ένα πυροσβεστικό CL-215.

Εν τω μεταξύ υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές σε Πανόραμα Μεγάρων, Αλευροπόρι Κέρκυρας, Κάτω Καστρίτσι Αχαϊας και Καλαμίτσι Χανίων, όπου η πυρόσβεση συνεχίστηκε με επίγεια μέσα όλη τη νύχτα και ενισχύθηκε με το πρώτο φως τις ημέρας.

Σημειώνεται ότι, το τελευταίο 24ωρο, η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε να αντιμετωπίσει 60 αστικές και 76 δασικές πυρκαγιές.

Την ίδια ώρα, μαίνεται ο πόλεμος συνδικαλιστών με την ηγεσία του υπ. Προστασίας του Πολίτη, ενώ ειδικά για την πυρκαγιά στη Μάνη, οι κάτοικοι κάνουν λόγο για ολιγωρία του Σώματος. «Το πρώτο «κολασμένο τριήμερο»αυτού του καλοκαιριού, έφερε στο προσκήνιο με δραματικό τρόπο τα ζητήματα των καυτών προβλημάτων του Πυροσβεστικού Σώματος και του μηχανισμού δασοπροστασίας. Η αξιότιμη πολιτική ηγεσία, όπως έγκαιρα προειδοποιήσαμε σε ανακοίνωσή μας αρχές Μαΐου, παρέμεινε συνεπής στη πολιτική της διαπίστωσης των καυτών προβλημάτων, της αναβλητικότητας της εύρεσης λύσεων, της στοχοποίησης και των διώξεων εναντίων των «κακών συνδικαλιστών», νομίζοντας ότι η βροχερή έναρξη του φετινού θέρους θα διατηρηθεί μέχρι τα σεπτεμβριανά πρωτοβρόχια». Αυτά αναφέρουν μεταξύ άλλων σε χθεσινή ανακοίνωσή τους με τίτλο «Με επικοινωνιακό τρόπο φωτιές δεν σβήνονται».

Διαβάστε επίσης:  Η Αγάπη διατηρείται με το πνεύμα της θυσίας

Αυξημένη ετοιμότητα 

Την ίδια ώρα για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς και σήμερα προειδοποιεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς διατηρούνται οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Αττικής

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Βοιωτία, Εύβοια)

• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Χίος, Σάμος, Ικαρία)

• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Δωδεκάνησα)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια. Κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.